Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför låter vi dem stanna i Sverige

Sverige har redan investerat mycket i de ensamkommande ungdomarna, skriver Johanna Jönsson.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Johanna Jönsson är migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet.
Liberalernas Robert Hannah är mycket kritisk till C:s beslut – och kallar gymnasielagen förtäckt amnesti.Foto: MAGNUS FRÖDERBERG

C:s migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson svarar på kritiken mot beslutet om de ensamkommande: "Vi hjälper dessa ungdomar att bli en del av arbetskraften". 

Centerpartiet vill också införa fler skyddsskäl, så att fler kan stanna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | DE ENSAMKOMMANDE. Robert Hannah kritiserar att Centerpartiet släpper igenom den nya lagen om ensamkommande.

Hannah trycker hårt på att unga från Afghanistan saknar skyddsskäl. Det är märkligt. I somras krävde ju just Liberalerna stopp för alla utvisningar till Afghanistan, sen dess har säkerhetsläget förvärrats.

Hannah påstår att detta är en amnesti. Det är det inte. Alla ungdomar som omfattas får en individuell prövning av Migrationsverket. De får dessutom bara stanna långsiktigt om de får ett jobb efter avslutad utbildning.

Sverige har redan investerat mycket i dessa ungdomar. Många har varit här i flera år, lärt sig svenska och har starka nätverk.

 

LÄS MER: Ann Heberlein: Hjälp flyktingar – inte ekonomiska migranter  

 

Många av dessa ungdomar hade skyddsskäl när de som minderåriga kom till Sverige. Sedan ändrades reglerna samtidigt som deras ärenden inte hanns med av Migrationsverket. Långa handläggningstider ska inte vara skälet till att man måste lämna landet. Att ta hand om unga från 15-årsåldern tills de fyllt 18 år och sedan bara skicka i väg dem helt utan nätverk till ett land som de ibland aldrig ens bott i, det anser vi inte vara medmänskligt.

Vi vill återinföra "övrigt skyddsbehövande" och "ömmande omständigheter"

Hannahs ovärdiga argumentation som ställer grupper mot varandra är bara sorglig. Kvinnor som flyr IS får i stor utsträckning stanna i Sverige. Deras möjlighet att få stanna påverkas heller inte av detta förslag. Det är inget nollsummespel där en blir utvisad för att en annan får stanna. Men vi vill även återinföra skyddsgrunden övrigt skyddsbehövande och ömmande omständigheter.

 

LÄS MER: Vi ensamkommande kommer att ta hand om Sverige 

 

Sverige har redan investerat mycket i dessa ungdomar. Många har varit här i flera år, lärt sig svenska och har starka nätverk. Det Centerpartiet gör nu, är att vi hjälper dessa ungdomar att bli en del av arbetskraften. Då kan de börja bidra tillbaka till samhället och bygga upp sina liv i trygghet.

 

Av Johanna Jönsson

Migrationspolitisk talesperson (C)