Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Debatt: Frihet framför Fridolins förmynderi

"Frihet framför Fridolins förmynderi", skriver fem företrädare för Centerpartiets ungdomsförbund i Falun och Liberala ungdomsförbundet i Dalarna. Foto: Lisa Mattisson

Sätt inte unga i ett rödgrönt koppel, skriver Sol Höglund och Johan Lyrvall med flera.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I går visade Miljöpartiet och Socialdemokraterna att de inte bara har svårt att få socialistiska partier att samarbeta i regeringsbildande – även skolpolitiska förslag har de problem med att kombinera. Partierna föreslog att gymnasieskolan ska bli obligatorisk upp till 18 års ålder samtidigt som samtliga gymnasieprogram ska bli högskoleförberedande. Vi vänder oss mot att elevens väntetid för valfrihet ska förlängas efter grundskolan. Vi vänder oss mot att elever på praktiska program ska tvingas studera ämnen som inte behövs för det yrket de vill ha. Vi vänder oss mot att styrande politiker vill flytta makten över elevers liv från dem själva till regeringen. Friheten ska i stället bytas ut mot koppel som dras åt hårdare från statens håll.


Sol Höglund. Foto: Foto: Privat. Den stora skiljelinjen mellan liberaler och socialister blir här tydlig. Som anhängare till den förstnämnda ideologin ser vi på människan som unik, fri och förnuftig. Vi tror att den enskilda individen är den som bäst vet vilken väg i livet som leder till lyckan och som har förnuftet att välja just den riktningen. Vi kan därför inte tvinga våra ungdomar att bli akademiker. Efter alliansens gymnasiereform har eleven rätt att välja att läsa högskoleförberedande kurser vilket program man än väljer. Det finns inget skäl att förplikta henne att studera ämnen som inte nödvändigtvis har något (för utbildningen) relevant värde. En elev som vill bli elektriker ska inte krävas kunna studera vidare till statsvetare – hon har redan möjligheten.


Tyvärr har vi länge fått höra från den vänstra sidan att alla arbeten inte är lika mycket värda och det tar vi verkligen avstånd från. Satsa i stället på fler praktikplatser och YA-yrken och genom det göra den utbildningen riktigt bra i stället för att tvinga eleverna att utbilda sig till något de inte vill. Inte heller ska vi tvinga skoltrötta ungdomar att sätta sig i skolbänken. En skoltrött ungdom har redan svårt att motivera fortsatta studier. Svårare blir det av att det är ofrånkomligt att läsa kurser som i vissa fall inte behövs för yrket man strävar efter att ägna sig åt. Det är viktigare att bekämpa skoltrötthet i ett tidigare skede.

Att skapa en obligatorisk gymnasieskola skulle inte heller lösa något av de problemen man försöker möta med den. I dag är det väldigt få elever som “hoppar av” gymnasiet i ettan och tvåan, de flesta som hoppar av gör det i trean. Då man är 18 och enligt förslaget ska få börja ha valfrihet. Så förutom att reformen är frihetskränkande och snäv skulle den inte lösa något faktiskt problem. Man måste i stället rikta resurserna för att se till att alla har en möjlighet att börja gymnasiet i stället för att tvinga dit folk som inte vill vara där.  


Ett annat problem som kommer att uppstå med en sådan här reform är att folk kommer vistas i lokalerna men inte uppnå kunskapsmålen. Man kan inte lära ut genom tvång, det är något man själv väljer. Stor del av motivationen med gymnasiet är att man själv valt att vara där och vet att man gjort ett aktivt val. Det ger oss ungdomar den extra lilla motivationen vi ibland behöver.

Ingen annan än du kan, eller har rätt, att välja åt dig själv. Inte ens Gustav Fridolin och Stefan Löfvén. Även om de slår sina huvuden ihop.

 

Johan Eriksson är ordförande Centerpartiets ungdomsförbund Falun

Johan Lyrvall är ordförande Liberala ungdomsförbundet Falun

Oscar Sjökvist är vice ordförande Centerpartiets ungdomsförbund Dalarna

Sol Höglund är medlem Centerpartiets ungdomsförbund Falun

Vanessa Ebrahim är medlem Liberala ungdomsförbundet Falun

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!