Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De som tar hand om era barn är hjältar

Idah Matérn.Foto: Privat.
Foto: Hasse Holmberg/Tt / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN
Foto: Janerik Henriksson / Tt / TT NYHETSBYRÅN

De lärare och barnskötare som tar hand om era barn är riktiga hjältar.

Men det finns några saker som jag vill att ni ska tänka på för att hjälpa till att göra en många gånger orimlig arbetssituation lite lättare, skriver förskolläraren Idah Matérn.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag är förskollärare. Jag har ett fantastiskt jobb som jag verkligen gillar. Trots att många i yrket känner som jag väljer allt fler lärare att jobba deltid eller rentav att byta yrke för att orka. Stressen slår hårt och på grund av det skjuter sjuktalen i höjden. Nyligen återinfördes riktlinjer för barngruppernas storlek, men i praktiken är vi långt därifrån.

Jag är en person som brinner för mitt yrke och är stolt över att jobba i förskolan. För stora barngrupper, för lite resurser och orimliga mängder administrativa uppgifter gör det dessvärre till en omöjlighet för oss att alltid se och stötta alla barn. Tro mig - vi försöker. Hela tiden. Men vi behöver er hjälp.

De lärare och barnskötare som tar hand om era barn, ofta tio timmar om dygnet, är riktiga hjältar. Men det finns några saker som jag vill att ni ska veta och tänka på för att hjälpa till att göra en många gånger orimlig arbetssituation lite lättare.

En sak är att det ni ser oss göra oftast är en bråkdel av det vi faktiskt gör. Vi dokumenterar, utvärderar och planerar verksamheten utifrån lagar och styrdokument. Men det är även mycket som sker som vi inte kan dela med oss av till er. Vi har tystnadsplikt och anmälningsplikt, vilket innebär att vi kan ha krävande föräldrakontakter eller kontakt med logoped/specialpedagog eller socialtjänst/polis kring saker som kan vara oerhört betungande.


LÄS MER: Till alla er egoistiska, separerade föräldrar

 

Vi kan naturligtvis aldrig säga det här till er så att ni kan ha förståelse för varför vi ibland är frånvarande eller ställer in någonting planerat. Därför ber jag er tänka på att just ert barn inte är det enda barnet vi vill finnas för hela tiden, även om vi gör allt som står i vår makt för att få er att känna så.

Jag vill också be er tänka på att barnens schema är till för att vi ska vara säkra på att vi, så långt det går, har tillräcklig bemanning när barnen är på förskolan. Blir ni försenade, ring och meddela det. Meddela även när barnen är lediga/sjuka. Är ni sjuka? Stanna hemma. Konsekvenserna blir stora vid sjukdomsutbrott på förskolan. Vi är många personer på liten yta och även om vi är utomhus och följer alla hygienrutiner så sprids smittor snabbt och även vi vuxna blir sjuka. Detta gör arr barnen ofta får träffa nya vikarier varje dag, ibland får vi inte in någon vikarie alls.

Vi kan alla ha det tufft eller må dåligt. Tala om för oss om ni bråkar eller har det jobbigt hemma. Det ger oss mycket bättre förutsättningar för att stötta era barn. Låtsas inte som att ni är perfekta, vi finns här för er.

 

LÄS MER: Jobbet är inte viktigare än era barn


Vi har som sagt tystnadsplikt och får vi en djupare förståelse för era barns hemsituation gör vi mer korrekta analyser av deras beteende på förskolan och bemöter deras känslor och agerande på ett bättre sätt.

Detta (och att namna barnens kläder!) är några saker jag ber er tänka på för att underlätta vardagen för oss och era barn. Den största stressfaktorn är dock tveklöst barngruppernas storlek.  

Vi kan inte påverka den politiska situationen utan er hjälp. Ni är era barns anhöriga, vi är era barns pedagoger. Enligt Skolverkets riktlinjer för barngruppernas storlek bör det vara max 15 barn i en grupp. Vi har en lång väg dit och vi behöver er hjälp.

Hjälp mig och alla mina lärarkollegor att fortsätta älska och orka med våra jobb. Det är dags att ni tar i och skriker så högt ni bara kan!

 

Idah Matérn

Förskollärare