Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför hejar jag på Hillary Clinton

Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURES
Foto: Rhona Wise / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Trots att vi lever i en svår tid finns det stora möjligheter att göra världen bättre, men då krävs ett tydligt och värderingsburet politiskt ledarskap, skriver Annie Lööf (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nu befinner jag mig på Demokraternas konvent i Philadelphia. Jag är här för att knyta kontakter med vårt amerikanska systerparti, men framför allt för att visa mitt stöd för Hillary Clinton som USA:s nästa president.

I en orolig värld behövs politiska ledare som står för tydliga värderingar och som har erfarenhet av politiskt arbete på den allra högsta nivån.

Clinton står för ett sådant modernt, ansvarsfullt och handlingskraftigt politiskt ledarskap. Det är en form av ledarskap som världen behöver mer av.

Vi lever i en värld där den materiella rikedomen har ökat markant för allt fler under de senaste decennierna. Världen har på det stora hela blivit bättre. Men vi ser också hur krig och konflikt härjar i länder, förstör liv, driver människor från sina hem. Inte sedan andra världskriget har lika många människor varit på flykt.

Vi ser hur auktoritära ledare har kopplat greppet om viktiga länder i både USA:s och Europas närområde. Ryssland, Turkiet och Venezuela är tre tydliga exempel.

I en sådan tid behöver vi stabilitet och demokratiskt erfarna och förankrade politiker. Politiker som Hillary Clinton.


Det amerikanska parti, Republikanerna, vars presidenter en gång avskaffade slaveriet i USA, stärkte den transatlantiska länken under det kalla kriget och bidrog till murens fall har tyvärr valt en annan väg. Som sin presidentkandidat har de valt en farlig populist som gång på gång gör sexistiska, rasistiska och islamofoba uttalanden. Som skapar osäkerhet kring Natos viktiga säkerhetsgarantier, som driver en isolationistisk utrikespolitik, och som anställer rådgivare med tydliga kopplingar till Vladimir Putin.

Hillary Clinton är motsatsen. Hon har en bred syn på USA och dess roll i världen.  Hon förstår att internationellt samarbete är nödvändigt i dagens globaliserade värld. Med sin utrikespolitiska erfarenhet och djupa kunskap om diplomati kommer USA fortsatt vara en viktig ledare på den internationella scenen.

När Storbritannien har röstat för att lämna EU är det också ännu viktigare att USA leds av någon som inte också vänder ryggen mot vår del av världen. För Sveriges och Europas säkerhet är Clinton därmed det självklart bästa valet.

Även på andra politikområden har Clintons syn på internationellt samarbete stor betydelse.

Under alliansens regeringsår utvecklade Centerpartiet Sveriges och USA:s relationer på klimat- och miljöteknikområdet.


 Vi jobbade tillsammans med Obamas administration för att främja miljöteknik och därmed också stärka länken mellan våra länder. Detta arbete bidrog till stor del till att Obama, under sitt besök i Sverige, valde att fokusera på svensk, grön teknik, som sitt enda sakpolitiska studiebesök.

Clinton kommer att ta detta arbete vidare. Hennes miljöpolitik, en grönare väg framåt för USA, är av yttersta vikt för att klimatavtalet från Paris ska få verklig effekt och för att de nuvarande satsningarna på förnybar energi ska fortsätta. 

 För klimatet och för Sveriges del gynnar det oss att ha ett så inflytelserikt land som driver dessa ödesfrågor på den internationella arenan. Det gynnar dessutom svenska företag som ligger i framkant kring grön ekonomi.

Trots att vi lever i en svår tid finns det stora möjligheter att göra världen bättre, men då krävs ett tydligt och värderingsburet politiskt ledarskap. Hillary Clinton har den erfarenhet och politiska kompass som är nödvändig för att navigera dagens oroliga värld.

Det är därför jag på plats i Philadelphia med stolthet kan säga: I’m With Her. 


Annie Lööf, 

partiledare Centerpartiet