Lisa Bjurwald. Foto: Martin Brunn.Lisa Bjurwald. Foto: Martin Brunn.
Lisa Bjurwald.  Foto: Martin Brunn.
Bokmässan. Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURESBokmässan. Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURES
Bokmässan.  Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURES

Därför bojkottar jag Bokmässan

Publicerad

Nazism behöver inte debatteras eller definieras i Europa efter 1945 – den behöver motarbetas. Men i år är inte vilket år som helst. Det är året då den rena nazismen välkomnades in i kulturens finrum, skriver författaren Lisa Bjurwald.

I fredags avled en ung finsk man, mördad av nazister som hade hoppat på hans huvud och sedan filmat honom liggandes medvetslös i en pöl av blod. Attacken skedde på öppen gata mitt i Helsingfors. Enligt uppgift är 28-åringen det första offret för politiskt våld i Finland på flera decennier, men du har troligtvis missat det.

Rubrikerna på nazistattacker har krympt i storlek sedan skinnskallarnas 1990-tal. Gärningsmännen tillhör samma nordiska grupp som halvhjärtat döljer sig bakom en viss svensk tidning – en tidning som i dag tar plats på norra Europas största bokmässa. Medan jag skriver den här texten plingar en nyhet in från Skånska Dagbladet. En socialdemokratisk politiker och hans barn har utsatts för ett attentat, ett försök till mordbrand i deras eget hem.

Den sprejade avsändaren? Samma som i Helsingfors: Nordens största terrorgrupp på högerflanken. Helgen såg Tyskland, ett land som länge lyckades hålla den politiska extremhögern stången, rösta in ett högerpopulistiskt parti i Berlins representanthus.

I Sverige överväger ett liberalt parti att sparka sin mest profilerade företrädare för att denna uttryckt nolltolerans mot rasism. Samtidigt står oppositionsledaren Anna Kinberg Batra i TV4 och uppmanar folket att ”sluta demonisera Sverigedemokraterna”.

Halva USA vill se Donald Trump som president. Samma sak i Frankrike där demagogen heter Marine Le Pen. Vi behöver inte gå längre än så utan kan bara konstatera att vi lever i en ytterst farlig politisk tid – kanske den farligaste sedan 1930-talet.

 

Det internationella Simon Wiesenthal-centret har förgäves bett svenska politiker att agera mot extremhögerns närvaro på årets Bokmässa i Göteborg. Nazism behöver inte debatteras eller definieras i Europa post - 1945 – den behöver motarbetas.

Varenda tidningsredaktör i Sverige vet att yttrandefriheten inte är absolut. I deras uppdrag ingår nämligen att fatta beslut om att “censurera” just de åsikter som rasisttidningen i fråga sprider.

Redaktörerna gör det på nätet och på papper och de gör det dygnet runt. För ingen tror väl på allvar att Expressen hade tagit in den här texten om dess huvudpoäng hade varit att gaskamrarna aldrig existerade? Eller att judarna styr finansvärlden? Nej, just det.

Ändå är situationen på Bokmässan, enligt Författarförbundet, ett ”delikat dilemma”. Förbundet har skrivit en text i DN (20/9) full av etiska och logiska krumbukter som tycks gå ut på att Europa står under ett akut hot, fast det är okej att bereda plats åt nazister, så länge arrangörerna är okej med det. Svenska Förläggareföreningens respons tar ändå priset i ansvarslöshet, för att inte säga ryggradslöshet. Denna branschorganisation för jättar som Bonnierförlagen har tryckt upp antirasistiska tygpåsar i protest mot den militanta extremhögerns närvaro.

 

Nu har vi det åtminstone svart på vitt för framtidens forskare: en serietecknare, Lina Neidestam, samt en lokaltidning, Djungeltrumman. (Ursäkta om jag missat någon). De utgjorde den samlade bojkotten av Bokmässan dagarna efter nazistmordet i Finland och det nazistiska mordförsöket på en svensk politiker och hans barn.

Kultursveriges flathet handlar om att man vill kränga sina alster på mässan, mingla med rätt personer, skapa klickbara snackisar.

Fine – även om den göteborgska motståndsmannen Torgny Segerstedt måste vrida sig i sin grav åt denna seger för hjordinstinkten. Men i år är inte vilket år som helst. Det är året då den rena nazismen välkomnades in – inte slog eller hotade sig in, notera – i kulturens finrum. Samtidigt som den fortsatte att skörda människors liv och, i mer polerad form, vinna politiska segrar. Jag kan inte med rent samvete bidra till att legitimera en mordisk ideologi.

Därför väljer även jag att ställa in alla mina programpunkter och bojkotta Bokmässan.

 

Lisa Bjurwald

 Bokaktuell journalist och författare till flera böcker om extremhögern

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag