Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför skickar män penisbilder till mig

Dickpics handlar inte nödvändigtvis om att män vill skada och att kvinnor skadas, skriver Christine Wallmofeldt
Foto: COLOURBOX
Christine Wallmofeldt är bloggare och skribent.
Foto: PRIVAT

Jag har fått många dickpics, säkert 70 stycken, utan att någonsin ha bett om en bild på en penis.  

För att förstå männens beteende behöver vi inse att internetdejting är kvinnornas jaktmarker, skriver Christine Wallmofeldt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | DICKPICS. De flesta vet vad en dickpic är. Pratar man med män online i ett dejtingsammanhang så har man också garanterat fått en eller flera. Det är en bild på den egna penisen som mannen skickar till personen han pratar med. Frågan är, varför skickar han dessa bilder?

Fenomenet har blivit omdiskuterat. Det har pratats om det i poddar och nyhetssoffor. Det har skrivits om bilderna i tidningsartiklar och till och med i böcker. Det som konstaterats är att en dickpic är ett maktmedel som används av män främst mot kvinnor. Det kopplas till mäns tvångsmässiga behov av att hävda sig själva. Och så kan det nog vara ibland, men inte alltid. Debatten, och vi som samhälle, skulle må bra av viss nyansering här.

Jag har fått många dickpics. Säkert 70 stycken. Det är ganska många för någon som aldrig bett om en bild på en penis. Det är där i kruxet ligger. Att dessa bilder är oönskade. Det är dessutom olagligt att blotta sitt kön för någon som inte vill se det. 

När jag fått en bild på en penis har jag sällan sett det som ett sätt för mannen att visa makt.

De vill visa grisen i säcken innan jag köper den

Vissa reagerar väldigt starkt när de får en nakenbild från en person och de känner sig utsatta. Jag har full förståelse för det, även om jag själv hittills inte reagerat så. Det har förvånat mig hur lite jag reagerat på dessa dickpics. Normaliseringen kan absolut spela in, men det måste finnas någonting annat också. När jag fått en bild på en penis har jag sällan sett det som ett sätt för mannen att visa makt. Det är ju ganska blottande att skicka en nakenbild på sig själv till någon. Känslan i mig är att männen tycks göra detta för att de är rädda att de inte duger. De vill visa grisen i säcken innan jag köper den. 


LÄS MER: Så många svenskar har skickat en dickpic 


Vi jobbar med det vi har för att bli omtyckta

Som parentes bör nämnas att jag också fått ganska många oönskade nakenbilder från kvinnor. Vi är ju nämligen mer lika än olika. Alla vill bli omtyckta och vi jobbar med det vi har. Boobpics är dock inte lika omtalade. 

Tyvärr är kränkthet väldigt oattraktivt. Har man insjuknat i det tillståndet så spelar det ingen roll hur stor penis man har.

Det finns såklart även andra saker att väga in i diskussionen kring dickpics. Som att internet är en låtsasvärld och att friheten där upplevs större. Det finns ett avstånd mellan sändare och mottagare vilket skapar en falsk trygghet. Män känner även en kränkthet redan i början av en mejlväxling för att de blir bortvalda så ofta. Internetdejting är nämligen kvinnornas jaktmarker. Det finns långt fler män som letar efter en kvinna online än vice versa. Tyvärr är kränkthet dock väldigt oattraktivt. Har man insjuknat i det tillståndet så spelar det ingen roll hur stor penis man har. 

Inget fel i sig – om båda är med på noterna

Kvinnor tänker mycket på sitt utseende och på vad andra tycker om dem som personer. Precis som kvinnor så är män också tidvis osäkra. De sitter på sin kant med sin oro och många av dem tänker på storleken på sitt kön. När vi flörtar online skickar vi bilder på våra ansikten i hopp om att mottagaren ska finna attraktionsvärde. Ibland skickas också påklädda helkroppsbilder för att visa hur mycket vi väger och var på kroppen tyngdpunkten ligger. Nakenbilderna är att ta det steget längre, vilket inte är fel i sig. Det krävs dock att båda är med på noterna. 

Min åsikt är alltså inte att män ska ursäktas för att de skickar oönskade penisbilder till personer de chattar med. Min åsikt är att vi som samhälle ska vara nyfikna på varför saker och ting sker. Sen är min åsikt också den att det inte nödvändigtvis är så att män vill skada och att kvinnor skadas. Hade ekvationen varit så enkel så hade vi löst den vid den vid det här laget.


Av Christine Wallmofeldt

Bloggare och skribent

0