Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför kommer ni att tvingas sälja era hem

Konsumenterna förköper sig helt omedvetet i dag, skriver sparekonomen Claes Hemberg.
Foto: Avanza
Foto: Joel Nilsson

Svenska folket har utmärkt vägledning och skydd när vi handlar våffeljärn eller kläder. Men när det gäller vår största utgift i livet lämnas vi helt övergivna, skriver sparekonomen Claes Hemberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

När vi gör vårt livs största affär har vi erbarmligt stöd och skydd från samhället. Många boköpare litar blint på de bo-gamar som kretsar kring dem i form av girigbukarna bolånebanker, mäklare, byggare och hantverkare med kortsiktiga intressen. Då är det inte konstigt att priserna på bostäder trissas upp. Svenska folket förköper sig och många är inte det minsta redo för den dyrare vardag som väntar de närmaste åren. Bosmällen kan vara här redan om 2-3 år.

För bara de närmaste åren kan vi vänta oss att kostnaderna för att bo mer än fördubblas. Vi talar om högre räntor, lägre ränteavdrag, högre skatter, amorteringskrav och mer. Detta gör att snittsvensken som i dag lägger 1 av 4 lönekronor på att bo snart kan tvingas betala mer än 2 av 4 lönekronor för att kunna bo kvar.


Självklart kommer många inte ha råd med detta, utan tvingas sälja och då kan bostadspriserna falla snabbt. Eftersom även köparna drabbas av högre räntor, lägre ränteavdrag, amorteringskrav med mera. Så kan tvärtom åtgärderna som var tänkta att skydda snarare bli den sista droppen som får bobubblan att brisera än hårdare och snabbare.

Svenska folket behöver därför inte bara piska i form av amorteringskrav och bolånetak. Här behövs särskilt riktad konsumentvägledning och stöd. Myndigheterna måste bidra där konsumenten utnyttjas. Samhället måste mer aktivt vara ute och förklara hur boköparen läser en bostadskalkyl, nya prut verktyget snittränta för att pruta på bolånet, vad en bostad kostar, vad renoveringar får kosta, bestrida en hantverkare med mera. Det finns i dag rader av verktyg för svenska boköpare, men tar inte samhället ansvaret för att nå ut, så blir de så viktiga verktygen förblir okända liggande i byrålådan.


På samma sätt som samhället samlar krafter för att utbilda svenskarna i euron, kärnkraft och högertrafik kan samhället förklara och utbilda svenska boköpare för att undvika en bobubbla. Det måste politiker och myndigheter förstå, värdera och prioritera. Det är värt varje krona.

Konsumentmakt brukar det heta. Men på den dyraste marknaden som svenskarna lever - på bostadsmarknaden - ligger makten hos professionella vinstintressen som snurrar upp svenska boköpare.

Här krävs politiker och myndigheter som tar ett fast grepp om att ge makten tillbaka till konsumenten, som i dag ovetande förköper sig. Följderna blir annars allvarliga konsekvenser för individen och för samhället, många år efter nästa bosmäll.


Claes Hemberg

Sparekonom på Avanza