Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför slutar jag som språkrör för Grön ungdom

Mårten Roslund (MP).
Foto: GRÖN UNGDOM
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Jag har begått misstag. Jag träffade personer med rasistiska åsikter under former och i en kontext som inte är försvarbar, skriver Mårten Roslund, före detta språkrör för Grön ungdom. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Efter att det blev känt att jag träffat SDU:s tidigare företrädare Kasselstrand och Hahne har en del ifrågasatt vad jag står för. Jag har full förståelse för kritiken av att detta möte ägde rum och anmärkningarna på hur jag hanterade efterskalvet. Men jag vill vara tydlig med vem jag är.

Jag har alltid trott på idéernas kraft. Ett tillräckligt välformulerat tal kan sätta hjärtan i brand och samhället i gungning. En bestående förändring kan vinnas med argument, men aldrig genom våld eller smutskastning. Våra egna gröna förslag blir både tydligare och bättre när de stångas med sin motsats.

Jag är tillräckligt trygg i mina åsikter för att kunna föra samtal med de som företräder ideologier långt ifrån min egen. Min vision om ett Sverige med högre klimatskatter, öppnare gränser och en snabbare etablering av nyanlända är ingenting som ruckas av en omdömeslös kväll. Mina ideal går djupare än så.


LÄS MER: Nu lämnar jag Miljöpartiet


I ett splittrat politiskt landskap och ett medieklimat där personer medvetet missförstår varandra måste svaret vara verklig dialog. Bara så kan tonläget i den offentliga debatten bli mer förnuftigt. Bara så det politiska samtalet bli mindre av en tävling i pajkastning och förlöjliganden. Sverige behöver en mer ambitiös klimatpolitik. Sverige behöver fri migration och antirasism. Sverige behöver en reformerad arbetsmarknad som skapar fler första jobb för både ungdomar och nyanlända.

Jag kommer alltid att fortsätta strida för ett grönare Sverige. Min brinnande kamp för en blomstrande planet är för stark för att släckas i dag.

Jag har begått misstag. Jag träffade personer med rasistiska åsikter under former och i en kontext som inte är försvarbar. Jag slirade på sanningen och mitt förtroende har satts på spel. Men jag backar inte en sekund från den gröna strävan som definierar mig.


Mårten Roslund

Före detta språkrör, Grön ungdom