Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De som ser journalister som en elit saknar insikt

Argumenten är desamma. En sanning som mörkas. En elit med en agenda. Den här gången är det traditionella medier som står i centrum för hatet, skriver Malin Lernfelt. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

De mörkar. De vill förvägra oss sanningen. En elit vill tvinga oss in i kaos och kollaps. När jag fick barn för 12 år sedan kom jag i kontakt med antivaccinationsrörelsen. En grupp människor som besinningslöst målar upp vaccinationer som roten till allt ont, från autism till cancer. Försök till seriös diskussion med de som tagit steget in i antivaccinationsbubblan är hopplös. 

Det skrämde mig då och det skrämmer mig nu.

Varje referens till kliniska studier utförda av välrenommerade forskarteam förkastas och förklaras vara en del av den stora konspirationen. Bloggar utan känd utgivare bedöms ha samma trovärdighet som The Lancet eller Smittskyddsinstitutet. Det skrämde mig då och det skrämmer mig nu. Ännu mer skrämmer mig dock den nya, större och betydligt aggressivare bubbla som i snabb takt kapslar människor. 


LÄS MER: Så stärker medierna sin trovärdighet


Argumenten är desamma. En sanning som mörkas. En elit med en agenda. Den här gången är det dock inte läkarkåren som står i centrum för det oförblommerade hatet utan traditionella medier. Och det är migrationsfrågan som får annars kloka balanserade människor att helt förlora fattningen. Inuti den nya bubblan sprids myten om att MSM (en direktimporterad term från Trumps USA som står för Mainstream media) inte rapporterar om asylinvandringens kostnader och oroligheter i invandrartäta områden och inte tar den oro människor känner på allvar. När man försöker bemöta dessa påståenden med fakta och länkar som visar att samtliga stora tidningar, tv- och radiokanaler under lång tid bevakat dessa frågor, är det som att dunka huvudet i väggen. Samtidigt hänvisas det till ”sanningar” som står att finna i agiterande Facebookinlägg, bloggar och på sajter med koppling till främlingsfientliga grupper. Bubblans tillväxt drivs på av opinionsbildare och politiker som rider på populistvågen och hämtar näring ur dess orosdrivna mytbildning samtidigt som människorna i bubblan tar populisternas teser som bevis på att de har rätt och att deras oro är befogad. I en allt mer bisarr dans bekräftar de varandra på vägen mot systemkollapsen. 

Visst. Det finns skäl att kritisera de etablerade medierna. Det görs misstag och det är inte oproblematiskt att man allt oftare låter nyhetsjournalister agera åsiktsmaskiner. Men det betyder inte att det finns någon konspiration. Professionell journalistisk som grundar sig på att det som förmedlas skall vara sant och relevant är ur trovärdighetsynpunkt överhuvudtaget inte jämförbar med ”Sverigevänlig” propaganda. 


LÄS MER: Förenklad faktakoll är dömd att misslyckas 


Självklart rapporteras det om hur Sverige har problem på integrationsområdet och om hur många som kommer hit från andra delar av världen har svårt att bli en del av det svenska samhället. Även om att individer med utländsk bakgrund är överrepresenterade i brottstatistiken. Men det finns ingen bevisad koppling mellan etnicitet och kriminalitet och Sverige har inte någon galopperande ökning av brott till följd av de senaste årens omfattande invandring från Mellanöstern. Att göra nyhetsinslag med den vinkeln - vilket ofta är vad som efterfrågas - hade varit Fake news. 

Det vore välkommet om något kunde spräcka bubblan.

För att citera DN-journalisten Niklas Orrenius som häromveckan rapporterade från sin hemstad Malmö: ”Vi Malmöbor vet att staden har nog med problem utan att de behöver köras genom något antimuslimskt bizarro-filter”. 

De människor som sugits in i orosbubblan, sprider hat mot traditionella medier och ser journalister som en elit tycks sakna insikt om den roll fri press som tar publicistiskt spelar i en demokrati. 

Den dag "Granskning Sverige" och liknande trollhärdar är de enda nyhetskällor vi har kommer de förmodligen att ångra sig. Precis som den vaccinmotståndare vars barn drabbas av allvarliga komplikationer av mässling. Frågan är om det är möjligt, men det vore välkommet om något kunde spränga bubblan och bana väg för en mer sansad och faktabaserad debatt om medierna och migration innan det är för sent.


Malin Lernfelt

Liberal debattör