Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför kan inte alla testas för corona – trots symptom

Det är inte möjligt att testa alla som landar på Arlanda, skriver Henrik Brändén.
Foto: SHUTTERSTOCK
Henrik Brändén, fil lic i immunologi och vetenskapsskribent.
Foto: Mattias Burell

Tilltron till läkarvetenskapens förmåga att trolla med knäna är uppenbarligen stor.

Läs det här innan du dömer ut myndigheterna som klantiga sopprötter, skriver immunologen Henrik Brändén.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Jag har senaste dagarna sett många som är upprörda eftersom just deras kompis inte får testa sig för coronaviruset, fastän de har influensaliknande symptom eller varit på skidsemester i Alperna. Det är ett lysande exempel på det Palme en gång hjälpte Erlander fånga med uttrycket ”de stigande förväntningarnas missnöje”: Folk tycker att myndigheterna är klantiga sopprötter för att de mindre än tre månader efter upptäckten av ett virus inte klarar av att testa stora tårtbitar av befolkningen för det. Tilltron till läkarvetenskapens förmåga att trolla med knäna är uppenbarligen stor.

Svårigheterna med ett nytt virus

Coronaviruset är som vi alla vet nytt. Riktigt snabba tester i riktigt stor skala kan man göra för en mikroorganism efter det att man isolerat den, lärt sig odla den i hyfsat stor skala, sprutat in dödad mikrob i djur och låtit djuren gå omkring tillräckligt länge för att bilda antikroppar mot mikroben. 

Till exempel kan man spruta in den i massor av hästar, efter någon månad börja rena fram antikroppar från hästarnas blod, och sedan börja designa och finslipa en metod för att använda de antikropparna till att detektera virus i prover från patienter. 

Det säger sig självt att några sådana tester inte hunnit utvecklas. Och dessutom är sådana tester inte riktigt lämpliga för att diagnosticera virus i andningsvägarna, eftersom de har för stor risk att missa den typen av virus. 

Tar tid att kalibrera

Lyckligtvis finns ett annat sätt att testa för virus, som bygger på ett komplicerat och störningskänsligt sätt att locka en del av virusets arvsmassa att kopieras jättemycket, och sedan detektera horden av kopior, som är lättare att upptäcka än någon enstaka arvsmassa. Sådana tester tar kortare tid att utveckla, och kan börja designas så snart man har virusets arvsmassa känd, vilket vi har sedan drygt en månad. 

Ser vi oss om i världen ligger Sverige i framkant i kapacitet att analysera prover

Men metoden är komplicerad och känslig, och tar tid att kalibrera för att få någorlunda kontroll över riskerna med att både missa virus där det finns, och ge falskt alarm. När den väl finns är det relativt personalintensivt att utföra testerna, och det går bara att testa ett begränsat antal prov parallellt. När en sådan metod ska sättas upp på ett nytt labb tar det tid att testa att den fungerar som den ska, trots att man gjort dramatiska shortcuts kring de procedurer som normalt används för att validera nya testmetoder. 

Kapaciteten ökar

Jag har tidigare i livet arbetat med att utbilda biomedicinska analytiker i teorin bakom och principen för dessa tester, och kontinuerligt pratat med folk som använder metoderna både på kliniska labb och i forskning. Jag är fascinerad över hur snabbt det nu gått från det att virusets arvsmassa sekvenserades till att testet finns på flera laboratorier i landet. Vi kan testa över hundra prover per dag, och kapaciteten ökar kontinuerligt

Det är ett resultat av bioteknikernas fantastiska framsteg de senaste årtiondena, inte skräp. Ser vi oss om i världen ligger Sverige i framkant i kapacitet att analysera prover (även om inte främst). Sydkorea sticker ut med en kapacitet någon tiopotens över vår, men de har lejt ut analysen till många olika privata labb som satt upp analyser mycket snabbt. Mikrobiologer jag pratat med undrar om dessa labb verkligen hunnit med nödvändig kvalitetskontroll. 

Man tvingas prioritera

Naturligtvis skulle det ha varit trevligt om det var möjligt att testa alla människor för viruset – både ur smittskyddssynpunkt, för att skingra onödig oro och för att massor av viktiga vetenskapliga frågor om virusets beteende skulle kunna besvaras. 

Men när vi räknar antalet tester som kan göras per dag i ett växande antal hundratal, då är det självklart att man måste prioritera dem som med störst sannolikhet bär viruset. Då är det inte möjligt att testa alla som landar på Arlanda, eller blir förkylda. 


Av Henrik Brändén

Fil lic i immunologi och vetenskapsskribent

Coronaviruset: Här är myterna du inte ska gå på