Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför behöver vi skrota kontanterna

Björn Ulvaeus. Foto: JAN WIRIDEN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

I ett kontantlöst samhälle kan man inte använda sedlar och mynt som betalningsmedel överhuvudtaget. Inte ens hälaren som i utbyte mot en bunt sedlar brukade ta emot stöldgods är intresserad längre, skriver Björn Ulvaeus.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I Expressen den 4 mars möts jag på sidan 10 av de förfärliga rubrikerna ”Carl-Eric, 89: Han satte krokben för mig och ryckte till sig klockan” och ”stöldgodset säljs i Rinkeby – pengarna går till heroin”. Efter stor tvekan och med något jag inser liknar dårens envishet återvänder jag till ett ämne som jag redan skrivit ett antal artiklar om. 

Jag har en fråga. 

En käpphäst kanske, men det kan inte hjälpas. Jag har en fråga. Den frågan har jag ställt till en skattedirektör, en vice riksbankschef, en före detta polismästare och många, många fler utan att få ett riktigt svar. På sin höjd bara ett vagt och avvärjande ”ja, de hittar säkert på någonting.”

De afghanska pojkarnas utsatthet och nöd är hjärtskärande och ett stort samhällsproblem, men min fråga är: ”Vad skulle tjuvarna ha gjort med klockan i ett kontantlöst samhälle?” 

 

Man kan bara betala digitalt med kort, mobil eller liknande

 

I ett kontantlöst samhälle kan man inte använda sedlar och mynt som betalningsmedel överhuvudtaget. Det gäller inhemsk såväl som utländsk valuta. Man kan bara betala digitalt med kort, mobil eller liknande. Eller in natura, förstås. En klocka mot mjölk, bröd och ägg. Eller, som i det här fallet, några gram heroin. Men varken Ica eller langaren kommer att acceptera den stulna klockan som betalningsmedel. Garanterat inte. Och ingen annan heller. 

Men om tjuven i stället för klockan snor Carl-Erics betalkort och tvingar av honom koden? Ja, för det första finns det inga bankomater längre och för det andra kan kortet spärras på nolltid.

 

Då går det att se var pengarna kommit ifrån

 

Inte ens hälaren som i utbyte mot en bunt sedlar brukade ta emot stöldgods är intresserad längre. Vad ska tjuven då göra med klockan? Han är ju svensk konsument och han måste precis som alla andra svenskar kunna konsumera här i landet. Kan han smuggla ut den och sälja den utomlands? Jo, men det enda sättet han kan få glädje av de Euros får av den tyske hälaren är att gå in på en bank i Hamburg och skicka pengarna till sitt bankkonto på Nordea. För det går ju inte att använda Euros i det kontantlösa Sverige.

Vad ska tjuven då göra med klockan?

Han måste alltså ha ett bankkonto? Men då är ju pengarna spårbara och hela idén med gatans svarta ekonomi brakar ihop. Då går det att se var pengarna kommit ifrån och skattemyndigheten kan be om underlag för intjänandet. Det ska kanske utgå skatt på inkomsten. 

Det finns säkert någon i Expressens skarptänkta läsekrets som kan peta hål på mitt resonemang. Precis som berömde vetenskapsmannen som gratulerade sin opponent när han blev överbevisad skulle jag då ödmjukt acceptera att jag blivit överlistad. 

 

Björn Ulvaeus

Musiker, textförfattare och låtskrivare