Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Debatten om tiggare för tankarna till antiziganism

De tiggandes situation i Sverige har blivit mycket mer desperat, skriver debattören.
Foto: PER WISSING GT/EXPRESSEN
Hans Caldaras är medlem i Nätverket för utsatta EU-medborgare, artist, författare och föreläsare.
Foto: Nihad Nino Puija

På 1960-talet kunde svenska politiker uttrycka att det inte gick någon nöd på "zigenarna eftersom det ligger i deras natur att bo i tält och i husvagnar". 

Lika fördomsfulla tongångar drabbar i dag de nödställda EU-medborgarna, skriver Hans Caldaras, medlem i Nätverket för utsatta EU-medborgare. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | TIGGERI. Ann Heberlein (M) fortsätter sin kampanj för ett nationellt förbud mot tiggeri i hopp om att rensa bort nödställda från våra gator. Men har Heberlein funderat på vilka konsekvenser ett förbud skulle medföra för de utsatta? Och är det värdigt ett land som är världsberömt för social rättvisa och solidaritet att kriminalisera fattigdom genom att beröva nödställda deras sista livlina utan att hänvisa till annan försörjningskälla?

Heberlein och flera med henne verkar helt blunda för den verklighet som råder i de nödställdas hemländer. Många av tiggarna på våra gator är romer som tvingas leva på samhällets botten och utsätts för diskriminering i antiziganismens anda. Som Heberlein uttrycker sig resonerar även många i deras hemländer, där de blir beskyllda för sin misär och sitt utanförskap. 


LÄS MER: Tiggeriet ofta organiserat – men inte av en maffia


Stefan Löfven har tagit avstånd

I valtider har nu denna propaganda slagit rot även hos vissa partier i Sverige. EU-migranter beskylls för att vara offer för människohandel och organiserad brottslighet, vilket endast stämmer i ett antal fall och naturligtvis ska beivras. Dessa generella påståenden har redan resulterat i att allt fler människor som tidigare visade empati och välvilja att bistå med en slant och förnödenheter till EU-migranterna i dag vänder dem ryggen.

Statsminister Stefan Löfven har tagit avstånd ifrån ett förbud mot tiggeri, men även han, och flera politiker med honom, har uttryckt sin ovilja att lägga en slant i en tiggares mugg. Vilket har lett till att situationen för de nödställda har blivit så mycket mer desperat. 

Ett märkligt uttalande av Göran Persson

Före detta statsminister Göran Persson har sagt att tiggarna bör "resa sig, kräva sin rätt och arbeta". Ett märkligt uttalande eftersom romer försökt med detta i generationer, men misslyckats mycket på grund av diskriminering och antiziganism. I deras hemländer. Men så också i Sverige. 

Per Albin Hansson blev historisk med sitt folkhemstal 1928. Men folkhemmet gällde aldrig svenska romer eftersom det fanns en strukturell strategi hos maktapparaten för att de inte skulle inkluderas i samhället. Regeringsrepresentanter kunde länge ogenerat uttrycka att det inte gick "någon nöd på zigenarna i Sverige eftersom det ligger i deras natur att bo i tält och i husvagnar". 


LÄS MER: Heberlein straffar de redan utsatta 


Fördomar drabbar de nödställda

Lika fördomsfulla tongångar drabbar i dag de nödställda EU-medborgarna. Huvudansvaret för deras outhärdliga situation ligger naturligtvis i deras hemländer och jag fasar för att det kommer att ta många år innan den utbredda fattigdom och antiziganism som råder i till exempel Rumänien är eliminerad. Men för att komma dit måste vi arbeta på hög politisk nivå och med krafttag bekämpa den korruption och det mutsystem som är utbrett i landet. 

Till dess har hela EU en skyldighet att ge alla sina invånare ett värdigt liv. Inget land ska få smita från anständighet och mänskliga rättigheter, även om personer som Ann Heberlein i sin så kallade ”välmening” förespråkar det motsatta.


Av Hans Caldaras

Medlem i Nätverket för utsatta EU-medborgare, artist, författare och föreläsare

0