Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför borde även Sverige förbjuda kusinäktenskap

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Juno Blom, Liberalernas talesperson i barnrättsfrågor.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Min farbror ska inte också vara min svärfar. Det är en ganska enkel regel. Men kusinäktenskap finns och de upprätthåller släktkollektivets makt och kontroll över individen. 

Nu kräver vi att regeringen öppnar ögonen och förbjuder kusinäktenskap, skriver Nyamko Sabuni och Juno Blom (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Kusinäktenskap är en central del av hederskulturen. Vi har mött många maktlösa flickor och pojkar som berättat hur kusinäktenskap används av familjer. Genom familjens kontroll är kusinäktenskap en större garanti för att flickan är oskuld, en förutsättning för att upprätthålla sammanhållningen och kontrollen likväl som att egendomen blir kvar inom släkten.

Beslut om kusinäktenskap kan fattas redan vid födseln, och blir en livslång fotboja. Många tvingas leva dubbelliv för att kunna göra saker de själva vill göra.

Tvångsäktenskap

Kusinäktenskapet är ofta en fråga om tvångsäktenskap inom en och samma släkt för att begränsa flickors frihet. Stark social kontroll i kombination med hot om våld gör att det i stort sett är omöjligt för paret att vägra giftermål. Det är dessutom stora svårigheter att skilja sig från ett kusinäktenskap.

Vi vet egentligen ingenting från myndighetshåll om fenomenets omfattning, trots den stora invandringen från länder med höga nivåer av kusinäktenskap.

I Sverige är kusinäktenskap inte olagligt och det saknas rutiner för hur man hjälper de som tvingats in i det. När utsatta söker hjälp från myndigheter är det ett lotteri kring vilka åtgärder som vidtas. I vissa fall är insatserna obefintliga. Familjen kan fortsätta utöva förtryck och våld.

Inför ett förbud mot kusinäktenskap

I Norge har man infört ett förbud och i flera andra länder bedrivs stora och viktiga upplysningskampanjer om de medicinska riskerna när två kusiner skaffar barn med varandra. Men inte i Sverige, här vet vi egentligen ingenting från myndighetshåll om fenomenets omfattning, trots den stora invandringen till Sverige från länder med höga nivåer av kusinäktenskap.

Alltför länge har kusinäktenskapens roll i hedersförtrycket ignorerats av svenska politiker och inte minst regeringen. Liberalerna har vid flera tillfällen ställt frågan till ansvariga statsråd om hur de tänker konfrontera kusinäktenskapens förtryckande konsekvenser, men vi har lämnats utan svar. Barnen som berövas sin frihet kan inte längre vänta.

Gott om väckarklockor

Liberalerna kräver att regeringen agerar och tillsätter en utredning om ett förbud mot kusinäktenskap senast i vår. Därutöver måste problemets omfattning kartläggas och relevanta myndigheter få i uppdrag att upplysa om riskerna som kusinäktenskap medför.

Det har funnits gott om väckarklockor de senaste 20 åren. Ändå har hedersrelaterat våld och förtryck inte mötts med tillräcklig kraft. Trots ambitionen att vara ett feministiskt föregångsland har alldeles för många barn och unga utsatts för hedersrelaterat våld och förtryck, alldeles för många politiker har pratat men valt att inte handla. Det får vara nog nu.

Fadime vägrade

I Fadime Sahindals uppmärksammade tal i riksdagen uttrycker hon familjens krav på att hon skulle gifta sig med sin kusin i Turkiet precis som hennes systrar hade gjort. Detta har dock inte fått något fokus.

Sverige behöver en liberal och borgerlig regering som konfronterar förtrycket fullt ut. Det är dags att stoppa kusinäktenskap och alla traditioner som bidrar till att unga människor tvingas gifta sig mot sin vilja. Det är ett Sverige som står upp för våra grundläggande fri- och rättigheter.


Av Nyamko Sabuni (L)

Partiledare

Juno Blom (L)

Talesperson i barnrättsfrågor

Hallengrens och Sabunis pandemibråk i Aktuellt: ”Jag är helt häpen”