Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför blir jag riktigt orolig av väderrekorden

Väderrekorden som slås nu, ofta med oerhört stora marginaler, är skrämmande, skriver meteorologen Pär Holmgren.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Flera värmerekord har uppmätts i världen den senaste tiden.
Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Klimatförändringen kan ha gått så långt att vi inte bara värmt upp planeten, utan även förändrat de globala vädermönstren.

Om inget görs kommer uppvärmning fortsätta till så höga nivåer att vi inte ens kan förutspå vad som kommer att hända, skriver meteorologen Pär Holmgren.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | KLIMAT. Väderrekorden som slås nu, ofta med oerhört stora marginaler, är skrämmande. När det förra veckan regnade i Imperial, i sydligaste Kalifornien, nära gränsen till Mexiko var det inledningsvis 48,3 grader. Det är den högsta temperatur som observerats i världen i samband med regn. Tidigare rekord var 46,1 grader. 

I onsdags, när värmen var som allra fuktigast här i Sverige, slogs nytt rekord för högsta så kallade daggpunktstemperatur med 24,8 grader utanför Karlskrona. Det gamla rekordet var 23,8. 

Atmosfären blir fuktigare 

Exemplen är många. Atmosfären blir inte bara varmare, den blir fuktigare också. Globalt ökar mängden vattenånga i luften – vilket förstärker växthuseffekten. Risken för att nederbörden kan bli mer intensiv ökar också – när det regnar. Samtidigt gör ökad avdunstning att det blir torrare på marken i samband med torrt väder.

Juli blev den absolut varmaste månad som uppmätts i Sverige, och om inte andra halvan av augusti blir rejält sval blir hela sommaren rekordvarm. Jag har tappat räkningen när det gäller hur många som påstår att förra sommaren var rekordkall, men medeltemperaturen för juni, juli och augusti 2017 var så normal som en svensk sommar kan vara enligt SMHI:s statistik. Visst, det var ostadigt och färre soltimmar än normalt – men trots detta en "normal" temperatur.

Den globala uppvärmningen

Det vi ser nu är konsekvenser av att den globala uppvärmningen passerat en grad. Enligt Parisavtalet ska vi hålla oss under två grader, med sikte mot en och en halv grad. Men med den typ av klimatpolitik som världens länder har i dag är vi på väg mot tre grader. Vad som kommer att hända med klimatet när uppvärmningen fortsätter så högt vet vi inte, men vi kan utgå från att det blir allt mer extremt och oförutsägbart. Vi behöver därför arbeta mycket mer med klimatanpassning – den kanske viktigaste skadeförebyggande insatsen som vi kan göra i samhället.


LÄS MER: Ge inte upp – vi kan besegra klimathotet 


Samtidigt är det kanske just den här typen av extremt väder vi måste ha för att tillräckligt många av oss ska inse vilka utmaningar ett förändrat klimat leder till. Och kanske även att klimatförändringarna "bara" är ett symptom på ett betydligt större grundläggande problem: att vi skapat ett samhälle som inte är hållbart.

En djupare diskussion kring klimatfrågan

Kan vi bara bli en tillräckligt stor kritisk massa som prioriterar hållbarhetsfrågorna kan omställningen av samhället förhoppningsvis gå snabbare än vad vi kan föreställa oss. Jag hoppas att vi nu kan få en djupare diskussion kring klimatfrågan och hållbar utveckling i stort. 

Du och jag har som individer fått ta ett allt för stort ansvar i klimatfrågan. Det är vi som mer eller mindre frivilligt ska äta mindre kött och flyga mindre. Men, tyvärr, det räcker inte. Det måste till politik: tydlig långsiktig politik för att lösa utmaningarna. Det behöver bli enklare och billigare att göra rätt, men även svårare och dyrare att göra fel – och så snart som möjligt även olagligt. 

Ställ frågor till partierna

Klimatfrågan måste bli den viktigaste i valrörelsen. Ställ frågor till partierna och personkryssa fram de politiker som är bäst på klimatfrågor. Rösta inte nödvändigtvis på samma parti i kommun, landsting och riksdag. Det är kanske olika partier som är bäst på hållbarhetsfrågorna i olika sammanhang. Klimatfrågan handlar inte om vänster eller höger. Det handlar om framåt eller bakåt.

Då mycket av det som händer nu kan uppfattas som skrämmande och hotfullt är det inte konstigt att vissa krafter i samhället helst vill att allt ska vara som förr – och motarbetar förändringar. Men klimatförändringarna kommer att fortsätta i många årtionden till, även om vi lyckas med klimatmålen, och därmed helt förändra vår värld. 


LÄS MER: Åtta sätt jorden kan gå under på – tidigare än du tror  


Svält, krig och pandemier

Det är lätt att måla upp en avgrundsmörk bild av framtiden – med svält, krig, pandemier och annat som på sikt decimerar antalet människor på planeten till en nivå som hamnar i balans med de resurser som vi långsiktigt kan utvinna på ett hållbart vis från naturen. Samtidigt är det precis den uppgivenheten som vi behöver undvika. Om vi ger upp hoppet och tror att det är kört, ökar risken för att misslyckas. Det blir en självuppfyllande profetia.

Sanningen är också att vi inte bara lever på den här planeten. Vi är en del av den.

Vi lever på en planet med begränsade resurser – där överutnyttjandet av dessa resurser redan märks i form av snabbt minskad biologisk mångfald, skogsskövling, utfiskning av världshaven, och dessutom klimatförändringar, försurning, övergödning, allt mer plast i haven – och annat där naturen helt enkelt inte orkar ta hand om vårt samhälles restprodukter.

Ingenstans att bo

Sanningen är också att vi inte bara lever på den här planeten. Vi är en del av den. Om inte planeten mår bra, kommer vi inte heller att må bra. 

Att bry sig om miljöfrågorna är som att betala hyra. Gör man det inte, har man till slut ingenstans att bo.


Av Pär Holmgren

Naturskadespecialist, Länsförsäkringar

Tidigare mångårig meteorolog på SVT