Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför höjer vi priset på SL-kortet

Vill höja SL-taxan. "Det är viktigt att förstå att omröstningen handlar om någonting större än en hundralapp extra i månaden för den enskilde stockholmaren", skriver Alliansens gruppledare i Stockholms läns landsting.
Foto: Stockholms läns landsting

Idag röstar vi för en höjning av månadsavgiften för SL-kortet, från 790 kronor till 890 kronor. Det skulle ge Stockholms län nödvändiga intäkter till sjukvård och kollektivtrafik, skriver Alliansens gruppledare i Stockholms läns landsting.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Idag röstar Stockholms läns landsting om huruvida SL-taxan, alltså priset för att åka kollektivt i Stockholm, ska höjas. Sakfrågan är bara en del, men väl en viktig del, i landstingets budget för 2016.

Det är viktigt att förstå att omröstningen handlar om någonting större än en hundralapp extra i månaden för den enskilde stockholmaren.

Den handlar om att ta ansvar för vår gemensamt finansierade sjukvård och kollektivtrafik.

Stockholms län har goda förutsättningar att fortsätta växa. Vi har en ökande befolkning, stark konkurrenskraft och är attraktiva för investerare. De kommande tio åren gör alliansen satsningar för 75 miljarder kronor.

I trafiken gör vi bland annat den största utbyggnaden av tunnelbanan på 40 år och fördubblar kapaciteten för pendeltågstrafiken genom att bygga Citybanan.

I sjukvården gör vi bland annat stora satsningar på primärvården, rustar upp och moderniserar akutsjukhusen och permanentar vårdcoachprojektet.


De satsningarna vill Socialdemokraterna inte göra. Istället skär de ner kraftigt på både sjukvården och kollektivtrafiken i sin skuggbudget. De föreslår en minskning av resurserna med runt en halv miljard för kollektivtrafiken och 600 miljoner för hälso- och sjukvården jämfört med alliansen.

Samtidigt försöker de plocka politiska poäng på att säga nej till en balanserad höjning av SL-taxan som ger cirka 700 miljoner.

Att tro att det inte skulle få konsekvenser för stockholmarna är inte bara naivt. Det är direkt oseriöst av ett parti som i vanliga fall gärna tar på sig den ansvarstagande kostymen.

Det är rimligt att huvuddelen av de uteblivna intäkterna bärs av trafiken, eftersom hela syftet med höjningen har varit att finansiera driften av ny trafik som våra stora investeringar möjliggör.

Likafullt är budgeten en helhet där landstingsfullmäktige har ansvar för en sammanvägning av sjukvård, trafik och andra intressen.

Om Socialdemokraterna och resten av oppositionen röstar emot en höjning av SL-taxan kommer därför även såväl hälso- och sjukvårdsverksamheter som landstingets finansiella säkerhetsmarginaler att påverkas negativt.


Socialdemokraternas skuggbudget är ett luftslott byggt av låtsaspengar. Pengar som tros kunna frigöras genom att sälja av en stor del av landstingets fastigheter - det vill säga våra sjukhus.

De vill också spara in ytterligare 600 miljoner kronor genom att göra ospecificerade besparingar i både sjukvården och kollektivtrafiken - i deras skuggbudget svepande beskrivet som "att kapa konsultkostnader.

Vi presenterar en ansvarsfull budget. Socialdemokraterna presenterar en budget som kommer få Stockholm att stanna.

Genom att i stället ta ansvar för ekonomin och ha en budget i balans kan vi fortsätta att bygga Stockholmsregionen stark och hållbar. Men det ansvaret har Socialdemokraterna tydligt bevisat att de inte är beredda att ta.

Vår budget är inte bara glädjebesked. 

Den innehåller de nödvändiga beslut som behövs för ett långsiktigt ansvarstagande för ett Stockholm som växer så det knakar.

För Stockholmsregionens fortsatta utveckling hoppas vi att alliansens budget med stora investeringar och satsningar på framtiden går vinnande ur dagens budgetomröstning.


Torbjörn Rosdahl (M),

Finanslandstingsråd


Anna Starbrink (FP),

Hälso- och sjukvårdslandstingsråd


Ella Bohlin (KD),

Barn- och äldrelandstingsråd


Gustav Hemming (C),

Miljö-, skärgårds- och regionplanelandstingsråd