Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför vinner inte Kent Persson valet åt M

Moderaternas partisekreterare Kent Persson.
Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den senaste valrörelsen i Örebro säger oss mycket om vad vi kan vänta oss av valåret 2014.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson fick ett väldigt tydligt uppdrag av Fredrik Reinfeldt när han presenterades, han ska vinna valet åt Moderaterna.

Kent Perssons förmåga att vinna val har prövats i Örebro där han i det senaste valet var Moderaternas främsta företrädare. Mot ett systematiskt valarbete med en långsiktig dialogkampanj med örebroarna i centrum ställde Moderaterna och Kent Persson en populistisk kampanj med sig själv i centrum. Örebroarna var mycket tydliga i sin dom.

På ett seminarium med Socialdemokraterna i Örebro i Almedalen fick vi i tisdags en inblick i vad vi har att vänta oss under valåret 2014 och svaren på varför Örebroväljarna ratade Kent Persson.


"Bytte ständigt åsikter"

Örebroväljarna dömde ut Kent Persson för att man inte tyckte att han var trovärdig. Det kan bero på att han ständigt bytte åsikter i viktiga frågor. Som exempelvis när han inför valet i Örebro lovade att M skulle sänka skatten för att direkt efter göra en kovändning. Samma flip-floppande uppvisades gällande utförsäljningen av Örebrobostäder, eller när han inför valet lovade rätt till heltid för de som jobbar inom välfärden för att direkt efter valet aktivt stoppa arbetet för fler heltider.

Moderaternas dåliga utveckling under Kent Persson är extra oroande när det gäller vilka de tänker samarbeta med efter valet. För även om Reinfeldt nu försöker försäkra väljarna om att han inte tänker sitta kvar med stöd av SD så vet vi tyvärr från Kent Perssons tid i Örebro att hans löften inte hålls. Sanningen är dessvärre att trots tydliga besked innan valet var han beredd att göra sig beroende av SD för att kunna komma till makten. Nu när Kent Persson är ansvarig för Moderaternas valstrategi centralt finns det tyvärr anledning att påminna väljarna om att det inte går att lita på honom eller Moderaterna.

Bortslumpandet av skattebetalarnas egendom eller de så kallade avknoppningarna är ett annat exempel. Moderaterna med Kent Persson i spetsen har nyligen gått ut och sagt att partiet inte längre är för avknoppningar, samtidigt som det finns moderatstyrda kommuner som har utförsäljningar kvar på den politiska dagordningen. Det är inte ens att flip-floppa, det är att pröva sig på att gå i politisk spagat.


Arrangerar valseminarium

I dag arrangerar vi ett valseminarium med två internationellt kända valstrateger. Jennifer O’Malley Dillon var President Barack Obamas biträdande kampanjchef med särskilt ansvar för de delstater som var mest avgörande för valets utgång. Hon kommer att förmedla hur en välorganiserad folkrörelsekampanj med hjälp av god koll på målgrupperna lyckades identifiera och övertyga de viktiga mittenväljarna. Den andra gästen Guillaume Liegey, ledde med sitt kampanjteam president Françoise Hollandes enorma fältkampanj där mobilisering av kärnväljare och insatser för högre valdeltagande avgjorde valet till fördel för Hollande.

Om Moderaternas valrörelse blir bara det minsta lik Kent Perssons senaste så är risken överhängande att han förlorar igen. Vi socialdemokrater fortsätter att utveckla vår politik och vårt sätt att möta väljarna. Med Socialdemokraterna i Örebro som förebild ska vi vinna valet med en systematisk samtalskampanj om jobben och skolan. Det är det vi menar med att vinna valet som framtidspartiet i svensk politik.


Carin Jämtin, (S) partisekreterare

Björn Sundin, (S) kommunalråd i Örebro