De ensamkommande är ett klipp för Sverige

Delar av de ensamkommande under demonstrationen i Stockholm. Se dem som en stor tillgång för Sverige, uppmanar Pär Granstedt.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Pär Granstedt är samhällsanalytiker och tidigare riksdagsledamot för Centerpartiet.

Att ge 9 000 ensamkommande en ny chans är inte bara ett humanitärt beslut.

Länderna som haft den bästa ekonomiska utvecklingen är de med den mest generösa migrationspolitiken, skriver tidigare riksdagsledamoten Pär Granstedt (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | DE ENSAMKOMMANDE. Stefan Krakowski, överläkare i psykiatri, försöker i ett debattinlägg i Expressen förklara varför han tycker att det är rätt att ställa grupp mot grupp. Närmare bestämt varför en utbildningschans för några tusen unga asylsökande måste gå ut över Sveriges pensionärer.

Hans resonemang avslöjar en total okunnighet om hur samhällsekonomi fungerar, lite anmärkningsvärt hos en högutbildad person i offentlig tjänst. Han tror att Sveriges ekonomi är som hans egen privatekonomi. Han har en fast lön, och har konstaterat att om han lägger för mycket pengar på ett område så blir det mindre för något annat. Ett nollsummespel helt enkelt.

Men så fungerar inte kungariket Sverige. Det finns ingen fast lön att hushålla med. Sveriges ekonomi är helt dynamisk, den formas varje dag av hur många som arbetar, hur vi arbetar, vad som investeras och hur, och hur vår konsumtion utvecklas.

ÄMNET ENGAGERAR: Stefan Krakowskis text blev förra veckans hetaste artikel för Expressen Debatt.

LÄS MER: Till er som förnekar att grupp ställs mot grupp


Den åldrande befolkningen ett stort hot

För Sverige, liksom huvuddelen av Europa, utgör demografin, en stagnerande och åldrande befolkning, ett stort hot. Det innebär att en allt större del av befolkningen blir vårdbehövande, samtidigt som arbetskraftens andel krymper. Det leder till ekonomisk stagnation och försämrad samhällsservice.

Flyktingvågen 2015 ökade trycket på den offentliga servicen, men personalsituationen hade förmodligen varit mycket värre utan de senaste årtiondenas invandring.

Ett av de effektivaste botemedlen mot detta kan vara immigration. Det är betecknande att de länder i Europa som haft den bästa ekonomiska utvecklingen på senare tid, Tyskland och Sverige, också är de som haft den mest generösa migrationspolitiken. I dag, när Sverige, enligt vissa, borde digna under konsekvenserna av den stora flyktingströmmen 2015, upplever vi en strålande högkonjunktur, med risk för överhettning i ekonomin.

Sveriges problem är inte brist på resurser i första hand, utan brist på arbetskraft. Något som inte minst drabbar den offentliga servicen. Flyktingvågen 2015 ökade trycket på den, men personalsituationen hade förmodligen varit mycket värre utan de senaste årtiondenas invandring.

Flera tusen unga och arbetssugna afghaner

Det är i det här perspektivet man skall se initiativet att låta unga ensamkommande få tillfälligt uppehållstillstånd för att utbilda sig, och chans att stanna om de lyckade skaffa ett jobb och etablera sig. Det här infördes i samband med den "tillfälliga" skärpningen 2015. Men extremt långa handläggningstider på Migrationsverket gjorde att många av dessa ungdomar hann bli över 18 och därmed förlorade den möjligheten, och det försöker man rätta till nu.

Motivet bakom detta är förstås i första hand humanitärt, att ge unga en chans. Men vi bör inte sticka under stol med att det är ett klipp för Sverige. Flera tusen unga arbetssugna människor, starkt motiverade att utbilda sig och jobba! Lite tufft också, den som inte ställer upp på kraven får lämna landet. Jag är själv 70 plus och jag ser behovet av mer ung arbetskraft i Sverige.


Av Pär Granstedt

Samhällsanalytiker

Tidigare riksdagsledamot (C)


LÄS MER: Nu är det klart – den som syns och hörs mest får stanna 

LÄS MER: Vi ensamkommande kommer att ta hand om Sverige

LÄS MER: Hjälp flyktingar – inte ekonomiska migranter 

LÄS MER: Utvisningarna är inget annat än ren dumhet