Den akuta krisen ligger snarare hos M

Tomas Eneroth (S).
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

I Moderaternas alternativa verklighet tycks Sverige befinna sig i ett så allvarligt läge att Kinberg Batra är beredd att slänga Sverige in i politiskt kaos, skriver Tomas Eneroth (S) och 

Jonas Eriksson (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Anna Kinberg Batra försöker förgäves sätta bilden av att de svenska jobben är hotade, men har uppenbara problem när omvärlden imponeras över vår starka tillväxt och kraftiga sysselsättningsökning. Det var när Moderaterna styrde Sverige som arbetslösheten steg. Det var då investeringarna sjönk och exportsatsningarna uteblev. Nu har 150 000 fler människor ett jobb att gå till. Nu stärks svensk ekonomi. Nu vänds utvecklingen i skolan och fler får chansen att utbilda sig istället för att gå arbetslösa. Nu investeras över 80 miljarder per år i välfärd, integration, polis, försvar, bostäder och jämlikhet. Nu leder Sverige klimat- och miljöarbetet, det skapar nya möjligheter till både jobb och export. 


LÄS MER: Löfvens ovilja att agera skapar klyftor


Men i Moderaternas alternativa verklighet tycks Sverige befinna sig i ett så allvarligt läge att Kinberg Batra är beredd att slänga Sverige in i politiskt kaos och samarbeta med Sverigedemokraterna. 

Som exempel på den akuta kris Sverige just nu genomgår pekar hon på ett eventuellt regeringsförslag som innebär att flyget, i likhet med bilen, ska bära mer av sina miljökostnader. Med det tonläget är det uppenbart att den akuta krisen snarare ligger hos Moderaterna, och deras uppenbara brist på förslag som stärker Sverige. Deras lösning är mer av samma ofinansierade skattesänkningspolitik. En politik som bidrog till att kraftigt öka klyftorna i Sverige. Nu har vi bytt inriktning. Vi kommer att prioritera samhällsbygget före skattesänkningar. Bara så kan vi stärka Sverige långsiktigt.   


Tomas Eneroth (S), gruppledare i riksdagen

Jonas Eriksson (MP), gruppledare i riksdagen