Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför kommer Trumps mur mot Mexiko inte fungera

Donald Trump backar inte från sitt vallöfte om att bygga muren mot Mexiko.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Carlos Rojas är samhällsanalytiker och författare till boken ”Var går gränsen? – om flyktingmottagande, öppna hjärtan och systemkollaps”.Foto: Johannes Liljeson

Donald Trump och hans anhängare har inte mycket att se fram emot. Mer än en betongvägg på 300 mil.

Se hur det har gått när Europa byggt sina murar, skriver samhällsanalytikern Carlos Rojas.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | MIGRATION. Muren som USA:s regering nu vigt en miljard dollar till att bygga kommer antagligen inte att fungera. I alla fall om det går likadant där som det gått för oss här i Europa med liknande hinder vi satt upp. De som vill ta sig förbi har nämligen förr eller senare kommit på sätt att ta sig förbi dem.

Vi började våra försök i Europa redan på 1990-talet. Både vi och USA glömmer att vi har en gedigen erfarenhet av att pröva både murar och andra metoder att hålla migranter utanför Europa. Kanske skulle de använda den där miljarden dollar till något annat, om de haft koll på alla misslyckade försök vi gått igenom på vår sida av Atlanten.

Taggtråd med knivblad

Redan 1993 började vi bygga på Europas landgräns mot Afrika – de spanska städerna Ceuta och Melilla. De gamla kolonialkvarlevorna på nordafrikanska kusten utgör Spaniens landgräns mot Marocko och därmed också enda vägen du kan ta dig in till EU från Afrika till fots. Det som från början var ett enklare stängsel har med åren utvecklats till två stycken sex meter höga stängsel toppade med taggtråd, som byggts med några meters mellanrum. I mellanrummet finns ett slags fälla avsedd att få dem som kommer dit att fastna och stängslen är numera också försedda med skärblad för att försvåra klättrandet. 

En mur längs hela gränsen mot Mexiko kommer inte att hålla flyktingströmmarna borta från USA, skriver Carlos Rojas. Foto: CHRISTIAN TORRES/TT

Totalt är gränsen längs de båda städerna drygt 20 kilometer, som också bevakas av totalt drygt tusen poliser och gendarmer. En annan variant på hinder vi prövat oss fram med i Europa har varit Frontex, EU:s gräns- och kustbevakningsorgan, som nu varit verksamt i drygt 15 år. Framförallt Medelhavets vatten har genom det patrullerats av båtar som plockat upp migranter och fört tillbaka dem till närmsta ickeeuropeiska kust. 

Sedan har enskilda stater förstås jobbat med att intensifiera bemanning och bevakning av sina egna gränskontroller och på olika nivå försvåra eller förbjuda inträden utan visum och därmed möjligheten att söka asyl, eftersom en asylsökande måste göra det inom landets territorium och sällan har ett visum i bakfickan, eftersom dessa i princip aldrig ges till exempelvis syrier eller afghaner.

Inget av Europas försök har minskat migrationen

Inga av dessa försök att minska migrationen har fungerat. På kort sikt har alla gett önskad effekt och minskat antalet som passerat. Men med tiden har de som vill söka säkerhet och frihet kommit på vägar för att ta sig in. Behöver du något tillräckligt mycket ska det mycket till innan du ger upp.

Om vi tittar på Sverige har stärkta gränskontroller och införandet av striktare regler tidigare i vår närhistoria följts av en liknande böljning.

Ett exempel är att antalet som passerade landgränsen mellan Marocko och Spanien halverades när skärbladen sattes upp på stängslen 2005, men tio år senare hade de gått tillbaka till en högre nivå än 2004. För Frontex gick det likadant, men inom en kortare tidsperiod. En nedgång av antalet asylsökande året efter Frontex inrättades följdes av en stadig uppgång där det på bara fyra år var tillbaka på samma nivå som innan. Om vi tittar på Sverige har stärkta gränskontroller och införandet av striktare regler tidigare i vår närhistoria följts av en liknande böljning. Under kriget i det som då fortfarande var Jugoslavien ledde vårt ökade mottagande till det så kallade Luciabeslutet 1989. Det innebar att vi blev mer restriktiva med vilka flyktingar vi gav uppehållstillstånd och ledde till ett lägre antal asylsökande – ett tag. Vid millennieskiftet var det tillbaka på tidigare nivåer.

Räkna med ökade dödstal

Det ser med andra ord med facit i hand mörkt ut för USA:s regering. Investeringen har utifrån dessa erfarenheter en hög sannolikhet att bli ett misslyckande. Och förutom ett misslyckande kommer den antagligen också att få tragiska följder – fler av dem som vill till USA kommer att dö. Fler och fler människor dör på sin resa till Europa, vilket delvis beror på att fler rör sig hit, men också på att det blir svårare och därmed farligare att ta sig hit. Detsamma kommer sannolikt att bli fallet även på gränsen mellan USA och Mexiko. Där kan vi redan se en aning av då det årliga antalet dödsfall dubblades efter regeringsskiftet 2016 och de strängare regler och gränskontroller som då infördes.

En anhängare av den nuvarande regeringen i USA och dess mur-idé har med andra ord inte mycket att se fram emot. Mer än en betongvägg på 300 mil.

 

Av Carlos Rojas

Samhällsanalytiker och författare till boken ”Var går gränsen? – om flyktingmottagande, öppna hjärtan och systemkollaps”