Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför bör Sverige
ge Snowden asyl

Bästa sättet. Att erbjuda Edward Snowden politisk asyl i Sverige skulle vara bästa sättet att visa att Sverige tar personlig integritet på allvar, skriver artikelförfattarna.
Foto: Kin Cheung

Vi har en öppen asylpolitik - öppna Sverige även för whistle-blowers från demokratier, skriver Lars Ohly och Fredrik Segerfeldt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Lars Ohly.
Foto: Foto: Suvad Mrkonjic

Vi två har väldigt olika uppfattningar om det mesta. Om människan och samhället. Om statens roll, om frihet, rättvisa och rättfärdighet. Och om USA. Men vi har bägge blivit upprörda över avslöjanden om Prism. Även om mycket ännu är oklart verkar det som att den amerikanska motsvarigheten till FRA - National Security Agency, NSA - i samarbete med ett antal stora IT-företag, haft möjlighet att scanna våra elektroniska liv, världen över. Företagen är Microsoft, Yahoo, Twitter, Facebook, Google, Paltalk, Youtube, AOL, Skype och Apple.

NSA har haft tillgång både till elektronisk kommunikation och till lagrade data. Det handlar om dina privata e-postmeddelanden, om vad du skriver till dina vänner på Facebook, vad du säger när du pratar med din partner via Skype eller det du skriver i dina privata dagböcker i Word. Om du berättar om de mest intima detaljerna i ditt samliv, om du skriver att du hatar statsministern eller om du berättar hur stora skulder du har, då vet makten om det. Det är 1984 i verkligheten. I en demokrati.


Egentligen är parallellen mellan NSA och FRA lite löjlig. NSA är en myndighet med långt större befogenheter och långt mer makt än FRA. NSA är den största arbetsgivaren i delstaten Maryland och har 30 000 anställda. På FRA jobbar 700 personer. Hela den svenska försvarsmakten har runt 27 500 personer anställda.


Fredrik Segerfeldt.

Det är en skandal av ofattbara mått. Alla människor måste ha rätt till ett privatliv. Vi måste ha rätt att inte bli övervakade av myndigheter. Vi måste ha rätt att undanhålla våra göranden och havanden på internet från säkerhetstjänster - amerikanska och andra. Integritet är inget man viftar bort, utan måste vara en grundbult i ett fritt samhälle.

Det finns de som hävdar att vi måste göra en avvägning mellan integritet och trygghet. Så är det säkert. Får vi då påminna att antalets dödsoffer för terrorism i Sverige det senaste decenniet är noll. Om man inte räknar massmördaren i Malmö, Peter Mangs, alltså. Det finns en överdriven rädsla för islam. Hittills har den etniskt skandinaviska rasismen visat sig vara ett långt större terrorproblem än islamism.

Prism-skandalen avslöjades av Edward Snowden, en ung man som tidigare arbetade åt såväl CIA som NSA, senast som konsult i ett företag som utförde tjänster åt NSA. Han har nu läckt denna information, och gömmer sig enligt uppgift i Hongkong. De amerikanska politikerna har talat om Snowden i mycket hårda ordalag.

Den republikanske talmannen i representanthuset, John Boehner, har kallat honom "en förrädare". Den enda högt uppsatta politikern som tagit avstånd från övervakningen är den libertarianskt sinnade republikanske senatorn Rand Paul, som strävar efter att dra affären till högsta domstolen.

President Obama har sagt att det finns en massa skyddsåtgärder som hindrar informationen från att hamna i orätta händer. Men om en extern konsult till NSA kan läcka information till tidningar, hur lätt måste det då inte vara för personer inne i NSA eller i den övriga staten, att missbruka den? Det finns alltid en mänsklig faktor, även i byråkratier.

Enligt uppgift vill Snowden till Island. Men Sverige borde vara ett gott alternativ. Vi har en öppen asylpolitik. Den borde vara öppen även för whistleblowers från demokratier. Snowden borde därför erbjudas politisk asyl i Sverige.

Det skulle vara det bästa sättet att visa att Sverige tar personlig integritet på allvar. Det skulle också ge en signal till fler som har information om lagöverträdelser från myndigheters sida - i Sverige står vi upp för meddelarfrihet och frihet från övervakning.


LARS OHLY

är tidigare partiledare för Vänsterpartiet


FREDRIK SEGERFELDT

är liberal författare och debattör

0