Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför bör juridiskt kön avskaffas helt

Gabriella Toftered, feministisk talesperson, LUF.
Alec Sintorn, distriktsordförande, Liberala ungdomsförbundet Väst.

Juridiskt kön bör avskaffas helt i Sverige. I de fall där det är nödvändigt att uppge kön ska detta helt baseras på personens självbestämmande och vara fritt från kränkande krav, skriver Gabriella Toftered och Alec Sintorn från Liberala ungdomsförbundet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Nyligen la regeringen fram ett nytt förslag till en moderniserad könstillhörighetslag. Ett övergripande mål för förslaget är att juridiskt kön ska bygga på självbestämmande och en del av förslaget handlar om att göra det enklare för transpersoner att ändra sitt juridiska kön. 

Juridiskt kön är det kön som lagen anser att en person har. Rent praktiskt är det en siffra i ditt personnummer samt en bokstav i ditt pass som avslöjar vilket kön lagen anser att du har. Den nya lagen föreslår att barn från tolv år med vårdnadshavares medgivande ska kunna ändra sitt juridiska kön genom att ansöka hos Skatteverket, utan att det sker någon prövning eller kontakt med vården. I dag behöver man ett läkarutlåtande och vara 18 år för att ändra sitt juridiska kön.

Sveriges kvinnolobby är fel ute  

Sveriges kvinnolobby menar att det här lagförslaget i grunden förändrar samhällets definition av vad kön är, när det bygger på självbestämmande och inte den biologiska kroppen. Detta menar man riskerar att undergräva jämställdhetsarbetet. Sveriges kvinnolobby verkar missa att samhället är större än staten. 

Att staten underlättar för människor att definiera sig själva är inte ett hot mot jämställdhetsarbetet.

De har förmodligen rätt när de säger att för de flesta människor är den biologiska kroppen viktig. Men detta förändras inte för att staten ger människor rätt att själva definiera sitt kön. De flesta känner sig hemma i det könet som tilldelades vid födseln eller kanske inte ens tänker på det. Men för den lilla gruppen människor som inte gör det, är den här förändringen i lagen viktig. 

Stärker transpersoners rättigheter

Den nya lagstiftningen handlar om att stärka transpersoners rättigheter, att stärka den minoritet av människor som faktiskt inte definierar sig med det könet de tilldelades vid födseln. Att staten underlättar för människor att definiera sig själva är inte ett hot mot jämställdhetsarbetet. Det är en seger för en liten utsatt minoritet och för individens frigörelse.  

Till skillnad från Sveriges kvinnolobby anser vi i Liberala ungdomsförbundet att den nya lagstiftningen är ett steg i rätt riktning för att stärka transpersoners rättigheter. Men förslaget är långt ifrån tillräckligt, mer radikala förändringar krävs. Vi anser att begreppet juridiskt kön helt har spelat ut sin roll. Juridiskt kön är en rest från den tid då människor åtnjöt olika rättigheter beroende på kön och fyller ingen, eller en försvinnande liten, funktion i dagens Sverige. 

Avskaffa juridiskt kön helt

Därför bör juridiskt kön avskaffas helt. I de fall där det är nödvändigt att uppge kön ska detta helt baseras på personens självbestämmande och vara fritt från kränkande krav på exempelvis medicinsk diagnos och kirurgisk eller medicinsk intervention. 

Vi förstår att det är en lång väg att vandra tills vi kommer dit, ett steg på vägen är att Sverige inför ett tredje juridiskt kön för människor som varken definierar sig som män eller kvinnor. Det borde vara självklart att staten inte ska exkludera människor som inte definierar sig som vare sig man eller kvinna. Därför är införandet av ett tredje juridiskt kön en viktig reform. Det här är något som bland annat Island och Tyskland redan har infört, och som FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter uppmanar världens länder att införa.  

Vi kämpar för dig och din frihet

Liberala ungdomsförbundet står alltid på individens sida. Till dig som inte känner dig hemma i det kön du tilldelades vid födseln eller inte känner dig hemma i något kön alls, vi kämpar för dig. Du har rätt till din frihet. Ditt självbestämmande är inte ett hot mot jämställdhetsarbetet, utan en självklar del i en stor frihetskamp för individens rättigheter.  


Av Gabriella Toftered

Feministisk talesperson, Liberala ungdomsförbundet

Alec Sintorn

Distriktsordförande, Liberala ungdomsförbundet Väst