Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför anmäler jag Lambertz till JK

Anmäls. Förre justitiekanslern Göran Lambertz anmäls nu själv till JK. Svante ­Thorsell, som står bakom anmälan, skriver att Lambertz motverkade ett fritt meningsutbyte när han fördröjde utlämnande av allmänna handlingar. Foto: Olle Sporrong

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Göran Lambertz har hindrat och fördröjt att allmänna handlingar från högsta domstolen överlämnats till en tidning. Därmed har han motverkat ett fritt meningsutbyte samt en snabb och all­sidig nyhetsförmedling. Därför anmäler jag Göran Lambertz till justitiekanslern för granskning.

Expressen har i ett reportage under rubriken "Så kom Quick-mejlen ut i ljuset" blottlagt en makalös eller spelad okunnighet - av Göran Lambertz - om offentlighetsprincipen. Under en månads tid för tidningen en kamp med honom och därmed högsta domstolen om att få ut Lambertz korrespondens med sina skyddslingar i Quick-härvan.

Lambertz, med så många hattar som före detta JK, justitieråd, debattör och numera "advokat" för Christer van der Kwast (åklagare), Seppo Pentinen (polisutredare) och Claes Borgström (Quicks advokat), har använt sin arbetsplats och HD:s server som bas för detta privata uppdrag.

Lambertz menar i omgångar att korrespondensen som skett med HD:s dator inte är allmänna handlingar, vägrar och fördröjer ett utlämnande av mejlen mellan honom och sina skyddslingar - eller skvätter ut dem i omgångar i hopp om att Expressen skall nöja sig med vad han godhetsfullt behagar att ge ifrån sig.

 

Att Göran Lambertz - före detta JK, tryckfrihetens särskilda beskyddare och ordförande i yttrandefrihetskommittén - hävdat att det inte är allmän handling hos HD är pinsamt för hans yrkesroll och försätter honom i en svår belägenhet.

Att privat korrespondens på myndighetens dator är allmän handling vet varje undersköterska och socialassistent, varje student på journalistutbildningen. Att arbets­givarens server är arbetsgivarens egendom vet varje anställd i privat eller ­allmän tjänst. Att arbetsgivaren har rätt att spana på alla mejl i datorn vet alla ­anställda.

Hur kan då Lambertz och hans skyddslingar vara så naiva att de använder HD:s mejllåda för sin kampanj? Är man i det allmännas tjänst tillhör prestationen allmänheten och deras "arbetspapper" blir som huvudregel transparenta - öppna och tillgängliga i folkets och allmänhetens tjänst.

Rättsfallet Thomas Quick har tur och retur varit utsatt för ett mediedrev, enligt Göran Lambertz. Viktigt och bra påpekande av honom. Men det är främst ett resultat av ett juristdrev av sällan skådad art och omfattning. Quick fälldes för åtta mord utan någon vittnesbevisning om att han varit på någon mordplats, utan att Quick vid något av de bestialiska morden lämnat efter sig några som helst spår som DNA, eget blod, fingeravtryck eller ens fotavtryck om än i torkad gips.

 

Av de inblandade juristerna och poliserna, kanske 50-60 personer, har endast en hoppat av i tvivel på vad man sysslade med när rättegångarna pågick.

Ingen av dem har blåst i visslan. Alla tycks ha gått åt samma håll, tänkt i trupp och gått i takt efter någon ­riktkarl, kan man tro. Det förvånar, då juridik skall bygga på mångfald av ­kompetenser och intressen som bryts mot varandra i ett prisma till en slutsats.

Det är svårt att hålla i rätt hatt, för jurist-Sverige är också litet. Quick-målen kan fortfarande bli föremål för prövning inför HD i någon form. Att Göran ­Lambertz själv anser sig jävig är inte nog. Regnar det på honom stänker jävet även på HD:s väggar. Juristbranschen är också liten då man byter uppdrag och funktioner med varandra. Det blir allt svårare att hålla reda på hattarna och i desperation kan man hoppas att dra fram en kanin. Lambertz blev justitieråd då han gjorde en rockad med Anna Skarhed. Anna Skarhed lämnade HD och fick Lambertz jobb som JK.

 

När Expressen begär att HD skall lämna ut Lambertz epost invänder denne enligt tidningen i tur och ordning:

"Jag kommer inte lämna ut mejl­växlingen".

"De allra flesta mejl i Quick-ärendet rör mig i min egenskap av f.d. JK och är därför inte allmänna handlingar här (HD min anm.)"

Den 14 september ändrar sig Lambertz, men bara lite och HD meddelar att "...man under dagen kommer sända över en del av de begärda mejlen"...

Slutligen: Den 18 september skriver Lambertz till Expressen att "det handlar om mejl som jag har lämnat ut med den uttryckliga reservationen att de enligt min mening inte var allmänna handlingar..."

Är det här justitierådet, före detta JK, privatpersonen eller ombudet ­Lambertz som talar? Frågorna bör belysas, ­utredas och klargöras. Därför anmäler jag i dag Lambertz till JK för granskning.

Det skall bli intressant att se hur JK Anna Skarhed kommer hantera saken. Är hon rent av jävig? Eller inte? Anna Skarhed gick under sin skoltid på fina Katedralsskolan i Linköping, skolkamrat - med vem då? Just det, Göran Lambertz. Så liten är juristernas värld. Det blir nu svårt att hålla ordning i hatthyllan när det gäller uppdrag som de båda har i allmänhetens intresse.

 

SVANTE THORSELL

är advokat i Göteborg