Erik Svansbo lämnade i förra veckan sin post som ordförande för Folkpartiet i Linköping. Foto: Christian Örnberg och privatErik Svansbo lämnade i förra veckan sin post som ordförande för Folkpartiet i Linköping. Foto: Christian Örnberg och privat

Erik Svansbo lämnade i förra veckan sin post som ordförande för Folkpartiet i Linköping.

 Foto: Christian Örnberg och privat
Erik Ullenhag (F), tidigare integrationsminister. Foto: Pelle T NilssonErik Ullenhag (F), tidigare integrationsminister. Foto: Pelle T Nilsson
Erik Ullenhag (F), tidigare integrationsminister.  Foto: Pelle T Nilsson

Därför lämnar jag nu blödande Folkpartiet

Publicerad

Folkpartiet kommunicerar att man förändras, men med samma ledare är det sannolikt att partiet fortsätter som det gjort tidigare. Jan Björklund får ett infall och kör ett utspel och har han tur får han fatt i en valvinnare.

Sannolikt fortsätter dock kräftgången, skriver FP-avhopparen Erik Svansbo.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag har varit med i Folkpartiet sedan 2003. 2006 var jag toppnamn för Folkpartiet Norrköping och var suppleant i riksdagen. De senaste åren har jag varit ordförande för Folkpartiet Linköping. I onsdags lämnade jag min post som ordförande och även partiet.

Folkpartiet har backat i två val. Under Lars Leijonborg var partiet framgångsrikt, men mådde inte bra. De interna slitningarna var stora. Under Jan Björklund har partiet mått bra, och gått stadigt bakåt.

Under förra valet var Erik Ullenhag integrationsminister. Han sändes ut upprepade gånger att läxa upp förtvivlade kommunalråd som inte kunde hantera de ökande flyktingvolymerna.

Han publicerade en statlig sida med tvivelaktig information om invandring. Han vilseledde kring utanförskapet i Sverige. Han var också hjärnan bakom det fullständiga haveriet kring etableringslotsar.

 

Ullenhags haveri har inte fått följder internt. Istället fick Ullenhag hoppa upp ett pinnhål och bli ekonomisk-politisk talesperson. Ullenhag erkänner själv att han varit naiv. Vad som skyddar svenska väljare från fortsatt Ullenhagsk naivitet har inte framgått.

Jan Björklund har också varit naiv när det gäller hanteringen av friskolor, enligt honom själv. Tyvärr är sanningen att det finns stora brister i Folkpartiets skolpolitik, partiets stora dragplåster och Björklunds huvudområde.

Jan Björklund har belönat Erik Ullenhag, och Folkpartiet har slutit upp kring Jan Björklund. På så vis är Jans framtid tryggad, och tyvärr känns det som den första prioriteten för Jan Björklund.

Den politiska linjen som Björklund för är förståelig om man ser till det interna maktspelet. Extern blir det däremot fullständigt obegripligt: Försvar, förstatligad skola, kvoterad föräldraförsäkring och laga-mat-garanti för pensionärer.

Folkpartiet kommunicerar med frenesi att man förändras. Men med samma ledare och grupp runt honom är det sannolikt att partiet fortsätter som det gjort tidigare. Jan Björklund får ett infall och kör ett utspel och har han tur får han fatt i en valvinnare. Sannolikt fortsätter dock kräftgången.

 

Det är en svår tid nu. Invandringen är rekordhög, och problemen finns där för alla att se. Den svenska stadsbilden är också förändrad, med utländska tiggare överallt.

Detta har Jan Björklund och hans ledargrupp bemött med relativ tystnad. Efter ett utspel om tillfälliga uppehållstillstånd under våren har det varit tyst.

Debattens vågor rasar högt, och samhällsklimatet hårdnar. Jan Björklund och hans ledningsgrupp hukar i riksdagshuset.

Folkpartiets ledning verkar nöjt med att jobba internt. Men det finns ett samhälle utanför. Med alliansens goda minne driver vänstern upp skatterna och arbetslösheten. Människor lämnas ensamma med sin oro över samhällsutvecklingen. Decemberöverenskommelsen har formaliserat passiviteten, och effekten blir en död hand över politiken.

Jag kan inte ställa upp på det som händer nu inom Folkpartiet. Ansvarslösheten och de blöta fingrarna i luften blev till slut för mycket för mig. Därför tog jag steget och lämnade Folkpartiet.

Jag går inte till något parti utan kommer verka som debattör. Där hoppas jag kunna påverka bättre än inifrån Folkpartiet.

 

Erik Svansbo, debattör, tidigare ordförande för Folkpartiet i Linköping

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag