Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför betalar SVT rättegångskostnaderna för flyktingsmugglarna

SVT försvarar beslutet om att betala de brottsdömda medarbetarnas rättegångskostnader.
Foto: TOMMY PEDERSEN
Hanna Dowling är chef för företagskommunikation på SVT.
Lars Beckman, riksdagsledamot (M).
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Jan Ericson, riksdagsledamot (M).

Varför ska folket betala rättegångskostnader för SVT:s flyktingsmugglare? undrade Moderaternas Jan Ericson och Lars Beckman. Nu svarar SVT:

Teamet hamnade i en helt oplanerad situation där många svåra frågor ställdes på sin spets. SVT kommer att betala arbetsgivaravgift eller moms och medarbetarna kommer själva att förmånsbeskattas.  

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | PUBLIC SERVICE. Att "Fosterland"-teamets rättegångskostnader väcker frågor är fullt förståeligt. Ibland är verkligheten komplex och vi måste fatta beslut som vi aldrig tidigare fattat. Fallet med "Fosterland" är just ett sådant exempel.

Teamet hamnade i en helt oplanerad situation där många svåra frågor ställdes på sin spets. Jag tror att många som ser program 2 i första säsongen av "Fosterland" (finns här i SVT Play) kan sätta sig in i de tankar och känslor som uppkommer när ett barn vänder sig till dig för hjälp. 

Därför beslutade vi att sända

Teamet agerade på eget bevåg när de bestämde sig för att ta med pojken och informerade SVT först när de var hemma i Sverige. Hela händelseförloppet och hur SVT resonerat finns beskrivet i detalj på SVT-bloggen. SVT beslöt efter mycket övervägande att sända programmet av två skäl. Dels att det var en intressant och brännande illustration till flyktingkrisen. Men lika viktigt: att sända materialet var också det bästa sättet att visa full transparens vilket varit vägledande för alla våra beslut.


LÄS MER: M-riksdagsledamöter: Varför ska folket betala för SVT:s flyktingsmugglare?


Att SVT erbjudit att betala rättegångskostnaderna är en direkt, och endast, en konsekvens av beslutet att sända materialet. I stunden vi valde att sända programmet uppkom ett ansvar för medarbetarna. Hade vi landat i beslut att inte sända det inspelade materialet, hade vi inte heller betalat några rättegångskostnader. Men det hade, enligt oss, varit en mindre transparent väg att gå. 

Skattemässiga konsekvenser beaktas

Sedan tidigare har vi redovisat att rättegångskostnaderna uppgår till 152 384 kronor. Ännu har inget betalats ut, men SVT kommer självklart vid utbetalning att beakta de skattemässiga konsekvenser som uppkommer enligt gällande lagar och regler.

SVT kommer att betala arbetsgivaravgift eller moms (beroende på uppdragsform) och medarbetarna kommer själva att förmånsbeskattas.  


Av Hanna Dowling

Chef för företagskommunikation, SVT