Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför är det viktigt att överklaga tiggeriförbudet

Tiggeriförbudet i Vellinge kränker yttrandefriheten, skriver artikelförfattarna.
Foto: PER WISSING
Carina Wutzler (M) är redo att driva tiggeriförbudet till domstol.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Vellinge kommuns tiggeriförbud kränker yttrandefriheten och syftar till att sätta munkavle på fattiga människor – inte lösa några problem, skriver Centrum för sociala rättigheter tillsammans med en rad aktörer.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Ett förbud leder sannolikt till godtyckliga bedömningar och ytterligare diskriminering av utsatta grupper i samhället, därför måste det upphävas.

Moderaterna i Vellinge röstade förra veckan igenom sitt omtalade tiggeriförbud. Deras ledare Carina Wutzler har gjort det klart att de är villiga att driva saken till domstol om Länsstyrelsen ogillar kommunens tillägg i den lokala ordningsstadgan.


LÄS MER: Vellinge röstade ja till tiggeriförbud 


Bara veckorna innan beslutet i kommunfullmäktige har Moderaterna på riksnivå gått ut med förslag om ett nationellt förbud mot passiv pengainsamling. Trots att de säger att förbud inte löser problemen.

Förslaget som Moderaterna skulle kunna motionera om i Riksdagen kommer Vellinge kommun att kunna införa i praktiken om de driver frågan genom domstolsväsendet. Därför är det viktigt att överklaga kommunens beslut.

Tiggeriförbudet strider mot lagen

Centrum för Sociala Rättigheter och Civil Rights Defenders har redan skrivit en begäran om laglighetsprövning av beslutet kring tiggeriförbudet som är redo att lämnas in till förvaltningsrätten i Malmö så fort beslutet blivit diarefört och går att överklaga.


LÄS MER: Ett förbud löser inte tiggarnas utsatthet


Juridiskt sett så strider tiggeriförbudet mot ordningslagen, Europakonventionen och Regeringsformen. En kommun kan införa särskilda regler för att upprätthålla den allmänna ordningen på en offentlig plats, men att be om pengar utgör inte en sådan ordningsstörning att ett förbud är berättigat. 

Vi ifrågasätter hur det överhuvudtaget kan utgöra en ordningsstörning att sitta, eller stå på en plats och verbalt, eller genom en skylt, be en annan person om hjälp i form av pengar.

Syftet med ordningsregler är inte att människor ska slippa eventuella obehagskänslor de får av att konfronteras med fattigdom och utsatthet. Hur går det vidare att avgöra vem som tigger passivt och vem som på andra sätt ber om hjälp eller bara uppehåller sig i området? 

Detta innebär en överhängande risk för godtyckliga bedömningar då framför allt romska EU-migranter utsätts för diskriminering, vilket är ett brott mot Europakonventionen samt Regeringsformen. 

Vi behöver snarare formulera lösningar som motverkar diskriminering och godtyckligt myndighetsutövande.

Varför införa ett förbud? Till och med moderaterna vet ju att det inte leder till någon förändring eller tar itu med problemet. Vad vi däremot vet är att det finns åtgärder som gör det.

De mänskliga rättigheterna kan tillgodoses

Härbärge i kombination med samhällsguidning fungerar. Det ser vi gång på gång i praktiken. Det är positivt för såväl samhälle som individ, eftersom det leder till samhällsinkludering. De mänskliga rättigheterna ska tillgodoses, rätt till någonstans att sova, äta, duscha, tvätta kläder. Dessutom ska boende slippa oroa sig över nästa natt eller för nazistiska eller rasistiska attacker. I Lund drivs just nu ett sådant härbärge av föreningen Hjälp tiggare i Lund. Här får en sova i 3 månader och den ideella föreningen stöttar vid kontakt med arbetsförmedling, andra myndigheter, arbetsgivare, bank, med mera. Ungefär var tionde person som kommit som så kallad EU-medborgare i utsatthet har fått arbete och bostad.


LÄS MER: Det är en mänsklig rättighet att tigga


Tänk om resurser lades på liknande projekt istället för på att jaga personer utan andra alternativ än att be om pengar.

Vi vet att detta är ett koncept som verkligen fungerar, vi ser det i Lund, på Kontrapunkt i Malmö, i Stadsmissionens verksamhet och i projekt som Bostad först. Vi kräver att förbudet i Vellinge skall upphävas. För vi kräver verkliga svar på verkliga problem.

Har tiggeriförbudsförespråkarna verkligheten med sig?


Av Ylva Karlsson 

Centrum för sociala rättigheter


Joakim Månsson Bengtsson

Föreningen Hjälp tiggare i Lund


Jens Waldenström

Föreningen HEM


Johanna Nilsson

Kontrapunkt Malmö


Adriana Holmberg Milea

Crossroads Malmö


Per Eriksson

Crossroads Lund


Erik Hansson

Doktorand kulturgeografi, Uppsala universitet


Don Mitchell 

Professor kulturgeografi, Uppsala universitet


Rashid Musa

Sveriges Unga Muslimer