Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De rödgröna måste enas om ett politiskt projekt

Att de rödgröna partierna tagit fram det sämsta ur varandra är förstås en situation som måste ändras, och det skyndsamt, skriver Markus Kallifatides.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Markus Kallifatides, ordförande i S-föreningen Reformisterna.
Foto: Juliana Wiklund / Juliana Wiklund

Det är hög tid för de rödgröna partierna att lägga undan sina käpphästar och enas om en gemensam färdväg framåt för landet.

Med ett nytt finanspolitiskt ramverk kan över 100 miljarder årligen frigöras för välfärdssatsningar, skriver Markus Kallifatides, ordförande i den socialdemokratiska föreningen Reformisterna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sverige har återigen utsett en socialdemokratiskt ledd regering under Stefan Löfven. Det är viktigt eftersom det bara är Socialdemokraterna som kan leda Sverige i en progressiv riktning och samtidigt klara de utmaningar vi står inför. Hur den S-ledda regeringen framöver navigerar i förhållande till de rödgröna partierna kommer dock att forma det politiska landskapet i Sverige. 

Att Sverige skulle hamna i en regeringskris mitt under en pandemi och djup arbetslöshetskris är det förstås ingen välfungerande person som önskat. Samtidigt utgör den rådande situationen inte bara en regeringskris utan också en kris för hela det progressiva spektrumet i svensk politik. 

Lägg käpphästarna åt sidan och ge Sverige den progressiva nystart som så många efterfrågar

Den senare är emellertid en kris som pågått under en längre period där interna låsningar, krypskytte och politiskt spel mellan samarbetspartierna, från 2014 fram till nu, gått före skapandet av ett gemensamt politiskt projekt för Sverige. De kravlistor från Annie Lööf som cirkulerade nyligen ramar in denna den brända jordens taktik.

Det har inte bara inneburit missade chanser för den socialdemokratiskt ledda regeringen och samarbetspartierna att hantera de stora samhällsutmaningarna. Det har också inneburit att partierna på den yttersta högerkanten i allt större omfattning fått sätta dagordningen för det politiska samtalet. I takt med detta har opinionsstödet successivt minskat för de rödgröna samarbetspartierna till förmån för en nationalkonservativ höger, som i dagsläget bara är en hårsmån från att gripa regeringsmakten. 

Tagit fram det sämsta ur varandra

Att de rödgröna partierna tagit fram det sämsta ur varandra är förstås en situation som måste ändras, och det skyndsamt. Och det torde finnas flera konstruktiva lösningar på många av låsningarna, inte minst vad gäller den ekonomiska politikens inriktning. Tre huvudlinjer kan mejslas fram i den nya S-ledda regeringens budget, som även Centerpartiet och Vänsterpartiet bör kunna ställa sig bakom:

Lånefinansiera investeringar i bostäder, infrastruktur och klimatomställning. Ge samhällsekonomin en rejäl nystart och tryck tillbaka arbetslösheten.

Satsa större resurser på välfärden och villkora statliga pengar med att de inte får användas till lokala skattesänkningar.

Fördela resurser rättvist mellan stad och land. Utjämningssystemet säkrar inte likvärdig välfärd och samhällsservice över landet. Såväl glesbygd som ytterstadsområden måste ges större del av den gemensamma kakan i ett Sverige som håller ihop.

Skatten behöver inte röras

Allt detta kan göras – och det i en omfattning som märks för vanligt folk – utan att sänka eller höja en enda skattesats. Det som krävs är att lyssna till tongivande ekonomer, fackliga företrädare, branschorganisationer och ledande politiska krafter i vår omvärld som numera förespråkar en långt mer aktiv finanspolitik. Med ett nytt finanspolitiskt ramverk där drift skiljs från investeringar och där lånefinansiering av investeringar medges kan över 100 miljarder årligen frigöras för välfärdssatsningar. Samtidigt som Sverige bibehåller god ordning i de offentliga finanserna.

Vi i S-föreningen Reformisterna uppmanar samtliga partier som värnar om demokratin och den svenska modellen att våga ta steget till en modern finanspolitik, för nya jobb i en rättvis klimatomställning och stärkt välfärd över hela landet. Lägg käpphästarna åt sidan och ge Sverige den progressiva nystart som så många efterfrågar. 

Det har vi råd med.


Av Markus Kallifatides

Ordförande, S-föreningen Reformisterna