Därför slutar jag som polis efter 41 år: "Har fått nog"

Vi blir färre och färre poliser, vilket drabbar dem som finns kvar, skriver polisen Carina Ytterström.
Foto: PRIVAT
Arbetsvillkoren blir sämre och sämre, fler timmar har lagts på de poliser som jobbar treskift så de orkar inte fortsätta arbeta i den viktiga kärnverksamheten, skriver Carina Ytterström.
Foto: ROBIN ARON
Carina Ytterström uppmanar rikspolischef Dan Eliasson att stå upp för sin personal: "Det är den enda tillgång han har."
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Varje dag möter jag anställda som mår dåligt. Rikspolischefen ska vara polis och stå upp för sin personal, skriver Carina Ytterström, ordförande för Polisförbundet i Västernorrland.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den 7 januari 1976 började jag på Polisskolan i Ulriksdal. Jag har ägnat hela mitt yrkesliv åt jobbet som polis och jag har alltid trivts med mitt arbete och mina arbetskamrater och jag har aldrig ångrat mitt yrkesval. Det blev mitt drömjobb. 


LÄS MER: Nu har det hänt – en poliskollega har dött


Under hela min yrkeskarriär har jag funnits i kärnverksamheten, det vill säga 25 år som ordningspolis (varav sju år i Södertälje), sju år som krimjour och utredare. De sista nio åren har jag haft ett förtroendeuppdrag som ordförande i Polisförbundet Västernorrland. Under åren som ordförande har jag under somrarna gått in på krimjouren och stöttat upp kärnverksamheten vilket jag även gjort den här sommaren. 

Jag har fått nog och sagt upp mig

Jag har varit med om många omorganisationer under åren och har anpassat mig efter dessa. 

Men denna enormt stora omorganisation har tagit musten ur mig. Jag blev omvald i februari 2017 i ytterligare två år som ordförande i Polisförbundet Västernorrland. Jag ville verkligen slutföra mitt uppdrag – men nu känner jag att jag har fått nog. I fredags lämnade jag in min avskedsansökan.


LÄS MER: Nu ger jag upp och slutar som polis


Det är många delar sammantaget som gör att jag fattat detta beslut. Till att börja med har man börjat i fel ände i omorganisationen, i stället för att bygga upp en stabil grund och börja med kärnverksamheten har man börjat med att bygga taket. Fungerande grupper har slagits ut. Man har inte velat behålla sådant som fungerat utan allt ska göras om. Det har följt ett tidsschema. Det har varit viktigare för myndigheten att vi funnits i rutor, än att vi ska utföra det arbete vi är ålagda att göra.

Polislönerna hänger inte med i utvecklingen

Poliser som söker delpension får nej och säger upp sig. Vi har inte följt med i löneutvecklingen bland andra statliga verk utan halkat katastrofalt efter vilket får till följd av att poliser söker sig till bland annat andra statliga verk. 

Vi blir färre och färre poliser, vilket drabbar dem som finns kvar. Nästan varje dag stöter jag på medlemmar som mår dåligt och medlemmar som har gått hem långtidssjuka. 

Arbetsvillkoren blir sämre och sämre, fler timmar har lagts på de poliser som jobbar treskift så de orkar inte fortsätta arbeta i den viktiga kärnverksamheten. Det anställs fler och fler civila på polisjobb med betydligt högra löner.


LÄS MER: Låt polisen sköta sitt jobb nästa gång


Bygget av HR-avdelningar och mötesstrukturen är en annan orsak. Vad ska alla dessa möten leda till? Har de varit till nytta för allmänheten? Har man löst fler brott? Har vi fler poliser i yttre tjänst? Har vi fler utredare? Har vi fler poliser i den brottsförebyggande verksamheten? 

Lojala poliser räddar situationen

Nu räddas kärnverksamheten av att det finns många lojala poliser som brinner för sitt jobb. Men vi måste få rätt förutsättningar så att vi kan finnas till för allmänheten.

Efter mitt avskedsbesked har väldigt många poliser från hela landet hört av sig och berättat att de söker sig från yrket, så jag tycker att höga vederbörande ska ta sig en tankeställare och ta till sig det. 

Jag anser att rikspolischefen ska ha kunskap om det dagliga polisarbetet och till det krävs det en polis – och denne ska stå upp för sin personal för det är den enda tillgång han har. 

Jag fick lära mig att mitt jobb var att skydda, hjälpa och ställa tillrätta och det har följt med mig under åren.


Av Carina Ytterström

Polisinspektör och ordförande i Polisförbundet i Västernorrland. Om två månader före detta polis, efter 41 år i yrket.