Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De rika får dubbelt så mycket i elstöd

Sämre tider får många att må dåligt • Psykologen: ”Stark stressor för många”
Att slottsägare och miljardärer ska få elstöd är inte en naturlag, skriver Markus Kallifatides.
Foto: Juliana Wiklund
Elförbrukningen i fastighetsmagnaten Krister Johanssons Villa husfrun ligger på 203 000 kilowattimmar under ett år. En vanlig villa brukar ligga på omkring en tiondel av det.
Foto: JANNE ÅKESSON

Elstödet är inte bara kraftigt försenat - det är i grunden djupt orättvist. 

Nya siffror visar hur stödet kan höjas med upp till tiotusen kronor om man riktade det mot låginkomsttagare, skriver Markus Kallifatides, ordförande för S-föreningen Reformisterna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Svenska hushåll lider av höga el- och matpriser. Ett av höstens viktigaste beslut handlar därför om vem som ska få del av de många miljarder i elstöd som ska betalas ut.

Högerregeringen tycks ha valt väg och rubrikerna konsekvenserna duggar nu tätt: Sveriges rikaste får mest i elstöd; Utbetalt elstöd minskar socialbidrag; Fritt fram för fastighetsägare att behålla elstödet – väljer själva om hyresgästen får.

Inte träffsäkert

Trots att Sydsverige är värst drabbat av elpriserna var det först i veckan som energi- och näringsminister Ebba Busch besökte Skåne. Men man kan ju förstå varför, till och med Moderaterna i Skåne sågar den egna regeringen. När det är bråttom får man ibland ha överseende med att allt inte kan bli perfekt. Problemet nu är att elstödet varken är träffsäkert eller kommer på plats tillräckligt snabbt.

Debatten om alternativa lösningar tycks samtidigt missa det absolut uppenbara:

Varje krona av regeringens elstöd som går till höginkomsttagare är en krona mindre till vanliga familjer som nu kämpar med räkningarna.

Hanteringen av elstödet gör det tydligt vilka intressen som högerregeringen och Sverigedemokraterna prioriterar.

Som ett led i vår kampanj för ett rättvisare elstöd har min socialdemokratiska förening räknat på hur stödet fördelas. 

Resultatet är tydligt: Den rikaste tredjedelen av Sveriges hushåll kommer få dubbelt så mycket elstöd som den fattigaste tredjedelen. 

Rent konkret handlar det om att vanliga familjer i småhus med direktverkande el i norra Skåne får omkring 15 000 kronor medan en av Sveriges rikaste individer får 100 000 i elstöd för ett av sina fritidshus. Samtidigt får många hyresgäster och boende i norra Sverige inget stöd alls.

Dan Sten Olssons hus i Örgryte. Villan har en förbrukning på 84 000 kWh och han är därmed berättigad stöd på 42 000 kronor bara för den fastigheten.
Foto: HENRIK JANSSON

Det här går inte bara emot rekommendationerna från nästan alla internationella expertorgan. Det är i grunden djupt splittrande i ett Sverige där allt fler familjer står inför hård ekonomisk prövning i vinter.

Ingen naturlag

Att slottsägare och miljardärer ska få elstöd är däremot inte en naturlag.

Vi har i min socialdemokratiska förening räknat på fördelningen och med enkla justeringar av elstödets utformning kan beloppen för vanliga familjer höjas kraftigt.

Fasar man ut elstödet för den rikaste tredjedelen av mottagarna så räcker pengarna till att höja stödbeloppen för resten med upp till 60 procent.

För en arbetarfamilj med energislukande villa i norra Skåne kan skillnaden handla om 10 000 kronor extra redan i vinter.

Svek mot familjer

Hanteringen av elstödet gör det tydligt vilka intressen som högerregeringen och Sverigedemokraterna prioriterar. 

Så låt oss säga som det är: Det värsta med elstödet är inte högerregeringens flagranta vallöftesbrott om när det skulle vara på plats utan sveket mot alla familjer med knappa marginaler som kämpar med skenande kostnader.

Det är ju inte höginkomsttagare på Stockholms, Skånes och Göteborgs gräddhyllor som nu vänder på varje krona för att ha råd med räkningarna.


Av Markus Kallifatides (S)

riksdagsledamot och ordförande i S-föreningen Reformisterna

Ebba Buschs svar om kritiken mot elstödet

Slår från sig i svekdebatten.