Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De enda som ska skämmas är Luf

SSU vill se en tvåstatslösning där israeler och palestinier lever i fred och samexistens med varandra, skriver förbundsordförande Philip Botström.
Foto: SSU
Joar Forssell är ordförande för Liberala ungdomsförbundet.
Foto: LUF

I sin iver att hylla staten Israel ignorerar debattörerna från Luf de folkrättsbrott som Israel begår mot den palestinska befolkningen.

Det är ni som ska skämmas, inte Margot Wallström, skriver SSU:s ordförande Philip Botström.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | ISRAEL 70 ÅR. I en debattartikel inför Israels 70-års dag nämner Liberala ungdomsförbundet att Israel är hem för allt från kreativa start-up-scener till innovationsdriven korsbefruktning. Det är bra. Men i sin iver att hylla staten Israel glömmer – eller ignorerar – debattörerna de folkrättsbrott som Israel begår mot den palestinska befolkningen. Ingenstans nämns den olagliga ockupationen och den fortsatta expansionen genom bosättningar. SSU verkar för en tvåstatslösning. Luf däremot verkar okritiskt stötta Israel oavsett vad de gör. 


LÄS MER: Du borde skämmas, Margot Wallström 


Som ung palestinier på Västbanken måste det vara svårt att känna framtidshopp, eftersom du bor i världens största utomhusfängelse. Sedan 1967 lever den palestinska befolkningen under ockupation av staten Israel. En ockupation som bryter mot internationell rätt och begränsar den palestinska befolkningens liv varje dag. I dag separeras Västbanken av en olaglig mur som huvudsakligen ligger på ockuperad mark. Dessutom kontrollerar Israel samtliga in- och utpassager till Västbanken. 

Tvåstatslösningen omöjliggörs genom den aggressiva bosättarpolitik som högerregeringen i Israel bedriver

Erkännandet av Palestina var inget ställningstagande

Det historiska erkännandet av Palestina från den svenska regeringen var ett bidrag till en bättre framtid för en region som alltför länge präglas av frusna förhandlingar och krig. Ett erkännande innebär inte ett ställningstagande för den ena eller den andra sidan. Det är ett sätt att underlätta en uppgörelse genom att göra parterna i förhandlingarna mindre ojämlika. På samma sätt som vi ska ställa tydliga krav på Israel att följa internationell rätt är vi tydliga med krav och förväntningar på Palestina. Det handlar till exempel om att bekämpa korruption, att respektera medborgerliga och politiska rättigheter samt att öka kvinnors inflytande. 


LÄS MER: Svenskt bistånd går till judehat och terror 


Israels aggressiva bosättarpolitik hindrar freden

SSU vill se en tvåstatslösning där israeler och palestinier lever i fred och samexistens med varandra. Detta omöjliggörs genom den aggressiva bosättarpolitik som högerregeringen i Israel bedriver. Trots FN-resolutionen som tydligt säger att de israeliska bosättningarna på palestinsk mark är olagliga verkar bosättningspolitiken inte få ett slut. Denna politik är ett stort hot mot fredsprocessen. Detta verkar Luf blunda för. Frågan är varför?  

En fredlig tvåstatslösning mellan Israel och Palestina är den enda långsiktiga lösningen på Israel-Palestina-konflikten. Vi kommer inte närmare det målet genom plakatpolitik och grundlösa anklagelser. 

De enda som borde skämmas är Luf. 


Av Philip Botström

Förbundsordförande SSU