Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför lockar SSU så många islamister

Islamister och socialister har båda religioner där målet helgar medlen, skriver Douglas Thor.Foto: EVELINA CARBORN
Douglas Thor är ordförande för Moderata ungdomsförbundet i Jönköpings län.

I SSU och Socialdemokraterna dyker det återkommande upp extremister med islamistiska, homofoba, antisemitiska och sexistiska åsikter. 

Ska SSU och S ha någon trovärdighet alls i arbetet för ett mer fritt och öppet Sverige krävs att de river upp rötterna som återkommande förenar dem med extremister, skriver Douglas Thor, Muf.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Under flera år har det uppdagats återkommande skandaler i SSU. Redan 2014 tog en extrem falang över SSU Skåne. Falangen bestod av personer som även var aktiva i den muslimska rörelsen Ahmadiyya vars imamer jämfört homosexuella med grisar. Det framkom att det på möten användes skrämsel och hot vilket rapporterades till SSU:s förbundsstyrelse och skånska S-styrelsen, men inga åtgärder vidtogs. Flera från falangen hamnade i stället i kommunfullmäktige, kommunstyrelse, nämnder och på riksdagslistan.

Först efter medieavslöjanden och mediestorm om antisemitism, homofoba uttalanden, bojkottning av Pride och sexism agerade ledningen och tillsatte en utredning. Det verkar verkningslöst. I maj 2019 rapporterades det åter om antisemitism och förra veckan kunde vi återigen läsa en larmrapport om homofobi, sektliknande styre och medlemmar som tvingas konvertera till islam.

Därför trivs islamister med ungsocialister

Hur kommer det sig att det återkommande dyker upp islamister hos ungsocialister? Hur hamnar fundamentalister hos en rörelse som så ofta läser och idealiserar den ateistiska Marx? Vad enar dem? Svaret finner man genom att gå till roten av båda deras grundläggande idéer, något bland andra Johan Lundberg gör i sin bok Ljusets fiender.

Inom dagens vänster handlar kampen inte längre i lika hög utsträckning om klass utan i stället om könsidentitet, sexuell identitet, religiös identitet och etnisk identitet.

Det första som enar dem är motståndet till västvärlden, USA och kapitalismen. Socialister har under årtionden förespråkat vänsterekonomiska teorier. Efter att Berlinmuren föll och Sovjetunionen upplöstes blev de till antalet betydligt färre, vilket fick dem att söka nya vänner i kampen. Om ”min fiendes fiende är min vän”, fanns en vän i Mellanösterns islamistiska rörelser.

En spricka inom vänstern

Det andra är att vänsterns berättelse om västvärlden som förtryckare ändrats. Inom dagens vänster handlar kampen inte längre i lika hög utsträckning om klass, utan i stället om könsidentitet, sexuell identitet, religiös identitet och etnisk identitet. De har klivit över till ett identitetsträsk där de ofta trampar runt tillsammans med reaktionära högerextrema. Det förklarar dessutom sprickan inom vänstern mellan traditionell arbetarrörelse och identitetsvänster, vars prioritering av samhällsproblem är diametralt olika.

Det tredje som förenar socialister med islamister är deras grundidéers starkt religiösa drag. Trots Marx avsaknad av tro på någon gud har hans teorier stark religiös prägel. Det utvalda folket (arbetarna) som hotas av onda krafter (kapitalismen) men som efter den slutgiltiga striden (revolutionen) ska få uppleva det perfekta och renade samhället (proletariatets tidsålder). Islamister och socialister har båda religioner där målet helgar medlen.

Gemensam fiende och identitetspolitik

Genom den gemensamma fienden, identitetspolitiken och lockelsen för stora berättelser har islamister funnit sig hos socialister. Att ena dagen prata om vikten av jämställdhet, antirasism och mänskliga rättigheter, men andra dagen tillåta extrema medlemmar att sitta kvar, klingar oerhört falskt. 

SSU och Socialdemokraterna behöver riva upp relationen med islamister, homofober, antisemiter och sexister med rötterna. Vägen till ett mer fritt och öppet samhälle går inte att grunda i vilka idéer som helst. Det ger verkligheten om SSU och Socialdemokraterna återkommande bevis på.

 

Av Douglas Thor

Distriktsordförande Muf Jönköpings län

Kuppade in sig på mötet om honom själv – skickade sina släktingar.