Gunnar Hökmark. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENGunnar Hökmark. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Gunnar Hökmark.  Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump. Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.  Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN

Därför är Trump ett hot mot Europa

Publicerad

Trumps agenda är ett hot mot den liberala demokratins grundläggande förutsättningar. Den bygger på en vilja att göra sig ovän med i stort sett alla utom Putin. Det är allvar nu och det kräver handling, skriver Gunnar Hökmark (M).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dag tillträder Donald Trump som amerikansk president. Hans avsaknad av anständighet, hans önskan att resa murar och hans strävan att bli vän med Vladimir Putin riskerar att marginalisera USA som den fria världens ledare. Det skulle innebära stora risker för alla.

När Donald Trump valdes till president den 8 november drog många efter andan. En kandidat som under sin kampanj kallat mexikaner för våldtäktsmän, hävdat att muslimer är lika med terrorister, beundrat Putin som en “grym kille” och sagt att handel hotar välfärden hade precis vunnit förtroendet att bli USA:s president.

Trump har fortsatt i samma stil. Han har gjort sig ovän med demokratiska strukturer, för att i stället understödja dess fiender.

Han söker vänskap med Putin. Det tycks baseras på en beundran för den ryske ledarens politik och ledarskap. Vid flera tillfällen har han uttryckt respekt för Putin, och senast i söndags uppgav Trump att han vill göra “en deal” med den ryska regimen (Times 15/1). Till detta hör de omfattande kontakter med Moskva som präglar närstående till Trump och hans affärsimperium.

 

LÄS MER: Hur kunde vi ha så fel om Donald Trump?

 

Men det är inte bara Putin. Trump har sträckt ut sin hand till flera av världens auktoritära ledare och populistiska medlöpare. Han har hyllat Filippinernas Duterte vars “drogbekämpning” skördat 6 000 liv under sex månader, och den förste europeiska politiker han träffade efter det amerikanska valet var UKIP:s Nigel Farage, som vid flera tillfällen under Storbritanniens brexit-kampanj paketerade lögner till sanningar. Detta samtidigt som han har vänt ryggen mot den Europeiska unionen och kritiserar Angela Merkel.

Lika oroande är Trumps förkärlek för murar och tullar. Han stängde tidigt dörren till handelsavtalen TTP och TTIP och i somras liknade han USA:s handel med att landet blev utsatt för “våldtäkt”. Om Trump vill stoppa handel – eller än värre starta ett handelskrig – skulle det inte bara vara farligt för amerikansk ekonomi och försvaga USA som global aktör, utan det skulle även rycka undan mattan för Sverige, ett litet exportberoende land i norra Europa. För handel är inte ett nollsummespel där en part förlorar och en vinner, utan ett samspel i vilket varor, tjänster och kunskap delas och skapar välstånd.

 

LÄS MER: Den liberala eran är över – för denna gång

 

Trumps agenda är ett hot mot den liberala demokratins grundläggande förutsättningar. Den bygger på en vilja att göra sig ovän med i stort sett alla utom Putin. Det är allvar nu och det kräver handling.

Till att börja med måste vi gemensamt stärka Nato. Det är den militära kraft som bärs upp av demokratins värden och dess existens är en garant för fred och frihet. Sverige måste bli fullvärdig medlem och säkra både sin och Östersjöregionens stabilitet.

Europa måste också ta ett större ansvar för sin militära förmåga. Tillsammans spenderar vi en bråkdel på försvarsanslag i jämförelse med USA. Här är dessutom Sverige bland de sämsta i klassen: FOI noterade i slutet av 2016 att Sverige har lägst försvarsanslag inom Östersjöregionen.

Vi måste även stärka EU. När Trump vill bygga murar ska vi värna samarbete. Det gäller försvarsområdet. Det gäller vår enighet i sanktioner mot Ryssland där det är helt avgörande att Europa sätter ner en gemensam fot mot den ryska krigföringen i Ukraina, liksom det gäller handel, miljöfrågor, konkurrenskraft, teknologi, forskning och alla andra områden där det krävs gränsöverskridande samarbete.

En lång period av stabilitet och optimism riskerar att få sitt definitiva slut. Samtidigt är människan rikare och mer fri än någonsin tidigare. Det är i den insikten Europa nu måste skärpa sin kraft, i en enträgen strävan efter fred, frihet och demokrati.

 

Gunnar Hökmark

Ledamot i Europaparlamentet (M)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag