Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hedersutsattas perspektiv måste finnas i hela politiken

Hedersförtrycket är inte en enskild fråga eller utgiftspost, utan påverkar flera stora politikområden, skriver Amineh Kakabaveh (V).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Jonas Sjöstedt (V) talar i kväll i Almedalen.
Foto: SVEN LINDWALL

Trovärdigheten i vår vänsterpolitik kräver att vi alltid har med de hedersutsattas perspektiv. Det är bra att Sjöstedt nu erkänner att han tidigare inte förstått problemens omfattning, men kampen mot hedersförtrycket kräver en uppdatering av hela den socialistiska jämlikhetspolitiken, skriver Amineh Kakabaveh (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT Vänsterpartiet är riksdagens enda vänsteropposition. Vi är i opposition mot en regering som sänker skatten för de rikaste, men framför allt måste partiet vara i opposition mot de ekonomiska och sociala klyftorna. 

Vi vill minska trångboddheten genom att sänka hyror och bygga fler hyresrätter. Och vi vill utveckla den sociala servicen i förorterna. Det är med ökad segregation och en växande hopplöshet i förorterna som också hedersnormerna kommer att växa sig starkare.

Upp till 240 000 unga svenskars liv begränsas

Man behöver inte vara socialist för att vara engagerad i kampen mot hedersförtryck, men man kan inte vara socialist och samtidigt tiga om de hedersnormer som begränsar upp till 240 000 unga svenskars liv. Det är bra att Jonas Sjöstedt i Expressen i går uppmärksammar det viktiga arbete som görs av kvinnojourerna. Men kampen mot hedersförtrycket kräver en uppdatering av hela den socialistiska jämlikhetspolitiken.

Det handlar om att all politik för rättsväsende, socialtjänst, skola, kultur- och fritid alltid måste ta hedersförtrycket i beaktande.

Hedersförtrycket är inte en enskild fråga eller utgiftspost, utan påverkar flera stora politikområden. När Jonas Sjöstedt talade på politikerveckan i Järva var han tyvärr den ende av riksdagspartiernas företrädare som inte uppmärksammade hedersförtrycket. I stället talade han om vårt förslag om en avgiftsfri idrottsskola som gör det möjligt för barn att pröva på nya idrotter. Det är en bra satsning, men när hedersnormerna begränsar flickors möjligheter att ta del av fritidsaktiviteter så riskerar den inte att få de effekter på jämlikheten som vi hoppas. 

Förra året kunde vi läsa i GP om förskolepersonal i storstäderna som hjälper föräldrar att övervaka så att småflickorna behåller slöjan på under hela dagen. Så länge det här tillåts så kommer inte viktiga krav på mer personal i förskolan att innebära att de här flickorna får den frihet som de har rätt till. Satsningar på läxhjälp kommer inte att vara till någon nytta för de flickor som hålls hemma. 

Få vill se bidrag till religiösa hatpredikanter

Vänsterpartiet har länge arbetat för att ideella föreningar ska ges ekonomiska förutsättningar att organisera människor och att hjälpa människor att bli en del av det svenska samhället. Men viljan att betala skatt som går till bidrag till föreningar och samfund som upprätthåller hedersnormer och bekostar resor för religiösa hatpredikanter är tack och lov väldigt låg i Sverige. 

Därför handlar kampen mot hedersförtryck om en så mycket större utmaning än att den kan lastas över på ideellt arbetande hjältar på kvinnojourerna. Det handlar om att all politik för rättsväsende, socialtjänst, skola, kultur- och fritid alltid måste ta hedersförtrycket i beaktande. Trovärdigheten i vår vänsterpolitik kräver att vi alltid har med de hedersutsattas perspektiv. 

Stöd i V:s feministiska plattform

Varje vecka möter jag svenskar som på olika sätt drabbas av hedersförtrycket. Många unga flickor kontaktar mig för att berätta om övergrepp som de själva utsätts och om hur skolpersonal agerar moralpoliser i skola och SFI. Jag har lovat dem att fortsätta vara en röst för dem i riksdagen. I detta har jag stöd i Vänsterpartiets feministiska plattform där det står att de som drabbas av hedersförtrycket ”behöver vårt stöd”, och att ”[d]et är dem vi ska lyssna på – för det är de som har tolkningsföreträdet”. 

Som många vet så menar jag att alla Vänsterpartiets företrädare inte alltid har klarat av att leva upp till de här partidemokratiskt fattade programskrivningarna. Ett feministiskt parti måste vara ett språkrör för de hedersutsatta kvinnor som inte vågar vara en del av metoo-uppropet.  

Nu säger Sjöstedt i en Expressenintervju att han själv tidigare inte förstått problemens omfattning. Men det är fegt att inte svara på frågan om han ångrar att partiledningen så ofta angripit mitt engagemang i hedersfrågorna. Att ständigt misstänkliggöra oss som velat lyfta frågorna har både försvårat debatten och skadat partiets förtroende. Jag hoppas att Sjöstedt i kväll tar chansen be om ursäkt för misstag som begåtts och visa att han leder ett parti som vågar ompröva och lära av sina misstag.


Av Amineh Kakabaveh 

Ordförande Varken hora eller kuvad och riksdagsledamot (V)