TOMMA ORD? KD:s agerande i inseminationsfrågan går stick i stäv med Göran Hägglunds uttalande om familjepolitiken, menar Maria Abrahamsson och Olof Lavesson. Foto: Sven Lindwall
TOMMA ORD? KD:s agerande i inseminationsfrågan går stick i stäv med Göran Hägglunds uttalande om familjepolitiken, menar Maria Abrahamsson och Olof Lavesson.  Foto: Sven Lindwall

Debatt: Stå vid sitt ord är äkta moralpolitik

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Familjepolitiken har varit en bubblare i riksdagen hela våren. Förklaringen är att social­utskottet har hanterat ett antal "allianskänsliga" yrkanden från allmänna motionsperioden som medierna glupskt har satt tänderna i.

Transpersoners rättigheter är en sådan fråga. Undertecknade har i riksdagen och i den allmänna debatten upprepade gånger uppmanat lagstiftaren att slopa kravet på sterilisering vid så kallad könskorrigering. Steriliseringskrav har något unket över sig och hör inte hemma i en demokrati och rättsstat. För fem år sedan presenterade Könstill­hörighetsutredningen (SOU 2007:16) förslag som skulle ersätta den 40 år gamla lagen om fastställelse av könstillhörighet. Det har tagit alldeles för lång tid, men nu är äntligen en förändring på gång i linje med vår motion. Uppbackad av hela alliansregeringen, dessutom!

Glädjande på familjefronten är också att en majoritet i socialutskottet har ställt sig bakom ett annat av våra motionsförslag. Homo­sexuella par har sedan 2005 tillgång till assisterad befruktning, varför ska då inte samma möjlighet att bli gravid och föda fram ett barn också erbjudas ensamstående barnlängtade kvinnor? Det är emot allt vad logik och rättvisa heter att ofrivilligt barnlösa kvinnor i Sverige tvingas åka utomlands för att låta inseminera sig, när de lika väl kan göra det i sitt eget land. Därmed inte sagt att verksamheten ska finansieras via skattsedeln, som en del belackare tycks utgå från att vi har menat.


Det är bara att beklaga att Kristdemokraterna inte är med på att anpassa familjepolitiken även i denna del. Partiets oförmåga att förhålla sig till ensamstående ofrivilligt barnlösa kvinnors verklighet, rimmar inte alls med Göran Hägglunds uttalande efter valet: "Vi vet lika väl som andra att familjer ser olika ut, det är familjer som spricker, det kommer in nya vuxna, det kan vara föräldrar av samma kön. Familjer ska ha lika bra förutsättningar oavsett hur de ser ut" (TT 22/10 2010).

Det var också vår uppmaning till den moderata partistämman i höstas, som i stället för att gå på partistyrelsens linje och stoppa huvudet i sanden klokt nog landade i att grundligt och förutsättningslöst utreda frågan om ­surrogatmoderskap i Sverige. Det vill säga just vad en majoritet i socialutskottet gjorde i går när den gick på samma linje som vår motion även på denna punkt.

Det ska inte förnekas att surrogatmoderskap, eller värdmoderskap som allt oftare är det begrepp som används, innebär flera komplicerade gränsdragningar av såväl medicinsk, juridisk som psykologisk natur. Men lika fullt är det ett faktum att det i Sverige redan finns barn som har fötts av värdmödrar trots att svensk lag i princip inte tillåter det.

 

Av det skälet, och inte minst av hänsyn till barnen, har vi efterlyst lagstiftning som säkrar barnens legala status och skapa juridiskt trygga uppväxtförhållanden. För oss är det svårbegripligt att regeringen inte redan har tillsatt en utredning med uppgift att räta ut juridiska knutar och frågetecken som är förenat med värd­moderskap.

Det kan aldrig vara politikers uppgift att agera bromskloss för annorlunda familje­bildningar. Såväl förslaget om slopad tvångs­sterilisering, som de om värdmoderskap och ­inseminering av ensam­stående kvinnor, är viktiga steg i utvecklingen av en modernare och mer verklighetsanpassad familjepolitik.

Ps. Att skriva motioner i riksdagen ses ofta som slöseri med tid, utskotten fimpar närmast reflexmässigt enskilda ledamöters yrkanden. Fast ibland kan välgrundade motionskrav faktiskt förändra världen till det bättre!

 

MARIA ABRAHAMSSON

OLOF LAVESSON

Maria Abrahamsson, M och Olof Lavesson, M, är riksdagsledamöter

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag