Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför får de gränslösa mediemännen hållas

Emma Borgström är tidigare researcher och redaktör för flera produktioner för TV4-gruppen. Foto: Jens Reiteter
Martin Timell från TV4:s flaggskepp "Äntligen hemma" har talat ut i Expressen: "Jag har gjort folk jävligt illa".Foto: MIKAEL SJÖBERG

Maktstrukturen i branschen plockar fram det sämsta ur människor.

Om du berättar om ett övergrepp kan du räkna med att bli förtalad och utpekad som uppmärksamhetssökande lögnerska, och framtida jobb är absolut uteslutet, skriver före detta tv-redaktören Emma Borgström.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Kvinnor från alla möjliga delar av samhället träder fram under #metoo, men den bransch som utmålas som särskilt rutten är mediebranschen. Mediebranschen är full av självuppblåsta maktmän, men är sexism och våldtäkter mer vanligt förekommande där än i andra delar av samhället? Troligen inte, men hittills har maktstrukturerna gjort att det varit svårare att åka dit för övergrepp.

En av mina kompisar utanför branschen, chef för ett sextiotal personer, frågade mig hur det kunde komma sig att så många chefer på TV4 känt till problemen med Martin Timell, men valt att se mellan fingrarna. Svaret sitter delvis i bristen på anställningstrygghet. 

 

LÄS MER: Martin Timell bryter tystnaden – och erkänner 

 

Tv-branschen kryllar av vår tids motsvarighet till daglönearbetare som helt saknar anställningstrygghet och som jobbar till hur låga löner som helst. Övertidsersättning existerar inte om du inte har turen att tillhöra den lyckliga lilla grupp som har fast anställning på SVT eller TV4. Till skillnad från andra branscher där facket aldrig skulle acceptera dessa villkor så tycker ingen synd om "mediahoppor" som flyttat till storstaden för att få ett coolt tv-jobb. 

Alla där nere är utbytbara

Den produktionsassistent som talade ut om Martin Timells tafsande fick inget stöd uppifrån då det hände, i stället skyddades han än en gång. Han hade ju rätt när han drog ut henne på balkongen vid en inspelning någon dag senare och tystade henne med hotet "om du vill göra karriär i den här tv-branschen, då tycker jag att du ska glömma vad som hände". 

Om du är daglönearbetare i en bransch som många förhoppningsfulla, unga och talangfulla personer vill tillhöra så är du helt utbytbar. Eftersom de flesta runt dig också är projektanställda vågar ingen ta ton och bli besvärlig.

 

LÄS MER: Krävde att få Timell utbytt – men TV4 vägrade 

 

"Om du pratar om det här är du rökt i tv-branschen" fick jag höra från en äldre kvinnlig kollega efter att en betydligt äldre gemensam manlig kollega kysste mig på en personalfest. I samma produktion bad en annan äldre man mig läsa en text om hur han utförde sadistiskt sex på en kvinna. 

Dessa händelser i början av min karriär har följts av så många andra att de bara blivit en parantes. Jag visste min plats och det var bara att gilla läget, dessutom har det hänt så mycket värre saker som jag, liksom de flesta andra tjejer, bara tagit för givna som en del som man måste acceptera som kvinna. 

Därför ingriper inte cheferna

Kanalernas programledare är så viktiga för deras varumärken att ett erkännande av problemet riskerar att bli för kostsamt för dem och hittills har det ju fungerat väl att se mellan fingrarna. De kan lita på att tjejerna inte pratar eftersom de är mycket väl medvetna om att det inte bara är ett tomt hot att de då "är rökta i tv-branschen".

Om du berättar om ett övergrepp kan du räkna med att dels bli förtalad och utpekad som uppmärksamhetssökande lögnerska, och framtida jobb är absolut uteslutet. Som en tidigare kvinnlig kollega uttryckte det, "den som anmäler kan packa sina väskor och åka hem till Borås för att bli butiksbiträde". 

Maktstrukturen plockar fram det sämsta ur människor. Det är inte en slump att det var just kändistjejer som var tvungna att lyfta på locket innan vi "vanlisar" (som tv-branschen kallar icke-kändisar) vågade hänga på. Tack, ni kvinnor som vågade berätta. Nu står vi dock inför nästa utmaning, kommer cheferna se till att männen inte ersätts av nya kändisprofiler som ingen vågar säga emot? Kommer produktionsassistenten få lika stort människovärde som programledaren?

 

Av Emma Borgström 

Tidigare researcher och redaktör för flera produktioner för TV4-gruppen. Nu kommunikationskonsult.