Demokratin dör när sanningen mörkas

I helgen dödades en ung man i Fittja, i en av sommarens många gängrelaterade skjutningar.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni välkomnar Brå-rapporten:

”Jag har själv upplevt i förhandlingar hur mina motparter försöker upprätthålla tystnadskulturen i integrationspolitiken. Hur regeringen är gisslan hos Miljöpartiet som kämpar i dagar med att få bort begreppet klan från en klanutredning och begreppet utsatta områden.”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I höst avgår Stefan Löfven. Han gör det som statsministern som regerade med ett starkt riksdagsstöd för fler i arbete, hårdare straff för gängkriminella och en kunskapsskola för alla barn men ändå aldrig sjösatte de reformer som krävs för att trycka tillbaka utanförskapet. I stället lade beslutet att regera ihop med Miljöpartiet ett lock över kritiska år för den svenska integrationspolitiken.

Nu har Brottsförebyggande rådet – på eget initiativ – presenterat en rapport om skillnader i misstänkt brottslighet mellan personer med inrikes och utrikes bakgrund. Andelen inrikes födda män med utrikesfödda föräldrar som har misstänkts för brott är ca 15 procent. För män med båda föräldrar födda i Sverige ligger siffran under fem procent.

En tystnadskultur

Jag välkomnar att denna typ av statistik når debatten och har alltid bedrövats när sådan kunskap mörkas. Att inte erkänna problem som finns hos grupper bara för att de tillhör en minoritet är att svika de som drabbas. Det är att blunda när ett bortglömt Sverige växer fram. 

Tystnadskulturen kring svensk integrationspolitik måste få ett slut. Regeringar som blundar för problem möjliggör att brottsoffer inte får upprättelse, att hedersrelaterat våld och förtryck kan fortgå och att utanförskapet växer sig allt starkare. 

MP:s osunda inflytande

Och blundat har denna regering gjort. Jag har själv upplevt i förhandlingar hur mina motparter försöker att upprätthålla tystnadskulturen i integrationspolitiken. Hur regeringen är gisslan hos Miljöpartiet som kämpar i dagar med att få bort begreppet ”klan” från en klanutredning och begreppet ”utsatta områden” från folkbokföringsinsatser i förorter.

Otrygghet, polarisering och bristande tillit kommer bara öka om vi inte vågar se och möta verkligheten som den faktiskt ser ut. Det har inte Stefan Löfven gjort.

Liberalerna kommer aldrig sätta politiskt spel före att skapa ett bättre Sverige. Vi vet att demokratin dör när viktiga sanningar mörkas. Brå:s rapport är en pusselbit för en politik som kan bryta utanförskapet. 

Våldsbrottsligheten är kopplad till utvecklingen av att Sverige nu har ett 60-tal utsatta områden där kriminella gäng och fundamentalister har makt. Därför har vi tagit fram en fullfjädrad nationell strategi för att Sverige inte ska ha några utsatta områden. En sådan strategi måste bygga på kunskap. 

En folkbokföring som inbjuder till fusk

Det handlar om situationen i skolan. Regeringens misslyckande med Pisa är förödande. Det håller inte att arbetet för en bättre skola ska styras utifrån Pisamätningens treårsperioder. Särskilt eftersom vi vet att undersökningen missar många elever med utländsk bakgrund.  Sverige ska ha en egen kunskapsmätning som är jämförbar över tid. 

Vi måste skydda välfärden från bedrägerier. Det kräver en folkbokföring värd sitt namn. Den stat som inte vet var medborgarna bor blir snabbt ett offer för fusk, fel och parallellsamhällen. Resultatet av det ser vi varje vecka.

Vi kräver en nationell kartläggning av hot mot tjänstemän. Kriminella nätverk får aldrig tillåtas påverka myndighetsbeslut genom påtryckningar.

Vi kräver att egenförsörjningen i varje utsatt område följs upp. Att klara sig själv – att bidra i stället för att gå på bidrag – är grunden för integrationen. 

Detta måste följas upp varje år och i varje budgetmotion. Det politiska motstånd som finns hos de rödgröna partierna mot att gräva fram mer kunskap om utanförskap och parallellsamhällen måste nötas ner. 

Löfven vågade inte se verkligheten

Det grova våldet drabbar framför allt människor i utsatta områden, men det stannar inte där. Det drabbar hela Sverige. Otrygghet, polarisering och bristande tillit kommer bara öka om vi inte vågar se och möta verkligheten som den faktiskt ser ut.

Det har inte Stefan Löfven gjort. Liberalerna är garanten för en ny borgerlig regering som kan vända den utveckling Socialdemokraterna varken förmått undersöka eller bryta.


Av Nyamko Sabuni

Partiledare för Liberalerna