Rättslösa då. Miljoner människor fördes från Afrika till Amerika för att tvingas till ett liv i rättslöst slaveri. Rättslösa NU. Miljoner människor lever som illegala flyktingar i Europa och tvingas till ett liv i rättslöst slaveri.
Rättslösa då. Miljoner människor fördes från Afrika till Amerika för att tvingas till ett liv i rättslöst slaveri. Rättslösa NU. Miljoner människor lever som illegala flyktingar i Europa – och tvingas till ett liv i rättslöst slaveri.

De papperslösa är dagens slavar

Publicerad
Uppdaterad
Enligt uppskattningar finns det mellan 25000 och 80000 människor utan uppehållstillstånd och medborgarskap i Sverige. I USA och i södra Europa finns miljontals illegala flyktingar. I dag skriver Petter Nilsson, vinnare av Toppkandidaterna på SVT 2006, att de papperslösas situation kan jämföras med slaveri. Att LO inte tar tag i frågan och att högerdebattörer reflexmässigt försvarar arbetsgivare hjälper inte de papperslösa, skriver Nilsson.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Vill ni se slavarbete i dagens Sverige? Gå då till en restaurang i Stockholms city eller stanna kvar på ert kontor efter arbetstid och se efter vem som städar.
Anslaget må låta dramatiskt, men förklara då för mig vad som skiljer situationen för en papperslös i Sverige i dag med situationen för en slav under slaveriet i sydstaternas USA.
Konfliktlinjerna gjordes tydliga i fallet Lilla Karachi, en restaurang i Gamla stan som satts i indrivningsblockad av Syndikalisterna (SAC) då en av deras papperslösa medlemmar tvingats jobba svart och sen ändå inte fått ut sin lön.
Maria Abrahamsson skrev ledarartiklar i SVD där hon upprepade företagarens version rakt av. Åtskilliga borgerliga debattörer och ungdomsförbund uppmanade till stödätande för att minska blockadens effekt. Pinsamt nog för dessa visade det sig att Lilla Karachis "revisor" inte var någon revisor och att bokföringen gav SAC rätt.
Nu ångrar sig vissa debattörer, men högerns ryggmärgsreflex att ställa sig på företagens sida mot en papperslös arbetare som kräver ut lön visar att många inte vet under vilka villkor papperslösa lever.

Jag har mött papperslösa
som arbetar på två olika jobb för tio kronor i timmen, som bor sex sju personer i en trea, som förvägras vård, som aldrig kan vända sig till polisen och som saknar alla de rättigheter vi tar för givna. Enligt uppskattningar från flyktingorganisationer finns det mellan 25000 och 80000 papperslösa i Sverige.
Uppskattningarna är osäkra då ingen frivilligt skulle medge att han eller hon saknar papper, och därigenom riskera utvisning.
En del har sökt asyl och efter avslag gått under jorden i Sverige, andra har inte sökt formell flyktingstatus utan kommit enbart för att kunna arbeta.
En sak har de gemensamt: vi förvägrar dem grundläggande mänskliga rättigheter.

När jag bodde i Barcelona
deltog jag i kampen för flyktingamnesti. Ett par hundra flyktingar som tröttnat på att gömma sig för polisen slog läger runt en kyrka i centrum. Vi var några personer - den vanliga samlingen vänsterungdomar, några från det spanska facket CGT samt en eller annan kristen - som kom dit på kvällarna för att dela ut mat och prata med de papperslösa.
Först kändes det som vanligt - man kämpar för det man tror är rätt och inte för att man förväntar sig att vinna.
Men Spanien beviljade flyktingamnesti. I Sverige var det tvärtom. En enorm folklig uppslutning tycktes göra det omöjligt för politikerna att väja för en solidarisk flyktingpolitik. Men resultatet blev en urvattnad amnesti och en fortsatt skamlig flyktingpolitik.

Frågan kräver en internationell lösning, men till dess måste vi organisera oss i den värld vi lever i.
Gränserna går inte bara mellan länder utan rakt genom dem, mellan arbetare med rättigheter och arbetare utan rättigheter.
Sättet att förbättra situationen för papperslösa i dag är genom facklig organisering - inte för att det är humanistiskt riktigt utan för att den svenska arbetarklassens och de papperslösas villkor är intimt sammanlänkade.
Riktigt så enkelt är det förstås inte.
I det enskilda fallet kan papperslösa och svenska arbetares intressen tyckas stå i motsättning - även löner långt under de svenska kollektivavtalsnivåerna kan vara högre än i landet de kom ifrån.
Så hävdar man att organiserandet av papperslösa hotar den svenska arbetarklassens position. Även det är ett argument som går tillbaka till tiden för slaveriet. När slavarna frigjordes så hotades den vita arbetarklassen, när kvinnorna trädde in på arbetsmarknaden hotade de männen och så vidare.
Det är inte så att det inte stämmer - förekomsten av svaga grupper hotar arbetarklassens styrka. Men arbetarrörelsens svar måste vara att samarbeta med de utländska arbetarna.

Så länge det finns människor som inte har andra val än sådana arbeten kommer utnyttjandet av dem att fortsätta - brottsligt eller ej.
Vi måste göra det möjligt för de papperslösa att säga nej till de skamliga löner de erbjuds.
LO:s strategi, att kriminalisera anställandet av papperslösa eller stänga utländska lönedumpande företag ute, löser ej frågan. Inte heller högerns reflexmässiga stöd för företagare.
Europafacket, där LO:s Vanja Lundby Vedin är ordförande, har tagit ställning FÖR organiserandet av papperslösa. I ljuset av det är det märkligt att LO på hemmaplan ställt sig så kallsinnigt till en konstruktiv debatt och skjutit över problemet på politikerna. Samma politiker som stödäter på Lilla Karachi.
Vad förväntar ni er för resultat, LO? Under lång tid har SAC varit de enda som tagit sig an de papperslösa, vilket gett dem en stor tillströmning av papperslösa som vill förbättra sin situation.
Av högerdebattörer och Abrahamsson förväntar jag mig inget, men att LO gör lika lite för att lösa situationen är beklämmande.
Nu har dock Fastighets förbund skrivit en motion inför LO:s kongress i vår som, om den går igenom, skulle göra det möjligt att organisera papperslösa i LO.
Det är en bra början, det är den enda möjliga fortsättningen. Kommer LO ta sitt ansvar? Vi får väl se.

PETTER NILSSON
facklig aktiv med papperslösa Petter bloggar på antigon.wordpress. com och jobbar numera med oppnastockholm.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag