NYBLIVEN PESSIMIST. "Min första optimism är i dag förbytt till nattsvart pessimism", skriver Europaparlamenarikern Maria Robsahm. Foto: PRESSENS BILD
NYBLIVEN PESSIMIST. "Min första optimism är i dag förbytt till nattsvart pessimism", skriver Europaparlamenarikern Maria Robsahm.  Foto: PRESSENS BILD

Därför vill inte EU stoppa sexhandeln

Publicerad
Uppdaterad
När Europaparlamentet flyttar till Strasbourg ökar den lokala prostitutionen. Det är ingen slump att alla försök att få parlamentet att engagera sig mot sexhandeln stoppas, skriver Maria Robsahm, tidigare Carlshamre: "I parlamentet har jag ett flertal kolleger som regelbundet utnyttjar prostituerade."
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Om några veckor avslutar jag min mandatperiod i Europa-parlamentet. När jag valdes in på personkryss i juni 2004 var min ambition att fokusera på frågor kring mäns våld mot kvinnor - trafficking, prostitution och det systematiska våld som präglar vårt patriarkala samhällssystem.
Jag var optimistisk och hade stor tillförsikt att verkligen kunna göra nytta. Särskilt när det gällde trafficking borde Bryssels europeiska perspektiv vara det enda vettiga.
Att det finns en koppling mellan prostitutionslagstiftning och trafficking är klarlagt i den studie som på mitt uppdrag genomfördes redan 2005, kallad Transcrime.
Egentligen är det inte särskilt förvånande: underlätta efterfrågan och prostitutionsmarknaden ökar i alla dess former.
Men motståndet var hårt mot denna egentligen självklara insikt. Dåvarande kommissionären i rättsliga frågor Franco Frattini, lovade att en mer omfattande undersökning skulle genomföras. Trots att jag och flera andra har påpekat detta löfte har ingenting hänt.

Efter flera års påtryckningar fick jag under förra året möjlighet att genomföra en rapport om prostitutionens hälsoeffekter. Min ambition var att uppnå en gemensam lägesbeskrivning utifrån samhällsvetenskaplig forskning och jag bidrog själv med en rad studier som visar att prostituerades hälsa genomgående är dramatiskt mycket sämre än kvinnors i allmänhet. Och att andelen kvinnor i prostitution som har utsatts för våld är över 80 procent.
Jag var samtidigt öppen för att det mig ovetande kunde finnas forskning som motsade dessa uppgifter och uppmanade därför alla att bidra. Men ingen la fram en enda studie med avvikande faktabeskrivning. Det som sedan hände var löjeväckande.
På fullt allvar ansåg många att det var möjligt att rösta om fakta.
Jag försökte förgäves påpeka att en grundläggande insikt för allt samhällsarbete är att först ta reda på fakta, sedan besluta hur man ska förhålla sig till dem.
Men i Bryssel röstar man gladeligen om allt - också om hur verkligheten ser ut.
Regnar det? Vi röstar om saken!

Min första optimism är i dag förbytt till nattsvart pessimism. Jag ser i dag ett parlament som när det gäller dessa viktiga frågor på fem år inte har tagit ett enda steg framåt - annat än ytterligare broschyrer, informationskampanjer och affischer.
Att det är så är ingen tillfällighet. Vår samhällsordning präglas av kvinnors underordning och mäns överordning.
Den slutgiltiga formen av varje maktordning är alltid våld.
Därför är mäns våld mot kvinnor själva kärnan i vår samhällsordning. Det säger därför sig självt att varje verklig förändring kräver en genomgripande förändring av hela samhället.
Denna förändring kan inte ske via Europaparlamentet i Bryssel.
Andelen män i parlamentet är 70 procent. Många kommer från länder där sexköp är legaliserat eller accepterat. Kvinnohatet är utbrett. I parlamentet har jag ett flertal kolleger som regelbundet utnyttjar prostituerade. När en kollega från ett polskt högerextremt parti polisanmäldes för våldtäkt av en prostituerad togs han i försvar av en partikamrat. På den interna mejlen i parlamentet hävdade han att våldtäkt av en prostituerad är en omöjlighet. Möjligen kunde man tala om stöld.
Vid en debatt om prostitution i den liberala partigruppen sa en ledamot att han för sin del aldrig hade fått några klagomål från de prostituerade som han hade besökt. Han var gravallvarlig.
Även rasismen är utbredd, ofta i kombination med kvinnohat.
När en kvinnlig socialistisk kollega av romskt ursprung föreslogs få pris som den främsta av parlamentets ledamöter under 35 år, häcklades hon öppet på mejlen av en ledamot som ansåg att hon såg ut som en "zigensk hora", och att det var det enda hon dög till.

Den svenska regeringen skulle kunna göra mycket för att sprida kunskaperna om den framgångsrika svenska lagstiftningen, som nu har fått en efterföljare i Norge. Men hittills har ingenting hänt och jag ser inga tecken på förändring under det kommande ordförandeskapet. Medan kvinnor våldtas, mördas och misshandlas fortsätter frågan att vara "känslig".MARIA ROBSAHM
Maria Robsahm, tidigare Carlshamre, är medlem i Feministiskt initiativ. Hon är Europaparlamentariker i gruppen ”Alliansen liberaler och demokrater för Europa”.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag