Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Darwins teorier är bekräftade"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sture Blomberg påstår att evolutionsteorin är ett fuskbygge. I det har han fel. Blombergs påstående att övergångsfossil lyser med sin frånvaro är falskt. Det finns många tusentals övergångsformer på museer runt hela världen.
Att det skulle finnas 50 grundformer av liv är helt gripet ur luften. Man kan anta att Blomberg syftar på de former av djur som uppkom under Kambrium. Det tog dock 70- 80 miljoner år, knappast något "mirakulöst" uppdykande. Att de existerade redan från livets början, 3,7 miljarder år sedan, är helt osant.
Blomberg påstår att "jämförande protein- och gen- analyser har gjorts i stor omfattning" men att "ju fler data man erhållit, desto större virrvarr av motsägelser har man fått, vilket skapat en uppgiven stämning." Men dessa analyser har istället bekräftat Darwins teorier och öppnat enorma möjligheter för oss som studerar evolutionen; stämningen är snarare euforisk.

Varför skulle någon
vilja skriva en artikel om evolutionsteorin som bygger på falska påståenden eller okunnighet? Förklaringen finns förmodligen i att Blomberg återfinns som "fellow" vid Claphaminstitutet, en kristen "tankesmedja".
En del hänger av någon anledning upp sin religiösa tro på att evolutionsteorin är felaktig. Men frågan om någon guds existens står inte och faller med evolutionsteorin. Gudar kan finnas och evolutionsteorin vara sann samtidigt.
Religiösa brukar hävda att deras tro gör dem benägna att uppföra sig bättre än oss andra. Men då blir frågan: går det verkligen ihop, att ljuga för sin Gud?


PATRIK LINDENFORS
Patrik Lindenfors forskar i evolutionsbiologi vid Stockholms universitet. Han är också författare till barn- och ungdomsboken ”Gud finns nog inte”.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!