Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför bör vi alla oroas av partiet Nyans

Mikail Yüksel, partiledare för Nyans.
Gulan Avci, riksdagsledamot för Liberalerna.
Foto: ROGER TURESSON/TT

Det är viktigt att partiet Nyans granskas inför den kommande valrörelsen. Det är ett parti som ifrågasätter grundlagsskyddade rättigheter. Ett parti med tvivelaktiga värderingar som sprider en falsk bild av att hela det svenska samhället är genomsyrat av rasism, skriver Gulan Avci (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den senaste tiden har en desinformationskampanj riktats mot Sverige med allvarliga påståenden om att socialtjänsten och socialtjänstmedarbetare med hjälp av lagen om vård av unga (LVU) kidnappar muslimska barn i syfte att tvångsassimilera dem.

Kampanjen som först spreds på sociala medier har eskalerat och nått långt utanför Sveriges gränser. I en video som blivit viral, berättar föräldrar att deras barn kidnappats av svensk socialtjänst och videon har visats av den turkiska statligt kontrollerade kanalen TRT-World, mediebolaget al-Jazeera och andra arabisktalande medier.

Utvecklingen måste stoppas

Demonstrationer har arrangerats runtom i svenska städer. Slagord som att socialtjänstmedarbetare är förövare och att Sverige är en fascistisk stat har skanderats av demonstranter. Den här utvecklingen är allvarlig och måste stoppas av flera anledningar.

Omkring 400 personer demonstrerade mot socialtjänsten och LVU i Göteborg i helgen.
Foto: HENRIK JANSSON

För det första riskerar kampanjen att underminera förtroendet för våra myndigheter och Sverige som en rättsstat. Redan i dag finns en utbredd misstänksamhet bland vissa invandrargrupper mot myndigheter och kampanjen bidrar till ökad polarisering. 

För det andra kan vi få en utveckling där medarbetare inom socialtjänsten lämnar yrket på grund av det hot och hat som de redan i dag är utsatta för, men som nu förstärks då kampanjen är riktat mot just deras yrkeskår.

För det tredje får vi aldrig ge vika för intoleranta krafter som vill demokratin illa och som spär på polariseringen mellan olika grupper. Gör vi det så blir de barn och unga som behöver samhällets skydd som mest förlorarna, om socialtjänsten inte vågar utföra sina arbetsuppgifter. 

Partiet Nyans tjänar på splittringen

Det finns många aktörer som har ett intresse av att hålla desinformationskampanjen vid liv. Religiösa grupper som har kopplingar till den våldsbejakande islamismen gör allt för att piska upp ilska mot majoritetssamhället. Ju mer polariserat samhället blir, desto fler anhängare kan de rekrytera till sina odemokratiska organisationer. 

Ytterligare en aktör som tjänar på polariseringen är partiet Nyans och dess partiledare Mikail Yüksel. Han var tidigare centerpartist men blev utesluten då han, liksom det tidigare miljöpartistiska statsrådet, Mehmet Kaplan, hade nära relationer till det turkiska ultranationalistiska fascistpartiet Grå Vargarna.

Kampanjar för muslimska väljare

Partiledaren Mikail Yüksel kampanjar febrilt för att ta sitt parti över fyraprocentspärren och in i Sveriges riksdag. Vägen dit ska gå via kampanjer i invandrartäta områden och med stöd av främst väljare med muslimsk bakgrund. 

Yüksel är en av frontpersonerna bakom kampanjen mot svenska myndigheter. Det är häpnadsväckande att ett parti som vill verka i demokratins högborg samtidigt bidrar mest till att hetsa mot våra demokratiska institutioner.  

Granska partiet Nyans

Det är viktigt att Nyans granskas inför den kommande valrörelsen. Det är ett parti som ifrågasätter grundlagsskyddade rättigheter. Ett parti som sprider en falsk bild av att hela det svenska samhället är genomsyrat av rasism och har tvivelaktiga värderingar om svensk jämställdhet. 

Partiledaren själv har ertappats med att umgås med företrädare som har kopplingar till islamistiska och fascistiska organisationer. Mot bakgrund av den radikalisering som växer i Sverige är det viktigt att vi inte står handfallna inför det som sker framför våra ögon. 

Jag har genom åren tagit fighten mot politiker som Abdirizak Waberi, Mehmet Kaplan och Yasri Khan. Den fighten kommer jag också ta mot Mikail Yüksel.

Stå upp för det sekulära samhället

Min bevekelsegrund är enkel. Jag flydde till Sverige 1982 på grund av den fascistregim i Turkiet som tvingade min familj på flykt. Sverige ställde upp och gav skydd åt mig. Nu är det viktigt att de värden om frihet som räddat mitt liv skyddas för att försvara den svenska demokratin. 

Sverige förtjänar politiska företrädare som står upp för demokratin, jämställdheten och det sekulära samhället. Varken Nyans eller Mikail Yüksel står upp för dessa värden. 


Av Gulan Avci (L)

Riksdagsledamot 

”Det som händer i Sverige är en skam för oss muslimer”: