Dansk migrationspolitik är en skam för hela EU

Statsminister Mette Frederiksen och den socialdemokratiska regeringen i Danmark går extremhögerns ärenden, skriver Alice Bah Kuhnke.
Foto: JENS DRESLING / POOL / EPA POLITIKEN POOL
Alice Bah Kuhnke är EU-parlamentariker för Miljöpartiet.
Foto: Fredrik Persson/TT

Asylcenter i Afrika kommer inte att stoppa krig, förtryck och fattigdom. Människor kommer fortsätta att fly. 

Vi måste protestera högljutt när grundläggande mänskliga rättigheter ifrågasätts, inte haka på som SD och Moderaterna, skriver Alice Bah Kuhnke (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det hann gå knappt en vecka innan Sverigedemokraterna, med Moderaterna i hasorna, gick ut och välkomnade det danska förslaget om att flytta landets asylprocess till Afrika. 

Detta lagförslag strider enligt FN:s flyktingorgan UNHCR, EU och människorättsorganisationer mot den grundläggande mänskliga rättigheten till en rättssäker asylprövning. 

Kontentan av beslutet är klar och tydlig: Danmark är inte ett land för dig som är offer för förtryck, våld, konflikter och tvingas på flykt. Dörren hit är stängd. 

Högerpopulister styr dagordningen

Det är inte första gången den socialdemokratiska regeringen i Danmark går extremhögerns ärenden. Normaliseringen av den främlingsfientliga retoriken har pågått länge, och konsekvenserna har vi svart på vitt. När högerpopulisterna får styra den politiska dagordningen sker det utan hänsyn till barn och utsatta. Nu måste det internationella samfundet – FN och inte minst EU – fortsätta att markera mot den danska regeringens vanvettiga politik. 

Den utsatthet som människor på flykt lever i är svår att föreställa sig. Att se sitt hem förstöras, lämna sin trygghet och i vissa fall hela eller delar av sin familj, bakom sig. Det är en bottenlös sorg och förtvivlan. Var har empati och solidaritet med de allra svagaste tagit vägen? 

Ovärdigt ett av världens rikaste länder

Istället för att ta ansvar vill Danmark, ett av världens rikaste länder, skjuta ifrån sig sin humanitära skyldighet och i stället bygga stora asylcenter i fattigare afrikanska länder. Det rör sig om sköra demokratier i Afrika, med jämförelsevis outvecklade rättssystem. Hur rättssäkerheten i dessa asylprövningarna ska säkerställas har ännu inte tydliggjorts.

När ett medlemsland i egen regi kastar om spelplanen på det här viset måste vi andra agera och göra motstånd, skriver Alice Bah Kuhnke.
Foto: Johan Nilsson/TT

De som tar rygg på högerpopulisterna är mest intresserade av att framstå som ”hårdast” och täppa igen alla möjligheter att hjälpa människor på flykt. Det är osolidariskt och ovärdigt ett resursstarkt land som Danmark. 

Detta är fortsättningen på en skrämmande förflyttning bort från respekten för grundläggande mänskliga rättigheter. Om libyska gränsvakter, betalda av EU, riktar vapen mot människor som försöker att fly till Europa - tummar vi då på asylrätten? Nej, menar vissa partiföreträdare på högerkanten. Vi andra hävdar motsatsen. 

De som flyr har ingen annan utväg

De människor som i desperation sätter sina barn i rangliga båtar över Medelhavet ser ingen annan möjlighet, de har ingen bättre utväg. Det har däremot vi, och det är vårt ansvar att inte göra livet värre för de mest utsatta. 

Asylcenter i Afrika kommer inte att stoppa krig, förtryck och fattigdom. Människor kommer fortsätta att fly. Miljöpartiet kämpar för att minska fattigdomen och skapa lagliga och säkra vägar till Europa. Största respekt för asylrätten måste utgör grunden i EU:s gemensamma migrationspolitik.

Som medlem i unionen har Danmark åtagit sig att respektera och följa EU-fördragen och internationella konventioner. När ett medlemsland i egen regi kastar om spelplanen på det här viset måste vi andra agera och göra motstånd. 

EU kommer att syna förslaget 

Miljöpartiet kommer aldrig att agera dörrmatta åt extremhögern och ge plats åt de krafter som vill försvåra livet för de som tvingas fly. Varken i Sveriges riksdag eller i EU-parlamentet. Därför driver jag och andra gröna partier i parlamentet på för att vi, tillsammans med EU-kommissionen, ska syna det det danska lagförslaget i sömmarna. 

Vi måste protestera högljutt när grundläggande mänskliga rättigheter ifrågasätts, inte haka på som Sverigedemokraterna och Moderaterna.


Av Alice Bah Kuhnke

EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna