Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför håller jag på Donald Trump

Mikael Jansson (SD). Foto: Roger Vikström
Donald Trump.Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN

Ska USA behålla sin supermaktsstatus krävs det säkert att någon tar en rad obekväma beslut, skriver Mikael Jansson (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

FAKTA

Mikael Jansson

Riksdagsledamot (SD)

Om Donald Trump vinner det amerikanska presidentvalet är det en stor seger för USA, men även för Europa. Mycket medietid går åt till att beskriva olika sexuella utspel och till och med Bill Clintons gamla förehavanden. Medan Hillary Clinton putsar på sin fasad har Trump åtminstone tidigare i sin kampanj nästan förstärkt fenomenet genom provokativa små utspel om kvinnor som knappast varit politiskt korrekt.

Hur allvarligt är då detta? Ja, det verkar mest som att det ökat polariseringen. Kvinnor på Clintons möten fokuserar gärna på Trumps påstådda sexism, medan kvinnorna på Trumps möten inte blir färre. Det troliga är att den delen av debatten som handlar om skandaler av olika slag inte säger så mycket om kandidaternas dådkraft som presidenter.

Denna gång står valet mellan två helt olika personligheter och två personer med till synes helt olika ambitioner. Clinton är proffspolitikern som är förbunden med etablissemangets alla maktklubbar.

Trump å andra sidan är ingen politikertyp och är öppet provokativ för att visa att han är en fri kandidat långt från etablissemangets fållor. Trump står också för en ny politik.

Det som intresserat mig är utrikespolitiken. Mest därför att USA har haft sådana problem med den. När det gäller strategin för de internationella fredsoperationerna har det mesta gått fel för USA de senaste femton åren. Det gäller vare sig vi pratar om Afghanistan, Irak, Libyen eller Syrien.

 

LÄS MER: Problemen börjar när Hillary Clinton vinner

 

Ser vi till Libyen borde insatsen handlat om att hålla de stridande isär, i stället valde man att bekämpa Gadaffiregimen i grunden. I Syrien borde USA ha valt en enda fiende, nämligen IS, och tillsammans med Ryssland och andra prioriterat att utplåna detta monster. I Afghanistan och Irak har USA inte skapat lösningar godtagbara för alla folk som är berörda och därför kvarstår problemen trots alla döda människor och förbrukade resurser.

Utifrån detta kan man konstatera att den amerikanska utrikespolitiken både har varit cynisk, grym och misslyckad.

Så när Trump kallar den förda amerikanska utrikespolitiken för ointellektuell har han rätt. Det känns därför hoppfullt när Trump talar om avspänning och att hitta klokare lösningar.

När han säger att Europa ska betala för sin egen säkerhet har han också rätt. Om de europeiska länderna ska fortsätta att vara nedrustade så är de i ett beroende till USA som inte för något gott med sig. USA betalar i dag 75 procent av Natos kostnader.

Utöver kostnaderna för den stora militära apparat som USA är utrustad med har de haft ytterligare kostnader för de enorma operationerna i Afghanistan och Irak som går på särskild budget. Sammantaget har inte USA kontroll över sin soliditet. Statskulden ökar på icke kontrollerat sätt. Av presidentkandidaterna är det endast Trump som föreslagit en strategi som kan lösa detta problem.

 

I frågan om migrationen har e-postläckor visat att Clinton inte har någon äkta vilja att stärka gränskontrollerna. Trump däremot har en hög trovärdighet när det gäller uppgradering av möjligheterna att använda gränserna på rätt sätt. Migrationen är på sikt en ödesfråga för USA, precis som för Europa. Migrationsfrågorna är samtidigt alltid känsliga och de berör människor djupt. Trump vågar ta obekväma beslut – han har inget behov att gå den enklaste vägen - det är det intryck man får.

Ska USA behålla sin supermaktsstatus krävs det säkert att någon tar en rad obekväma beslut. Är de amerikanska väljarna redo för en ny politik och en ny giv? Ja, det får vi snart se!

 

Mikael Jansson

Riksdagsledamot (SD)