Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Daria : "Vi lever i
två olika Sverige"

Daria Bogdanska är servitris och student.
Foto: Kenny Lovrin

Vi lever i ett splittrat Sverige. Ett för svenskar och ett för resten av oss, som ofta inte ens får hälften av vad svenskarna tjänar, skriver Daria Bogdanska.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vi finns överallt, men du lägger förmodligen inte märke till oss. Vi serverar din mat, dukar av ditt bord och tappar upp din öl. Vi lever i samma stad, kanske till och med på samma gata, men ändå i en helt annan verklighet.

Jag kom till Malmö för att studera, med ryggsäck och pengar för en månads hyra. Jag var i desperat behov av ett arbete och en inkomst eftersom utländska studenter inte får CSN. Jag frågade runt och hamnande till sist på en indisk restaurant, Indian Curry Hut, i Malmö. Jag fick jobbet som servitris direkt och började dagen därpå. Jag var så glad över att ha ett arbete, men när jag försökte snacka med chefen om detaljerna för min anställning fick jag inga svar. Han sa bara att "vi tar det senare".

Det blev inte så. Jag fick reda på hur mycket jag skulle få i timmen först när jag fick de svarta pengarna direkt i handen och delade summan med antalet timmar jag arbetat. Det var inte bara den låga summan som var upprörande. Min och mina arbetskamraters lön varierade beroende på varifrån vi kom. De från Bangladesh tjänade minst, jag mittemellan och svenskarna tjänade mest. För samma arbete.

Jag började snacka med kollegerna och samla information. Samla bevis. Det är det du gör när du arbetar "illegalt". Du samlar bevis på att du faktiskt har arbetat: Fotar scheman, sparar sms från chefen. Många arbetare, som de på mitt jobb, är för rädda, desperata eller beroende av svartjobb för att ens drömma om att säga ifrån för att få det bättre. Svenskarna som jag arbetade med var entusiastiska när jag berättade att jag ville göra något åt orättvisorna, men när det väl kom till kritan backade de ur.

Jag kontaktade facket - Syndikalisterna. Det enda facket jag vet som hjälper papperslösa arbetare. Jag började organisera mig fackligt på jobbet, kort därefter fick jag sparken. Eller, som det går till för oss som jobbar svart: jag blev inte inringd mer. Jag fick inte ut min lön, men klarade mig tack vare att mina vänner ställde upp. Sedan började konflikten mellan facket och Indian Curry Hut. Vi fick rätt och vann. Jag fick pengarna de var skyldiga mig. Men problemet är inte löst.

 Vad händer med mina arbetskamrater? Vad händer med resten av det "svarta" Malmö och Sverige? Vi "svartarbetare" behöver organisera oss, lära oss vad vi har rätt till och kräva våra rättigheter. Vi måste göra oss hörda, sätta ljuset på det som alla vet, men ingen vill prata om. Att vi faktiskt lever i två olika Sverige. Ett för svenskar och ett för resten av oss, som ofta inte ens får hälften av vad svenskarna tjänar.

Vi vill inte jobba svart. Vi vill ha samma lön som svenskar. Först då kan vi känna oss som en del av det här samhället. När vi inte behöver jobba 12 timmar om dagen, sex dagar i veckan och ändå knappt kan betala mat och hyra. Då kan vi ha tid att lära oss språket, umgås med familj och vänner, göra något roligt. Vi vill leva, inte bara överleva. Vi vill vara människor, inte slavar.

Vi kan agera tillsammans – Arbetare och kunder, svenskar och invandrare. Vi kan jobba antirasistiskt och bygga solidaritetsnätverk. Vi behöver en stark facklig rörelse som ger plats till alla. Låt oss börja med oss själva: Snacka med dina arbetskamrater.  Om du är svensk och arbetar med invandrare: Fråga hur de har det, och backa upp dem om det behövs. Om du är invandrare, var inte rädd för att be om hjälp och stöd. Jag tog fajten och vann. 

Jag hoppas att det kan ge en smula hopp till er andra som arbetar som jag gjorde. Om ni agerar mot orättvisor så kan ni faktiskt vinna.


DARIA BOGDANSKA,

är servitris och student. På söndag tilldelas hon Civilkuragepriset av facket SAC.