Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför vill jag bli MP:s nästa spåkrör

Hör Annika Hirvonen berätta om sin kandidatur: ”Väldigt många som vill att jag ställer upp”.
Annika Hirvonen kandiderar som språkrör för Miljöpartiet.
Foto: MP

Det är mycket som står och väger nu – vilken väg ska samhället och världen ta?

Miljöpartiet har aldrig varit viktigare. Jag tror jag har vad som krävs för att leda MP in i nästa mandatperiod, skriver språkrörskandidaten Annika Hirvonen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Min farmor lärde mig om kärleken till naturen i blåbärsskogen. Hennes sorg över de utdikade hjortronmarkerna berättade om människans makt att ändra och förstöra den rikedom vi lever av genom kortsiktig vinstjakt. Som barn plockade jag ett skräp om dagen och startade med källsortering och ekologisk mat hemma. 

Ganska snart insåg jag att om jag verkligen ville förändra så var politiken min väg. Jag blev miljöpartist för att vi är det enda parti som inte kompromissar med naturens ramar. Miljöpartiet är det enda parti som på allvar tar konsekvenserna av det faktum att planetens resurser inte är oändliga, samtidigt som varje människa har rätt till ett gott liv. Dessutom är vi ett parti för utvecklad demokrati och jämställdhet.

Sätt stopp för fossila investeringar

Det ideella engagemanget är en resurs som växer om det vårdas. Att engagera fler i rörelsen är en viktig uppgift för ett språkrör. En nyckel är att Miljöpartiet blir tydligare med våra värderingar och kan engagera människor i opinionsbildning. Jag ser fram emot att med stolthet och självförtroende ge allt, sida vid sida med våra medlemmar i kommande valrörelse. 

Det ska inte råda något tvivel om att vi i Miljöpartiet alltid agerar utifrån våra tre solidariteter

När allt fler unga engagerar sig för klimatet och ropar ut att vi måste lyssna på forskarna har alla partier ett ansvar. Vi gröna behöver vara den kraft som med basen i forskarnas kunskap för fram genomförbar politik som åstadkommer nödvändig omställning här och nu. Vi måste visa att politiken har kraft att sätta stopp för fortsatta investeringar i det fossila. Vi har ett ansvar för att fler kan känna tillit till demokratin och till politiken som verktyg för omställning. 

Vi måste bort från köp och släng

Jag vill vara en tydlig röst för samhällsförändring. En röst för en vision om ett bättre samhälle bortom dagens köp och släng som sliter ut både människor och miljö. En vision om en cirkulär ekonomi där de sociala banden mellan människor stärks och mer tid finns för det som ger livskvalitet. Tilliten i hela samhället stärks när människor litar på varandra i sin vardag. Tilliten eroderas när ojämlikheten ökar. 

En röst för de utsatta

Jag vill vara en röst för de utsatta. De som förlorat allt och anlänt hit som flyktingar och de som fallit mellan samhällets alla stolar och genom välfärdens alla revor. Jag vill vara en röst för barnen som inte kan andas utan assistans och föräldern som tvingas flytta från hem till hemlöshet med sina barn. 

För de som inte får vård för sin sjukdom och de som inte vågar söka någon. För den som är rädd för sin förälder om kvällen och den som inte vågar bli förälder av rädsla för de stora hot som följer med klimatkrisen. 

För de barn som växer upp i fattigdom och krig globalt och de barn som drabbas av fattigdom och kriminalitet i vårt land.

Jag vill vara en röst för alla som inte har en egen. För djuren och naturen. För dem som ännu inte har fötts och de som på ålderns höst är beroende av alla oss andra. 

Vi kastar inga köttben åt trollen

Jag vill vara en röst för förnuftet och kunskapen mot populismen. Jag vill att vi i Miljöpartiet stolt ska lyfta fram vår tradition av att driva politik som vi tror på, oavsett om den är populär just nu. För att vår politik är baserad på kunskap och aldrig på vad som låter bäst i en tweet. Jag vill föra ett sansat samtal och visa i handling att vi är annorlunda än dem som kastar köttben åt trollen.

Jag vill att Miljöpartiet blir tydligare med vad det är vi kämpar för – vad vi alltid har kämpat för. Det ska inte råda något tvivel om att vi i Miljöpartiet alltid agerar utifrån våra tre solidariteter: 

solidaritet med djur, natur och det ekologiska systemet

solidaritet med kommande generationer

solidaritet med världens alla människor

Klimatet har fortfarande en chans

Det är mycket som står och väger nu - vilken väg ska samhället och världen ta? Världens länder har enats om globala mål i Agenda 2030. Vi kan utrota den extrema fattigdomen, vi har fortfarande en chans att kraftigt begränsa klimatkatastrofen och vi kan förverkliga de mänskliga rättigheterna både i vårt land och globalt. Miljöpartiet har aldrig varit viktigare. 

Jag har övervägt noggrant hur jag tror att jag bäst kan bidra. Jag tror jag har vad som krävs för att leda Miljöpartiet in i nästa mandatperiod. Därför kandiderar jag till språkrör. 


Av Annika Hirvonen (MP)

Riksdagsledamot och språkrörskandidat