Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför är SD ett hot mot rikets säkerhet

Att rösta fram det blå-bruna blocket till regeringsmakten innebär att pro-ryska krafter kan få tillträde till mycket känslig säkerhetsklassad information. Sverigedemokrater i Regeringskansliet är ett hot mot Sveriges säkerhet, skriver försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: PER KARLSSON / TT

Vi ser ut att träda in i en situation som liknar kalla kriget. Nato-ansökan är ännu inte godkänd och det pågår ett ryskt angreppskrig mot Ukraina. Med SD i regering kan pro-ryska krafter få tillträde till mycket känslig säkerhetsklassad information, skriver försvarsminister Peter Hultqvist (S). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Att Sverigedemokraterna skulle kunna få ministerposter, insynsposter eller inflytande på utrikes- och försvarsdepartementen, ter sig alltmer troligt vid ett eventuellt maktskifte efter höstens val. Det skulle innebära att Sverigedemokratiska företrädare som umgås med och har kopplingar till odemokratiska ledare, högerpopulistiska organisationer och auktoritära stater skulle få tillgång till hemliga underrättelserapporter om svensk säkerhets- och utrikespolitik. Sverigedemokratiska företrädare som höjer upp Ryssland och hyllar Putin. 

Spridit rysk propaganda

Rysslandsvurmen genomsyrar alla lager av Sverigedemokraterna. En vecka innan Ryssland invaderade Ukraina kunde Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inte välja mellan Rysslands president Vladimir Putin eller USA:s president Joe Biden. Företrädare för Sverigedemokraterna har hyllat Putin och Trump samt spridit rysk propaganda. Dessutom har partiet länge haft goda relationer med och tidigare lånat pengar från högerextrema franska partiet Rassemblement National (tidigare Front National) som i sin tur finansierat sina valkampanjer via stora lån från Ryssland. Sverigedemokraterna har även röstat för ryska intressen i EU-parlamentet. Knappast inte ett parti man vill låta komma nära svensk säkerhets- och försvarspolitik.

Sverigedemokrater i Regeringskansliet är ett hot mot Sveriges säkerhet.

Det går inte att lita på Sverigedemokraterna och hur de kommer bedriva svensk säkerhetspolitik. I riksdagens försvarsutskott har Sverigedemokraterna haft två ledamöter som båda blivit uteslutna ur partiet och i stället gått med i högerextrema Alternativ för Sverige (AfS). En av dem, Jimmie Åkessons företrädare Mikael Jansson åkte direkt till konferens i Moskva efter att ha blivit utesluten ur SD och tvingats lämna Försvarsberedningen. Och som om det inte räckte har Jansson också besökt den syriske presidenten Bashar al-Assads närmaste medarbetare.

Kan få allvarliga konsekvenser

Sverigedemokraterna har alltså haft försvarspolitiska talespersoner som sökt sig till AfS. Som ledamöter i försvarsutskottet har de haft tillgång till information som är viktig för Sveriges säkerhet.

Det finns anledning att fundera på vilka konsekvenser det skulle få för Sveriges säkerhet att få in sverigedemokrater i Regeringskansliet. Frågan är om Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson har funderat på det överhuvudtaget? Sverigedemokraterna ser ut att bli näst störst i riksdagen och kan då kräva ministerposter i en högerkonservativ regering - och kanske till och med ha en statsministerkandidat?

Vi befinner oss i ett allvarligt säkerhetspolitisk läge. Nato-ansökan är ännu inte godkänd, det pågår ett ryskt angreppskrig mot Ukraina och vi ser ut att träda in i en situation som liknar kalla kriget. Det måste vara en självklarhet och stå helt utan tvivel att de politiker som ansvar för vår gemensamma säkerhet värnar Sverige. Jag menar att så inte är fallet med sverigedemokratiska företrädare.

Skarpt läge

Det försämrade säkerhetspolitiska läget till följd av Rysslands invasion av Ukraina ställer höga krav på en aktiv och ansvarsfull svensk utrikes- och säkerhetspolitik. Med ett brett stöd i Sveriges riksdag har vi beslutat att gå med i Nato. Lojaliteten till Sverige är primär i säkerhets- och utrikespolitik. Det finns goda skäl att ifrågasätta huruvida Sverigedemokraternas företrädare förstår sig på detta eller om de kvarstår i idéerna om att ”Sverige ska respektera balansen mellan stormakterna”.

Det är skarpt läge i valet 11 september. Att rösta fram det blå-bruna blocket till regeringsmakten innebär att pro-ryska krafter kan få tillträde till mycket känslig säkerhetsklassad information. Sverigedemokrater i Regeringskansliet är ett hot mot Sveriges säkerhet. 


Av Peter Hultqvist 

Försvarsminister (S)