Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Debatten om klimatet har urartat till köttbulleskam

De största utsläppen och utsläpparna går under radarn. Istället pratas det om vanligt folks semesterresor till Kanarieöarna, eller om köttbullar på äldreboendena. Men det är inte dit strålkastarens ljus ska riktas, skriver LO-topparna.Foto: MOA KARLBERG/TT
Karl-Petter Thorwaldsson är ordförande för LO.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Berit Müllerström är andre vice ordförande för LO.Foto: Christine Olsson/TT

Risken är uppenbar att vanligt folk – lågavlönade och boende på landsbygden – får bära en oproportionerligt stor del av kostnaden för klimatomställningen.

Men LO accepterar inte att våra medlemmar ska betala mer än sin andel. Vi vill se en jämlik omställning, skriver Karl-Petter Thorwaldsson och Berit Müllerström.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sverige ska ta sitt ansvar för att vända klimatförändringarna. Det kräver både omfattande och skyndsamma insatser. Vi har varken råd eller tid att vänta in dem som ännu inte insett allvaret. Trailern är slut. Vi står mitt i filmens crescendo. Och det är upp till oss att skriva ett bra slut.

För LO är det självklart att vara engagerat i arbetet mot klimatförändringarna. ”Det finns inga jobb på en död planet” säger vi ibland. Kanske något raljant. Men icke desto mindre sant. 

Vi räds inte att gamla fossila jobb försvinner, för vi ser stora möjligheter för nya jobb genom omställningen. Om näringslivet och det offentliga Sverige satsar på fossilfri teknik och fossilfria varor och tjänster kan det på en och samma gång bidra till att nå klimatmålen, skapa nya friska jobb i Sverige och tillväxt genom export. 

LO:s medlemmar riskerar högt pris

Men en sak oroar oss. Risken är uppenbar att vanligt folk – lågavlönade och boende på landsbygden – får bära en oproportionerligt stor del av kostnaden för omställningen. För även om det skulle kosta betydligt mycket mer att inte ställa om, så kostar också omställningen. Men LO accepterar inte att våra medlemmar ska betala mer än sin andel. Vi vill se en jämlik omställning. 

Vi vill se rejäla satsningar på kollektivtrafik även utanför stadskärnor, så att vanligt folk inte tvingas ta bilen trots att priserna för fossilt bränsle stiger.

Emellanåt drar klimatdebatten i väg åt fel håll. De största utsläppen och utsläpparna går liksom under radarn. Istället pratas det om vanligt folks semesterresor till Kanarieöarna, eller om köttbullar på äldreboendena. Men det är inte dit strålkastarens ljus ska riktas.

Vi kräver stora insatser från regeringen

Det som behövs är strukturella förändringar. Kraftfulla offentliga investeringar som driver utvecklingen åt rätt håll. 

Därför kräver LO att regeringen gör stora investeringar i fossilfri teknik och fossilfria transportsystem, i utbyggd kollektivtrafik, i klimatneutrala energisystem och fossilfria produktionsprocessen för stål, cement och kemi. Visste du att bara SSAB står för nästan 12 procent av Sveriges totala utsläpp? Medan inrikesflyget står för cirka 1 procent. Vid offentliga upphandlingar bör man ställa krav på fossilfria och klimatsmarta lösningar. Allt för att styra in näringslivet på rätt väg. 

Inrikesflyget står för 1 procent av utsläppen. Ståljätten SSAB däremot står ensamt för nästan 12 procent av utsläppen i Sverige.Foto: JOHAN NILSSON/TT

LO kräver också att regeringen ser till att kostnaderna för omställningen fördelas rättvist. Våra medlemmar ska inte betala ett oproportionerligt högt pris. Vare sig med sina jobb, sin tid eller sina pengar. Därför vill vi se rejäla satsningar på kollektivtrafik även utanför stadskärnor, så att vanligt folk inte tvingas ta bilen trots att priserna för fossilt bränsle stiger. 

Höj kunskapsnivån

Vi vill också se en modern arbetsmarknadspolitik där vanligt folk har möjlighet att ställa om genom vidareutbildning, kompetensutveckling, omskolning och studiestöd för att ta nya jobb i en ny tid. 

Med fokus riktat åt rätt håll och med en jämlik omställning så kan Sverige återigen bevisa att vi är världsledande i strukturomvandling. Och vi kan vara både stolta och nöjda med vår insats i filmens slutscen. 

 

Av Karl-Petter Thorwaldsson

Ordförande LO

Berit Müllerström

Andre vice ordförande LO