Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför ger vi bistånd till Palestina – trots bristerna

En palestinsk pojke och Fatah-supporter deltar i minnesdagen för Yassir Arafat.
Foto: MOHAMMED SABER/ TT
Anders Österberg (S) är riksdagsledamot och ersättar i utrikesutskottet.

Svenskt bistånd går till judehat och terror, skrev Vänskapsförbundet Sverige Israel. 

Nu svarar Socialdemokraternas Anders Österberg: Att ställa krav på perfekt demokrati för att få bistånd är märkligt när det handlar om utveckling.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Stefan Dozzi och Bengt Ove Andersson kritiserar i en debattartikel Sveriges Israel-Palestinapolitik. 

Sverige vill att det ska finnas två parter som kan förhandla om en fredlig lösning på konflikten mellan Israel och Palestina. Israel har en längre tid tyvärr haft en inställning att alla som verkar för en tvåstatslösning och ett stopp för ytterligare utvidgningar av ockuperad mark är fientliga mot Israel. Det är inte en rimlig hållning. Bistånd till Palestina är inte att vara mot Israel. Tvärtom. Den svenska linjen är denna: det bästa sättet för israeler att kunna leva i fred och säkerhet är en fredlig tvåstatslösning på konflikten.


LÄS MER: Svenskt bistånd går till judehat och terror


Det svenska biståndet till Palestina ska bidra till att stärka det palestinska folket och dess institutioner, så att Palestina, den dagen det finns ett fredsavtal och den israeliska ockupationen upphör, står väl rustat för att fullt ut fungera som stat. Vi ställer tydliga krav på god kontroll och respekt för mänskliga rättigheter, på kamp mot korruption, arbete för jämställdhet och vi driver på för ett fortsatt reformarbete. 

En viktig del av Sveriges stöd går till att främja ett livskraftigt, självständigt civilsamhälle. Det är centralt för att stödja palestiniernas mänskliga rättigheter och främja demokratiskt ansvarsutkrävande, såväl i dag som i framtiden. 

Samtliga projekt följs upp och granskas på flera sätt, inklusive i linje med internationell revisionsstandard. Alla organisationer måste respektera mänskliga rättigheter och avstå från diskriminering och uppvigling, annars avbryts samarbetet. 

De båda debattörerna ifrågasätter det svenska biståndet till Palestina för att Palestina är präglat av korruption, dock utan att ge exempel på detta. 

Sverige arbetar för demokratiutveckling

Att ställa krav på full demokrati för att få del av svenska biståndspengar kan låta rimligt, men är i själva verket inte genomtänkt. Sverige arbetar för demokratiutveckling. Då är det märkligt att ställa krav på perfekt demokrati för att få del av svenskt utvecklingsbistånd. Om allt redan var bra skulle ju utvecklingsbiståndet inte behövas. Bara den som inte behövde något skulle då få en ansökan godkänd. 

Sverige har kritiserat att det skett utomrättsliga avrättningar av palestinier i situationer då dessa redan har varit oskadliggjorda. Det är ett signum för en rättstat att om det är möjligt så ska personen bli prövad inför domstol. Efter Sveriges kritik mot utomrättsliga avrättningar verkar dessa ha minskat. Dessutom har militär blivit ställd inför rätta i Israel för utomrättslig avrättning och blivit dömd. 

Sverige kritiserar i dagsläget båda parter när de begår fel. 


Av Anders Österberg (S)

Riksdagsledamot, ersättare i utrikesutskottet