Mårten Roslund (MP). Foto: GRÖN UNGDOMMårten Roslund (MP). Foto: GRÖN UNGDOM
Mårten Roslund (MP). Foto: GRÖN UNGDOM
Foto: ALEX LJUNGDAHLFoto: ALEX LJUNGDAHL
 Foto: ALEX LJUNGDAHL

Därför slutar jag som språkrör för Grön ungdom

Publicerad

Jag har begått misstag. Jag träffade personer med rasistiska åsikter under former och i en kontext som inte är försvarbar, skriver Mårten Roslund, före detta språkrör för Grön ungdom. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Efter att det blev känt att jag träffat SDU:s tidigare företrädare Kasselstrand och Hahne har en del ifrågasatt vad jag står för. Jag har full förståelse för kritiken av att detta möte ägde rum och anmärkningarna på hur jag hanterade efterskalvet. Men jag vill vara tydlig med vem jag är.

Jag har alltid trott på idéernas kraft. Ett tillräckligt välformulerat tal kan sätta hjärtan i brand och samhället i gungning. En bestående förändring kan vinnas med argument, men aldrig genom våld eller smutskastning. Våra egna gröna förslag blir både tydligare och bättre när de stångas med sin motsats.

Jag är tillräckligt trygg i mina åsikter för att kunna föra samtal med de som företräder ideologier långt ifrån min egen. Min vision om ett Sverige med högre klimatskatter, öppnare gränser och en snabbare etablering av nyanlända är ingenting som ruckas av en omdömeslös kväll. Mina ideal går djupare än så.

 

LÄS MER: Nu lämnar jag Miljöpartiet

 

I ett splittrat politiskt landskap och ett medieklimat där personer medvetet missförstår varandra måste svaret vara verklig dialog. Bara så kan tonläget i den offentliga debatten bli mer förnuftigt. Bara så det politiska samtalet bli mindre av en tävling i pajkastning och förlöjliganden. Sverige behöver en mer ambitiös klimatpolitik. Sverige behöver fri migration och antirasism. Sverige behöver en reformerad arbetsmarknad som skapar fler första jobb för både ungdomar och nyanlända.

Jag kommer alltid att fortsätta strida för ett grönare Sverige. Min brinnande kamp för en blomstrande planet är för stark för att släckas i dag.

Jag har begått misstag. Jag träffade personer med rasistiska åsikter under former och i en kontext som inte är försvarbar. Jag slirade på sanningen och mitt förtroende har satts på spel. Men jag backar inte en sekund från den gröna strävan som definierar mig.

 

Mårten Roslund

Före detta språkrör, Grön ungdom 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag