"Darwins teorier är bekräftade"

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Sture Blomberg påstår att evolutionsteorin är ett fuskbygge. I det har han fel. Blombergs påstående att övergångsfossil lyser med sin frånvaro är falskt. Det finns många tusentals övergångsformer på museer runt hela världen.
Att det skulle finnas 50 grundformer av liv är helt gripet ur luften. Man kan anta att Blomberg syftar på de former av djur som uppkom under Kambrium. Det tog dock 70- 80 miljoner år, knappast något "mirakulöst" uppdykande. Att de existerade redan från livets början, 3,7 miljarder år sedan, är helt osant.
Blomberg påstår att "jämförande protein- och gen- analyser har gjorts i stor omfattning" men att "ju fler data man erhållit, desto större virrvarr av motsägelser har man fått, vilket skapat en uppgiven stämning." Men dessa analyser har istället bekräftat Darwins teorier och öppnat enorma möjligheter för oss som studerar evolutionen; stämningen är snarare euforisk.

Varför skulle någon
vilja skriva en artikel om evolutionsteorin som bygger på falska påståenden eller okunnighet? Förklaringen finns förmodligen i att Blomberg återfinns som "fellow" vid Claphaminstitutet, en kristen "tankesmedja".
En del hänger av någon anledning upp sin religiösa tro på att evolutionsteorin är felaktig. Men frågan om någon guds existens står inte och faller med evolutionsteorin. Gudar kan finnas och evolutionsteorin vara sann samtidigt.
Religiösa brukar hävda att deras tro gör dem benägna att uppföra sig bättre än oss andra. Men då blir frågan: går det verkligen ihop, att ljuga för sin Gud?


PATRIK LINDENFORS
Patrik Lindenfors forskar i evolutionsbiologi vid Stockholms universitet. Han är också författare till barn- och ungdomsboken ”Gud finns nog inte”.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag