De feta hyllas – jag som älskar att banta hatas

Samtidens rättfärdigande av frosseri är det som borde kritiseras, menar Katrin Zytomierska.
Katrin Zytomierska.
Foto: Michaela Hasanovic

Att banta är min roligaste hobby – men det får man inte säga i dagens samhälle. Istället ska människor frossa, bli överviktiga och sen visa upp valkarna i hyllade ”gilla-kroppen-som-den-är”-inlägg i sociala medier.

Samtidigt har fetman tredubblats i Sverige, skriver Katrin Zytomierska.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. ”DU ÄR EN FÖREBILD, ÄR DU HELT DUM I HUVUDET? 

En vanlig kommentar när jag skriver om ett av människans största problem. Övervikt. Mer än hälften av Sveriges befolkning är överviktig och det är till stor del ert eget fel. 

Och så har ni bestämt att ”banta” är något negativt, något man inte får skriva hursomhelst. 

Hur är det möjligt? Varför ska ni få bestämma att banta är något fult, något jag inte får säga utan att bli slaktad i sociala medier? Att gå ner i vikt, på ett sansat sätt, är sunt, hälsosamt, och ger mig massa positiva känslor – det kan ingen ändra på.

Att banta är min roligaste hobby. För mig det en grym period då jag förser min kropp med näringsrik kost som ger energi, stärkt immunförsvar, vacker hy och åtta timmars obruten nattsömn. 

Man måste få unna sig också

Jag vet vad du tänker: Det där är ju bara att leva hälsosamt – men sluta. Väldigt få människor lever så. Det gör man i perioder, kanske på veckodagar men aldrig på helgen. Det är ju omöjligt att jämt motstå livets alla frestelser. Mataffärerna är proppade med socker, gluten, chips, transfetter. Och så alla bjudningar, födelsedagar och fucking kanelbullens dag. 

Jag får omedelbart höra att jag är en dålig förebild som bidrar till kroppshets. Jävla dårskap. Jag bidrar till medvetande om kroppens hälsosamma läge.

Jag tycker inte man ska förneka sig livets goda hela tiden. Men man måste inte vräka i sig näringsfattigt skräp bara för att dämpa lite ångest eller hoppas att Alladin-asken ska göra en lyckligare.

I dag vet vi väl bättre än så.

Fettvalkar är tydligen positivt i dag

Men nu har ni bestämt att jag inte får använda mig av mitt älsklingsverb, banta. Ni har bestämt att det är ett fult ord. Ni bestämmer även att man ska uppmuntra alla ”gilla-kroppen-som-den-är”-inlägg i sociala medier. Hur tjock man än är. Vi ska uppmuntra våra unga att äta vad de känner för, inte titta på innehållsförteckningen, inte bry sig. 

Valkarna hyllas i sociala medier.
Foto: SHUTTERSTOCK

Istället ska de frossa, bli överviktiga och sen visa upp valkarna på sociala medier och bli hyllade. Hälften av vår befolkning är överviktig. Visste ni att förekomsten av fetma har tredubblats sedan 80-talet (Folkhälsomyndigheten). Det är ett nationellt problem, enligt socialminister Lena Hallengren. 

Ni uppmuntrar till ohälsosam fetma

Rättfärdigandet av allt frosseri har gjort att jag ibland känner mig som en kriminell. Jag får inte skriva i mina sociala medier att jag bantar, tränar, tänker på hur många kalorier jag stoppar i mig och hur många jag gör av med. Då får jag omedelbart höra att jag är dålig förebild som bidrar till kroppshets. Jävla dårskap. Jag bidrar till medvetande om kroppens hälsosamma läge. Det är inte hälsosamt att släpa runt på en massa extrakilon.

Jag blir för övrigt extremt provocerad av de som förespråkar att man ska äta vad man vill, se ut hursomhelst och älska sig själv för det. Det är fel. De som borde få kritik på sina Instagramkonton är de som uppmuntrar människor att äta mer än vad de gör av med. 

”DU UPPMUNTRAR TILL FETMA OCH SKAPAR DÄRMED ETT NATIONELLT PROBLEM”, borde man skriva i deras kommentarsfält. Men det skulle man aldrig göra. Istället tänker man ”Yes! Det blir en burk Ben & Jerrys i kväll också, jag är vacker som jag är”. 

Det kryllar av överviktiga

Problemet med övervikt är mer påtagligt än någonsin. Jag märker det på gatan, i skolan, på galor och events. Det kryllar av överviktiga. Med diabetes typ 2 på ingång eller redan på plats. Och jag är ledsen att säga det, men ni behöver få veta att det är ren och skär lathet som ligger bakom. 

Och att banta är ett av svenskans vackraste ord.


Av Katrin Zytomierska

Vd för Clean eating

LÄS MER: Barnfetma måste ses som ett misslyckande