Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför startar vi Hyresgästförbundet

John Norell, ordförande Hyresgästförbundet.
Foto: Tom Samuelsson
Frida Gommel, styrelseledamot.
Foto: Tom Samuelsson
Theo Herold, styrelseledamot.
Foto: Tom Samuelsson
Jacob Lundberg, styrelseledamot.
Foto: Mathias Blom
Fredrik Kopsch, styrelseledamot.

Det behövs en organisation som företräder alla på bostadsmarknaden, även de som i dag inte har lyckats få tag i ett förstahandskontrakt. Därför startar vi Hyresgästförbundet. 

Den som värderar bostaden högst ska få flytta in, inte den som har flest ködagar, skriver det nybildade förbundets styrelse.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sverige är inne i en bostadskris. Unga är de största förlorarna på att hyresmarknaden är katastrofal. I de flesta europeiska länder kan unga enkelt få tag i ett förstahandskontrakt. Men i Stockholm är bostadskön tio år och i de mest attraktiva delarna av staden behöver man stå i kö i flera decennier för att få en lägenhet.

De som inte har tillräckligt med ködagar för att få en hyresrätt eller kapital för att köpa en bostadsrätt blir hänvisade till dyra och ofta otrygga andrahandskontrakt. Vissa tvingas till och med tacka nej till utbildningsplatser eller jobberbjudanden, och med det hoppet om en ljusare framtid.

Vi står upp för de bostadssökande

Det behövs en rörelse som står upp för både boende och bostadssökande. Därför har Fria Moderata Studentförbundet tagit initiativ till att starta Hyresgästförbundet, som lanseras i dag. Hyresgästförbundet är en partipolitiskt fristående intresseorganisation som syftar till att informera om bostadsmarknaden och opinionsbilda för fri hyressättning och mer bostadsbyggande i Sverige.

Att sätta marknaden ur spel leder alltid till samma utfall. I Sovjetunionen stod man i brödkö. I Sverige står man i bostadskö.

Orsaken till de decennielånga bostadsköerna i Sverige har länge varit känd. Sverige har EU:s mest reglerade hyror. Hyresvärdar och hyresgäster får inte själva komma överens om hyresnivån. Hyrorna regleras i stället i kollektiva förhandlingar. De som inte bor i hyresrätt deltar inte i dessa förhandlingar, vilket leder till att hyrorna blir för låga. 

Resultaten är brist, ombildningar till bostadsrätt och en klyfta mellan förstahandshyresgäster och andrahandshyresgäster. Att sätta marknaden ur spel leder alltid till samma utfall. I Sovjetunionen stod man i brödkö. I Sverige står man i bostadskö.

Bara regleringens vinnare hörs

Även om forskningen om hyresregleringens negativa effekter är tydlig, och har varit det de senaste decennierna, har den politiska viljan att åstadkomma förändring lyst med sin frånvaro. 

Det politiska samtalet har allt för länge präglats av att endast hyresregleringens vinnare – de som har vunnit hyresrättslotteriet och åtnjuter subventionerade hyror – kommit till tals. Förlorarna – de unga och nyinflyttade, utanför köerna och subventionerna – vill ingen prata om, än mindre företräda. Det saknas en röst i det politiska samtalet som står upp för de som lever med en klump i magen och oro över sin otrygga boendesituation.

Hyresvärdarna borde köpa ut befintliga hyresgäster och därefter få rätt att ta ut marknadshyra, skriver debattörerna.
Foto: TT

Hyresgästförbundet välkomnar alla som är hyresgäster, vill bli hyresgäster eller vill arbeta för en hyresmarknad som fungerar för alla. Vi behövs som alternativ till de existerande organisationerna för hyresgäster, som är en del av problemet genom att bara försvara de som befinner sig inne i värmen på bostadsmarknaden. Förlorarna är de som stängs utanför. Vi kommer att kämpa för att även de får en möjlighet till ett eget hyreskontrakt.

Marknaden är bästa sättet

Vi föreslår ett antal konkreta reformer för en fri hyresmarknad. När en ny hyresgäst flyttar in och för nybyggda lägenheter ska avtalsfrihet mellan hyresgäst och hyresvärd gälla. Den som värderar bostaden högst ska få flytta in, inte den som har flest ködagar. Befintliga hyreskontrakt ska gradvis marknadsanpassas, till exempel genom att hyresvärdarna köper ut den befintliga hyresgästen och därefter får rätt att ta ut marknadshyra.

Vi vill se mer rättvisa, större rörlighet och ökat byggande, och vi tror att marknaden är bästa sättet att komma dit. Vi är övertygade om att marknadsorienterade lösningar är ett första steg till en fungerande bostadsmarknad. I dag börjar vår strid för en avreglerad hyresmarknad i Sverige.


Av John Norell

Ordförande Hyresgästförbundet, doktorand i nationalekonomi och förbundsordförande Fria Moderata Studentförbundet

Theo Herold

Styrelseledamot Hyresgästförbundet och masterstudent i nationalekonomi

Frida Gommel

Styrelseledamot Hyresgästförbundet, juriststudent och styrelseledamot i Liberala studenter

Jacob Lundberg

Styrelseledamot Hyresgästförbundet, doktor i nationalekonomi och chefsekonom på Timbro

Fredrik Kopsch

Styrelseledamot Hyresgästförbundet, docent i fastighetsekonomi och universitetslektor vid Lunds universitet

Experten: Det blir varken kortare köer eller högre hyror.
0