Därför sökte vi upp politiker i deras hem

Oscar Harvey Westerlund, lärarstudent och medlem i Ort till ort i Sundbyberg.
Det var i torsdags som aktivistgruppen Ort till ort sökte upp flera Sundbybergspolitiker i deras hem för att överlämna en skrivelse.
Foto: CHRISTINE OLSSON / BILDBYRÅN

I torsdags sökte vi i aktivistgruppen ”Ort till ort” upp flera Sundbybergspolitiker i deras hem, för att överlämna en skriftlig uppmaning till kommunen att inte avhysa ett antal nyanlända.

Vi hade självklart inte för avsikt att skrämma någon. Att det nu görs polisanmälningar mot oss och talas om ”maffiametoder” är bara politikernas försök att tysta befogad kritik, skriver Oscar Harvey Westerlund, lärarstudent och medlem i Ort till ort i Sundbyberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I torsdags gick en arbetsgrupp inom Ort till ort bestående av några kvinnor och män till politiker i Socialnämnden i Sundbyberg för att överlämna en undertecknad skrivelse som uppmanar till att dra tillbaka de ca 16 avhysningar som kommunen har i domstol just nu. 

Vi är en grupp av aktivister som organiserat oss kring övertygelsen att bostaden är en rättighet, och därför blev agerandet av Sundbybergs kommun ett självklart fall där vi jobbar tillsammans med de direkt påverkade för att stoppa ett antal planerande avhysningar. 

Bakgrunden till situationen är att Sundbybergs kommun valt att avhysa ett trettiotal nyanlända barn och vuxna genom domstol i stället för att försöka hitta lösningar för hyresgästerna. Det är omkring 30 personer, varav tio är barn, som nu väntar på att bli utkastade på gatan med våld. 

Skulle en grupp pensionärer framkallat samma reaktion?

Kommunen har från första början gett de nyanlända falska löften genom påståendet att ingen skulle ”kastas ut på gatan”. Trots detta inleddes 2019 flera avhysningsprocesser, som dock senare samma år drogs tillbaka efter protester. Därefter införde kommunen regler om rätt till förlängning. Alla ansökningar om förlängning avslogs 2020. Nu börjar det närma sig dagen då Kronofogden och polisen knackar på.

Med anledning av detta har vi i Ort till ort skrivit ett brev där vi uppmanar kommunen att dra tillbaka avhysningsbesluten. Tiden var knapp – rättegångar mot hyresgäster inleds inom ett par veckor – och försöken att få till en meningsfull dialog helt grusats. Vi bestämde oss därför för att ringa på hemma hos politikerna och överlämna skrivelsen personligen. 

Efter det har anklagelserna haglat och några politiker har valt att polisanmäla händelsen. Kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling gick ut i Aftonbladet och Expressen och försökte vinkla det till något fruktansvärt som har drabbat politikerna, men intentionen var så klart aldrig att skrämma någon.

För människor bakom ljuset

En av anklagelsen går ut på att gruppens agerande var ”odemokratiskt”. Vi håller inte med. Politikerna bör träffa dem som drabbas av deras politik. Det är inbyggt en ansvarsfrihet för politikerna som aldrig behöver stå till svars för sin politik, även om hundratals går under av den förda politiken. 

I stället är det handläggare som egentligen inte har något ansvar som måste ta alla konflikter med människor. Skulle en grupp pensionärer framkallat samma reaktion? Nej, reaktionen är betingad av att de vet att de gör något ohyggligt mot dem som de kastar ut.

Politikerna har från första början fört många bakom ljuset med talet om att de nyanlända ”tränger sig före i kön”. Påståendet om att ”tränga sig före i kön” är ett sätt att ställa utsatta grupper mot varandra. Om de i stället hade sagt sanningen, att de flesta bara vill ha en lösning på boendefrågan överhuvudtaget så hade saken kommit i en helt annan dager.

Utsatt grupp

Det kan aldrig vara okej att driva en politisk kampanj mot en utsatt grupp med stöd av en lögn.

Socialdemokraterna i Sundbyberg har gått ut med att de ser bostaden som en ”social rättighet”, att de är för en ”tak-över-huvudet-garanti”. De kritiserade Miljöpartiet och Moderaterna för att ställa folk på gatan. Vad hände med dessa principer? 

Om man inte har hunnit lära sig språket och inte är självförsörjande är det för många inte möjligt att lösa bostadsfrågan. Vi uppmanar Socialdemokraterna med flera att samlas för att diskutera och lösa problemet i stället för att slösa pengar på dyra domstolsprocesser. 

Vi kommer aldrig att acceptera vad som sker mitt i en pandemi – oavsett hur mycket de försöker tysta kritiken genom anklagelser om ”maffiametoder”.


Av Oscar Harvey Westerlund

Lärarstudent och medlem i Ort till ort i Sundbyberg